Voedingscombinaties die schadelijk zijn voor je maag

Door te kiezen voor de juiste voedingscombinaties ervaar je de voordelen van een betere spijsvertering. Tegelijkertijd voorkom je problemen zoals een opgeblazen of zwaar gevoel.
Voedingscombinaties die schadelijk zijn voor je maag
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Veel mensen houden ervan om verschillende smaken en texturen te combineren als ze hun maaltijden bereiden. Hoewel het op het eerste gezicht misschien onbelangrijk lijkt zijn er toch echt bepaalde voedingscombinaties die schadelijk zijn voor je maag.

Het komt er op neer dat deze combinaties ervoor zorgen dat je een ‘vol’ en ‘zwaar’ gevoel krijgt. Dit gaat vaak gepaard met een verhoogde productie van maagzuur en oprispingen.

Het maakt niet uit hoe laat het is of hoeveel haast je hebt. Als je goed voor je spijsvertering wilt zorgen is het nu eenmaal belangrijk om na te denken over de soorten voeding die je tot je neemt. Als bijkomend voordeel zul je hierdoor ook nog eens eerder in staat zijn om een gezond gewicht te behouden.

Heb je recent nog last gehad van een opgezwollen of ‘zwaar’ gevoel? Of heb je weleens last van maagpijn na het eten? Lees dan snel verder. Wij delen graag de voedingscombinaties met je die je zou moeten vermijden om de gezondheid van je maag te beschermen.

De voordelen van de juiste voedingscombinaties

Als je de juiste voedingsmiddelen met elkaar combineert, dan kan dit je spijsvertering en de gezondheid van je lichaam in het algemeen sterk verbeteren.

  • Er bestaan veel voedingscombinaties die ervoor zorgen dat het voedsel in je maag gaat fermenteren. Door deze combinaties te vermijden voorkom je ten eerste zaken als maagpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Ten tweede zul je merken dat je meer energie hebt. Dit komt omdat je lichaam minder gifstoffen produceert.
  • Daarnaast zul je geen last meer hebben van overtollig maagzuur.
  • Verder zal ook je immuunsysteem sterker worden. Dit komt omdat je lichaam beter in staat zal zijn om voedingsstoffen op te nemen.
  • Tenslotte zul je ook beter in staat zijn om je gewicht onder controle te houden.

Voedingscombinaties die je beter kunt vermijden

Eiwitten en koolhydraten

De combinatie van eiwitten en koolhydraten neutraliseert je maagsappen

Voor de afbraak van eiwitten en koolhydraten heb je zowel de basische als de zure stoffen in je maag nodig. Als je dus een combinatie van eiwitten en koolhydraten tot je neemt, dan neutraliseren deze twee soorten stoffen elkaar. Dit zorgt voor een soort bom in je maag, die je normale spijsvertering verstoort.

Om goed verteerd te kunnen worden hebben eiwitten en koolhydraten elk hun eigen doorlooptijd en afbraakmethode. Als je deze natuurlijke balans verstoort, dan zul je merken dat je last krijgt van zaken zoals:

Twee soorten eiwitten

Door twee soorten eiwitten in één maaltijd met elkaar te combineren, creëer je een erg zware combinatie voor je maag. Dit zorgt ervoor dat de tijd die je nodig hebt om je voedsel te verteren bijna verdubbelt.

Hoe langer het duurt om je voedsel te verwerken, des te meer je verteringssysteem onder druk komt te staan. En des te meer energie je lichaam verliest.

Het is daarom onverstandig om bijvoorbeeld vis met rood vlees of kip te combineren in één maaltijd.

Eiwitten en zetmeel

Eiwitten en zetmeel zijn geen goede combinatie

Voedingscombinaties met eiwitten en zetmeel zorgen ervoor dat je niet snel een verzadigd gevoel zult hebben. Hierdoor heb je de neiging om meer te eten dan goed voor je is. Het vertraagt bovendien je spijsvertering.

In je maag begint zetmeel fermenteren. Tegelijkertijd breekt je maag de eiwitten uit je maaltijd af. Hierdoor worden gassen je darmen in gestuurd, waar ze dat zware gevoel veroorzaken dat je zo bekend voorkomt.

De beste manier om de enzymen die koolhydraten en eiwitten verteren tegen te gaan is door groene bladgroenten of andere groenten zonder zetmeel toe te voegen aan je maaltijden.

Een salade met bladsla of waterkers als bijgerecht is daarmee een goede manier om deze bijwerkingen te verminderen.

Suikers en zetmeel

Als je een combinatie van suikers en zetmeel eet, dan heeft het speeksel dat je lichaam produceert een tekort aan het enzym ptyaline. Dit vertraagt de vertering van zetmeel zodra het je maag bereikt heeft.

Dit betekent dat het suiker dat je hebt ingenomen in je maag blijft tot al het zetmeel verteerd is. Op den duur leidt dit ertoe dat de suiker in je maag gaat fermenteren.

Gefermenteerde suikers zorgen voor de productie van zuren die de afbraak van zetmeel nog meer in de weg zullen staan.

Suikers en vetten

Fruitsmoothies zijn niet per definitie goed voor je maag

Het lijkt misschien niet zo, maar je lichaam heeft veel minder moeite met het verteren van suiker dan met het verteren van vet. Als je beide soorten voeding dus combineert, dan vertraagt dit je spijsvertering nog meer dan gebruikelijk.

  • Voedsel zoals zoet brood, ijs, en smoothies zijn de grootste vijand van je spijsvertering.
  • Smoothies gemaakt met fruit, zoals bananen, zijn hierbij de grootste boosdoeners. Dit komt omdat ze gas produceren, je een zwaar gevoel geven en schadelijke gifstoffen bevatten.

Het is ook geen goed idee om zuur fruit te combineren met zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Dit komt omdat dit soort voedingscombinaties de gezondheid van je spijsvertering en je immuunsysteem kunnen beïnvloeden.

Dit kan weer leiden tot zaken zoals:

Fruit gecombineerd met ander voedsel

De beste manier om fruit te eten is gewoon los, zonder het te mengen met andere soorten voedsel.

Suikers in het fruit helpen het fermentatieproces van andere soorten voeding te versnellen. Dit leidt dan weer tot indigestie en een slechte opname van vitaminen en mineralen door je lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.