Op je gewicht letten met artisjok

Vanwege de voedingsvezels, flavonoïden, vitaminen en mineralen, kan artisjok je mogelijk helpen om op je gewicht te letten. In dit artikel leggen we uit hoe je kan profiteren van de voordelen.
Op je gewicht letten met artisjok

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben besloten om te profiteren van artisjok met als doel om gezond te blijven en op hun gewicht te letten. Deze wonderbaarlijke plant, waarvan de wetenschappelijke naam Cynara scolymus L. is, is bekend geworden door zijn voedingseigenschappen.

Het is altijd al een onderdeel van de gastronomie geweest, omdat het gemakkelijk bereid kan worden en kan worden gecombineerd met vele andere ingrediënten. Bovendien is de plant ook een verbazingwekkend natuurlijk middel, omdat het mogelijk de preventie en behandeling van bepaalde aandoeningen kan bevorderen.

Het meest interessante is dat artisjok zeer weinig calorieën bevat en een bron van voedingsvezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen is. Daarom kan het zowel in zijn natuurlijke staat als in extracten, je mogelijk helpen om op je gewicht te letten zonder dat dit gepaard gaat met gezondheidsrisico’s.

Eigenschappen van artisjok die je moet kennen

Artisjok in stukjes snijden

Vanwege de inuline, flavonoïden en mineralen die het bevat, is artisjok een zeer voedzaam product dat al sinds de oudheid wordt gewaardeerd. De regelmatige inname ervan kan je helpen om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je lichaam en kan op zijn beurt ten goede komen aan je stofwisseling.

Het bevat ook cynarine en luteoline, stoffen die mogelijk helpen de leverfunctie te verbeteren voor een optimale vetvertering. Het kan ook werken als een natuurlijk diureticum, dat de eliminatie van vloeistoffen in de weefsels kan bevorderen.

Bovendien kan het vitamine A- en C-gehalte helpen om de verdediging te versterken en enkele van de negatieve effecten van ontstekingen en oxidatie te beperken. Daarnaast bevat het een aanzienlijke hoeveelheid vezels, wat betekent dat het kan helpen om de stoelgang te verbeteren en het risico op constipatie te verminderen.

De mogelijke voordelen van artisjok

De voordelen van artisjok onderscheiden zich van die van andere natuurlijke ingrediënten. Hoewel deze groente populair is geworden om mensen te helpen op hun gewicht te letten, heeft het ook vele mogelijke andere voordelen die de moeite waard zijn om te benadrukken.

 • Het kan helpen om de eetlust onder controle te houden.
 • Het bestrijdt mogelijk leveraandoeningen, zoals geelzucht en leververvetting.
 • Artisjok kan het risico op galstenen verminderen en mogelijk helpen om ze te behandelen.
 • Het kan helpen om de symptomen van voedselallergieën te verminderen, dankzij de mogelijkheid om de lever te regenereren.
 • Het verlaagt mogelijk een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte.
 • Artisjok is ook een krachtig diureticum en kan helpen om oedeem te verminderen.
 • Het reguleert de mineralen in het lichaam en vermindert zodoende mogelijk het risico op hypertensie.
 • Deze groente kan helpen om de eliminatie van overtollig urinezuur bij jicht te vergemakkelijken.
 • Het bestrijdt mogelijk constipatie.
 • Het kan helpen om de stofwisselingsactiviteit te verbeteren en het risico op overgewicht en diabetes te verminderen.

Hoe kan artisjok je helpen om op je gewicht te letten?

op je gewicht letten met artisjok

Veel dieetplannen bevelen de consumptie van artisjok aan als een aanvulling om te helpen makkelijker vet te verbranden. Dit is te danken aan de mogelijkheid om de lever en metabole werking te verbeteren, die een directe invloed kunnen hebben op de processen tijdens gewichtsverlies.

Het moet eigenlijk worden toegevoegd aan elk dieet, omdat het een voedingsmiddel met zeer weinig calorieën is. Het verlengt mogelijk ook een verzadigd gevoel en kan helpen het lichaam te ontdoen van onnodige vloeistoffen en giftige stoffen.

Zo consumeer je artisjok om mogelijk je gezondheid te verbeteren

Je kunt veel recepten bereiden om te profiteren van de voordelen van artisjok. De traditionele manier om het te bereiden voor het letten op je gewicht, is echter artisjokthee. Deze thee kan de darmflora voeden.

Ingrediënten

Bereiding

 • Kies een verse artisjok en snijd deze in stukjes.
 • Doe vervolgens het water en de gesneden artisjok in een pan en zet deze op hoog vuur.
 • Zet het vuur lager wanneer het kookt en wacht vervolgens tot de artisjok zachter wordt.
 • Laat de thee trekken en scheid de vloeistof vervolgens.

Wijze van gebruik

 • Drink een kopje artisjokthee op een lege maag en drink nog 3 of 4 kopjes per dag.
 • Herhaal dit minstens 3 keer per week.

Opmerking: je kunt de gekookte artisjok gebruiken om een ander recept te maken. Voeg wat olijfolie en zout toe en geniet ervan tijdens het diner!

Mogelijke bijwerkingen van artisjok

Artisjokthee

Hoewel artisjok zeer bevorderlijk voor je gezondheid kan zijn, kan het een aantal negatieve bijwerkingen hebben. Deze kunnen zich manifesteren als gevolg van overmatige consumptie of in specifieke gevallen wanneer de bestanddelen van de artisjok niet goed samenwerken.

 • Het kan darmgas en een opgeblazen gevoel veroorzaken vanwege het hoge gehalte aan voedingsvezels.
 • Het wordt niet aanbevolen voor moeders die borstvoeding geven.
 • Artisjok kan tegenstrijdig werken tijdens een biliaire obstructie, vanwege het mogelijke effect op de galblaas.
 • Je moet het vermijden als je medicijnen gebruikt om hoge bloeddruk of hartaandoeningen te behandelen. In deze en andere speciale gevallen kan je het beste je huisarts raadplegen.

Wil je zelf de voordelen van artisjok ontdekken? Deze groente moet je zeker regelmatig in je dieet opnemen! Binnen de kortste keren zul je ongetwijfeld merken hoeveel het je kan helpen om je gezond te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation and satiety a systematic of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashami R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot double blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
 • Santos OH., Bueno AA., Mota JF., The effect of artichoke on lipid profile: a review of possible mechanisms of action. Pharmacol Res, 2018. 137: 170-178.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.