Voeding en botontwikkeling tijdens de vroege jeugd

Om de botontwikkeling in de vroege kinderjaren te helpen bevorderen, moet je naast zuivel ook andere calciumrijke voedingsmiddelen bieden, evenals andere voedingsstoffen die het beenderstelsel van een kind kunnen helpen versterken.
Voeding en botontwikkeling tijdens de vroege jeugd
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voedsel is essentieel voor de botontwikkeling in de kindertijd. Om die reden moet je het voedsel plannen dat je toe wilt voegen aan het dieet van je kinderen. Het is een mensenrecht om zo gezond en sterk mogelijk op te groeien.

Als verantwoordelijke volwassene is het essentieel dat je een gezond en evenwichtig dieet ontwerpt en handhaaft dat rijk is aan koolhydraten en mineralen voor je kleintjes.

Het menselijk skelet bestaat uit 270 botten bij de geboorte en 206 botten (de tanden niet meegerekend) na het bereiken van een volwassen leeftijd, omdat sommige botten samengroeien.

Tijdens de kindertijd en adolescentie groeien de botten en worden ze sterker. Om die reden is het noodzakelijk om een adequaat dieet met een hoog gehalte aan voedingsstoffen te handhaven om een optimale ontwikkeling te bereiken.

Voedingsstoffen die de botontwikkeling mogelijk bevorderen

Calcium is essentieel voor de goede ontwikkeling van jonge botten gedurende de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar. Het is dus essentieel om dit mineraal in de voeding van je kind op te nemen.

Dit micronutriënt kan helpen bij de vorming van sterke botten en tanden en de goede stolling van het bloed. Bovendien kan het mogelijk de functies van het zenuwstelsel verbeteren en de enzymen activeren die voedsel in energie omzetten.

De hoeveelheid calcium die een kind moet consumeren moet gelijk zijn aan twee of vier glazen melk per dag. Voor kleinere kinderen is dit minder. Naarmate ze opgroeien, moet de hoeveelheid calcium echter toenemen. Het is alleen niet noodzakelijk om calcium uitsluitend via melk te consumeren.

Dokter en kind die naar bottn kijken

Er zijn andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Deze moet je ook toevoegen aan het dieet van je kind. De hoeveelheid mineralen die ze bevatten, varieert afhankelijk van hun hoeveelheid en samenstelling.

Zolang de gemiddelde, maandelijkse hoeveelheid calcium voldoende is, zal de botontwikkeling van het kind mogelijk optimaal zijn. In dit artikel zullen we kijken naar manieren om ervoor te zorgen dat je kind voldoende calcium binnenkrijgt.

1. Melk en melkproducten

Melk en melkproducten zijn uitstekende opties om voldoende calcium in ons lichaam te krijgen. Daarnaast bevatten ze andere essentiële elementen voor de goede ontwikkeling van een jong skelet. Deze omvatten onder andere fosfor en magnesium.

Een kind dat borstvoeding krijgt, hoeft geen andere zuivel of afgeleide producten te drinken. Daarnaast bieden yoghurt en kefir veel eiwitten, maar deze mag je pas aan het dieet van een kind toevoegen wanneer ze minstens 6 maanden oud zijn. De meest geschikte soort voor je kind zijn de natuurlijke varianten, zonder smaak- of zoetstoffen.

Lees de lijst met ingrediënten voordat je ze koopt, want de meeste ‘yoghurt’ en ‘kefir’ die verkocht worden zijn nep. De ingrediënten op de verpakking zijn slechts melk en levende en actieve culturen (of een variatie van melk en lactobacillus).

2. Groenten

Sommige groenten, zoals spinazie, zijn een uitstekende bron van calcium. Dit is een goede optie voor mensen die niet van zuivelproducten houden of een lactose-intolerantie hebben.

 • Eén kopje spinazie bevat 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium.
 • Daarnaast biedt het ook vezels, ijzer en vitamine A.

Een andere groente die kan bijdragen aan een goede botontwikkeling is broccoli. Het hoge gehalte aan calcium, magnesium, fosfor en vitamine K kunnen helpen bij het voorkomen van botaandoeningen en kunnen er zodoende mogelijk voor zorgen dat de botten gezond en sterk blijven.

Deze kruisbloemige groente kan ook helpen om collageen te vormen en alle lichaamsweefsels gezond te houden. Dit alles is vooral belangrijk bij kinderen, omdat zij zich in het ontwikkelingsproces bevinden.

3. Eieren

Kind dat eieren eet

Eieren behoren tot de top van de superfoods en kunnen niet ontbreken in het dieet van je kind. Een ei weegt ongeveer 50 gram en biedt minimaal 6 gram eiwit. Het is ook rijk aan mineralen (calcium en fosfor). Het hoogste gehalte micronutriënten zit geconcentreerd in de dooier.

Het toevoegen van eieren aan het dieet van je kind kan bijdragen aan de ontwikkeling van hun spieren en de mineralisatie van hun botten. In dit stadium van hun leven bevinden kinderen zich in een groeiproces en hebben ze een evenwichtig dieet nodig.

4. Vis

Er zijn verschillende soorten vis, maar ze bieden allemaal veel essentiële voedingsstoffen voor de botontwikkeling van een kind.

 • Sardines zijn rijk aan vitaminen en calcium. Ze kunnen worden toegevoegd aan pasta en salades als je het menu van je kind wilt variëren.
 • Zalm is een zeer goede bron van omega 3-vetzuren en biedt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D.
 • Tonijn in blik bevat ook ongeveer 39% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor je kind.

5. Noten

Noten zijn perfecte vervangers van zuivelproducten. Ze bevatten:

 • vitamine B
 • ijzer
 • fosfor
 • kalium
 • selenium

Ze kunnen dus zeer geschikt zijn voor de botontwikkeling, omdat ze calcium bevatten. Bovendien kan hun hoge gehalte aan olie- en linolzuur mogelijk de doorbloeding helpen verbeteren.

Conclusie

Moeder en meisjes die samen groenten snijden

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan het dieet van je kind. Wat ze tijdens hun eerste jaren consumeren, is wat de basis zal vormen voor hun beenderstelsel en mogelijk hun toekomstige gezondheid zal bepalen.

Je bent verantwoordelijk voor het welzijn van je kind. Om die reden moet je er dus alles aan doen om hem of haar te helpen sterk en gezond op te groeien. Een evenwichtig dieet is een fundamentele basis voor een kind om mogelijk te groeien zonder gezondheidsproblemen.

Leer ze op jonge leeftijd gezonde eetgewoonten aan die de botontwikkeling kunnen bevorderen, door het aanbieden van snacks in de vorm van groenten, noten en vis.

Je bent de volwassene en geeft het voorbeeld. Als je wilt dat je kind broccoli eet, moet je het daarom ook zelf eten. Vergeet niet dat je kinderen zijn wat je samen eet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Española de Pediatría. ¿Cuánta leche es recomendable para los niños? Artículo publicado el  11-8-2014, revisado por última vez el 11-1-2018.

 • Mayo Clinic. Salud ósea: consejos para mantener los huesos sanos. June 20, 2019.

 • NIH. National Institutes of Health. Office of dietary Supplements. Calcio. Hoja informativa para consumidores. Última revisión: December 17, 2019.

 • OMS. (2016). Alimentación del Lactante y del Niño pequeño. Número 342, 1–6.

 • UNED. Facultad de Ciencias. Nutrición y Dietética. Guía de Alimentación y Salud. Alimentación en las etapas de la vida: Infancia. La alimentación en la infancia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.