Voeding en nierfalen: alles dat je moet weten
Mensen die aan nierfalen lijden, vooral in zijn chronische vorm, moeten veranderingen in de voeding aanbrengen om gezond te blijven en de ophoping van giftige stoffen die de nier niet kan verwijderen, te verminderen. In dit artikel bespreken we alles dat je over voeding en nierfalen moet weten.
Voeding en nierfalen
Bij patiënten met chronisch nierfalen komt ondervoeding met een calorie-eiwit (Engelse link) vaak voor. Het is ook een goede voorspeller van sterfte en morbiditeit. Het is daarom belangrijk om in de voedingsbehoeften van patiënten met nierfalen te voorzien om ondervoeding te voorkomen.
Ten eerste moet je weten dat er verschillende ziektegraden zijn. Er is acuut nierfalen, chronisch nierfalen en niervervangende therapie (hemodialyse en peritoneale dialyse). In dit artikel delen we algemene voedingsrichtlijnen voor deze ziekte. Toch moeten ze aan de toestand van de patiënt worden aangepast.
Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek 10 symptomen van nierfalen
Dieet en nierfalen
Het dieet voor nierfalen wordt als strikt beschouwd, omdat deze patiënten verschillende voedselgroepen moeten beperken of elimineren. Als de patiënt echter continu wordt gedialyseerd, is hun dieet niet zo beperkend.
Bepaal de hoeveelheid eiwit
Het is belangrijk voor de voedingsdeskundige om de hoeveelheid eiwitten in de voeding van patiënten met nierfalen aan te passen. Eiwitbeperking bij iemand met matig nierfalen vertraagt de progressie van de ziekte. Hoewel eiwitten de nieren aan het werk zetten, moeten alle mensen ze consumeren.
Momenteel bevelen experts matige eiwitarme diëten aan als de patiënt niet wordt gedialyseerd. Met andere woorden 0,8 g/kg/ dag (60% van hoge biologische waarde). Als de patiënt wordt gedialyseerd, dan hebben ze meer eiwitten nodig.
Verminder de inname van kalium en fosfor
Als kalium zich ophoopt in het bloed, verhoogt dit het risico op hartafwijkingen. Medische professionals moeten de plasmakaliumspiegels controleren. Ondertussen hebben aanhoudende hoge fosforgehaltes in het bloed een aanzienlijke invloed op de botten.
Eiwitbeperking betekent een vermindering van fosfor. Het is daarom belangrijk om je consumptie hiervan te beperken als je nierproblemen hebt en als je arts je dat adviseert.
Zorg voor een goede inname van calcium en vitamine D
Doorgaans is er een calciumtekort in de darmabsorptie als gevolg van een vitamine D-verlaging. Vitamine D moet worden aangevuld, omdat een tekort atherosclerose, endotheeldisfunctie of ventriculaire hypertrofie kan veroorzaken.
In een studie gepubliceerd in Nefrologie (Engelse link), suggereren experts dat vitamine D-suppletie een vasculair voordeel heeft, daarom is het voor mensen met nierproblemen een goed idee.
Controleer je zoutinname
Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om voeding en nierfalen, is het onder controle houden van natrium. Dit komt, omdat het de retentie van vocht bevordert dat de nier niet kan verwijderen. Als de patiënt geen hypertensie heeft, kunnen ze slechts 1000-2000 mg/dag consumeren.
Ontdek ook:
Nierfalen en hypertensie. Is er een verband?
Beperk je vochtinname
Patiënten met nierfalen moeten hun vochtinname beperken, vooral in gevallen van dialysebehandeling. Als de patiënt wordt gedialyseerd, dan moeten ze hun vochtinname controleren. Mensen die deze behandeling ondergaan, plassen namelijk meestal niet vaak.
Als ze dus veel vloeistoffen drinken en ze niet uitscheiden, dan kan vocht zich ophopen in de enkels en zelfs in de longen en het hart. Het is ook raadzaam dat patiënten zichzelf altijd op dezelfde schaal wegen, om te voorkomen dat ze tijdens dialysesessies zwaarder worden.
Voedingssleutels bij nierfalen
Om de richtlijnen uit te voeren die we hierboven uiteen hebben gezet, is het belangrijk om de volgende voedingssleutels in gedachten te houden. Je kunt echter het beste rechtstreeks met je arts of voedingsdeskundige overleggen. Zij kunnen je op basis van je individuele behoeften adviseren.
- De consumptie van eiwitten in vlees, vis, zuivelproducten en eieren moet voor elke patiënt op maat worden bepaald.
- Patiënten moeten bovendien hun consumptie van peulvruchten, groenten, fruit, noten en cacao onder controle houden. Dit komt omdat deze producten veel kalium bevatten. Patiënten moeten daarom de inname beperken om hyperkaliëmie te voorkomen.
- Wanneer ze groenten, peulvruchten of aardappelen gaan consumeren, moeten mensen met nierproblemen ze drie uur in water weken voordat ze worden gekookt. Vervolgens moeten ze ze een paar keer koken en elke keer het kookwater weggooien. Het is ook het beste om ze daarna te sauteren om hun watergehalte te verminderen.
- Een andere methode om groenten te consumeren, is om ze bevroren te eten. Je kunt ook ingeblikt of gekookt fruit consumeren (maximaal twee keer per dag).
- Je kunt daarnaast het beste geroosterd brood eten, omdat het minder water bevat.
- Patiënten moeten echter hun consumptie van volkorenproducten beperken, omdat ze rijk zijn aan fosfor en kalium.
- Je moet ook frisdranken vermijden, ook al zijn ze kunstmatig gezoet. Dit komt, omdat ze de sensatie van dorst niet goed elimineren. Ze meestal ook niet erg gezond!
- Gebruik geen ultrabewerkt voedsel, instant soep of puree, worstjes, gerookt vlees en vis en verpakte snacks, zodat je een zoutarm dieet kunt volgen.
- Consumeer met mate volle melkproducten vanwege de hoeveelheid fosfor die ze bevatten.
Conclusie
Zoals je hebt gezien, moeten patiënten met nierfalen een strikt dieet volgen. Als je nierproblemen hebt, aarzel dan niet om specialisten te bezoeken die je dieet en behandeling aan je behoeften kunnen aanpassen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” prilozi 39.2-3 (2018): 51-61.
- Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.” Nephrology 17.3 (2012): 237-242.
- Serván, P. Riobó, and A. Ortíz Arduán. “Nutrición e insuficiencia renal crónica.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 41-52.
- Sociedad Andaluza de Nefrología. NEFROSAN.