Voeding die niet samengaat met frisdrank
Je hebt waarschijnlijk wel vaker horen vallen dat frisdrank (en zeker Coca Cola) niet gezond is. Ondanks dat vele mensen zich ervan bewust zijn, blijven ze ze toch drinken, ondanks de waarschuwingen.
In dit artikel bespreken we nog een reden waarom het beter is om minder frisdranken te drinken en hebben we het over de voeding die niet gepaard gaat met frisdranken.
Welke voeding gaat niet samen met frisdrank?
We consumeren voeding die in combinatie met andere dingen giftig of schadelijk zou kunnen zijn voor ons lichaam zonder dat we het beseffen. We zijn ervan overtuigd dat er niets mis is met het drinken van een glas frisdrank bij een volledig avond– of middagmaal, maar de combinatie met sommige ingrediënten kan schadelijke gevolgen met zich meebrengen.
Let daarom op de volgende voedingsmiddelen die je beter niet kunt combineren met frisdrank:
Melk
Wie drinkt er in hemelsnaam melk met frisdrank? We hebben het hier natuurlijk niet over een mix van de twee vloeistoffen in hetzelfde glas of het gelijktijdig consumeren van de twee, maar er bestaan zoete en hartige gerechten waarin melk verwerkt is.
Er zijn bijvoorbeeld taartjes en cakes waarin crème verwerkt is. Als deze voeding de maag bereikt, gaat de combinatie van frisdrank en melk zuren aanmaken die buikkrampen, zure oprispingen en indigestie veroorzaken.
Koffie
Ook hier geloven we niet dat er mensen zijn die Coca Cola in hun koffie gieten, maar het gebeurt wel dat je frisdrank consumeert bij de hoofdmaaltijd en nadien een kop koffie drinkt bij het dessert.
Beide dranken bevatten een hoge dosis aan cafeïne en daarom is het niet aangeraden om frisdrank te consumeren bij het avondeten, aangezien cafeïne slapeloosheid, nachtmerries of moeilijkheden om de slaap te vatten veroorzaakt.
Als je deze twee dranken kort na elkaar drinkt, ontstaat er in de maag een soort schuim dat erg zuur is. Daarom zal je je alerter en euforisch gaan voelen, maar kun je ook buikkrampen ervaren ten gevolge van indigestie.
Gebak
Op feestjes wordt er vaak zoet gebak gegeten. De hoeveelheid suiker die hierin verwerkt is in combinatie met de suiker uit frisdranken veroorzaakt een gevaarlijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Het kan zelfs het risico op een hartaanval verhogen.
Je zult je ook alerter voelen door de hoge dosis suiker in je lichaam. Daarom is het aangeraden om geen frisdranken te drinken in combinatie met gebak met Kerst of op feestjes.
Pittig eten
Pittige ingrediënten of kruiden zoals chili, komijn of curry voegen extra smaak toe aan je maaltijden, maar als deze kruiden je lichaam bereiken, gaat je lichaamstemperatuur onmiddellijk toenemen (waardoor we ook meer neigen te drinken).
Denk daarom extra goed na voor je frisdrank kiest als drankje. Frisdranken worden omgezet in zwavelzuur bij hoge temperaturen, dus als we dit drinken om onze dorst te lessen of het kruidige eten te blussen, denken we dus verkeerd. Door frisdrank te drinken in combinatie met pikant eten zorg je namelijk voor een toename aan zuren in je maag.
Pepermuntjes
Probeer dit eens. Plaats een pepermuntje in een glas en giet er cola over. Wacht op de reactie en je zult zien dat er een soort explosie plaatsvindt! Dit wordt veroorzaakt door de schuimende kracht van de pepermuntjes en de bubbels in de frisdrank.
Stel je nu eens voor wat er gebeurt in je maag als je de twee tegelijkertijd consumeert. Je wil het zelfs niets eens proberen, aangezien de pijn ondraaglijk zou zijn en de interne reactie mogelijk gevaarlijk is.
Wat gebeurt er binnenin ons lichaam als je frisdrank drinkt?
Frisdrank is niet goed voor je gezondheid, of je het nu combineert met andere voeding of niet. Er zijn zelfs mensen die beweren dat frisdrank voor van alles en nog wat gebruikt kan worden, behalve consumptie. Maar wat gebeurt er nu precies als we het opdrinken?
Na 10 minuten
Een glas frisdrank bevat 10 eetlepels suiker. Ja, dat lees je goed. Dit veroorzaakt een boost voor ons lichaam. Begrijp het niet verkeerd. Coca Cola geeft ons niet meer energie of maakt ons niet alerter. Wat het doet, is de bloedsuikerspiegel uit balans brengen, wat eigenlijk erg gevaarlijk kan zijn.
Na 20 minuten
De insulinelevels in de bloedbaan “stijgen” en de lever moet harder gaan werken om de ontvangen suikers te verwerken. Het negatieve aspect is dat het wordt omgezet in vet.
Na 40 minuten
De cafeïne begint effect te krijgen op het lichaam: de pupillen worden wijder en de bloeddruk stijgt. We voelen ons alles behalve moe en de lever scheidt de suiker af in het bloed.
Na 45 minuten
Het lichaam verhoogt de productie van het hormoon dopamine, verantwoordelijk voor de stimulatie van het hersendeel van prikkeling en stimulans. Dus daarom drinken we zo graag frisdrank: ze zijn als een soort van drug voor ons brein.
Na 1 uur
De hoeveelheid calcium in de urine neemt toe. Dit kan ook osteoporose veroorzaken of ervoor zorgen dat onze tanden uitvallen of onze beenderen brozer worden. Fosforzuur uit frisdrank verbindt ook magnesium met zink.
We denken vaak dat deze dranken urineafdrijvend werken, maar in realiteit worden er geen afvalstoffen afgedreven, maar wel essentiële voedingsstoffen. Daarom voelen vele mensen zich vaak zwak of prikkelbaar nadat ze frisdrank gedronken hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle heatlh in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016. 8 (5): 295.
- Carreon CC., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019 49 (4): 52-55.
- Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., et al., Chili pepper as a body weigth loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.