Verlaag je bloedsuikerspiegel

Knoflook eten kan de bloedsuikerspiegel in een gezond evenwicht houden. Het bevat namelijk voedingsstoffen die hetzelfde effect hebben als insuline.

De bloedsuikerspiegel stijgt als het lichaam niet in staat is voldoende insuline te produceren of de productie ervan niet efficiënt kan gebeuren. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals duizeligheid en vermoeidheid. Blijft deze toestand langer aanhouden, dan kan dit eveneens leiden tot diabetes.

Verschillende factoren kunnen aanleiding geven tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. De belangrijkste zijn echter niet genoeg aandacht besteden aan een gezond dieet in combinatie met het eten van een te grote hoeveelheid suiker en koolhydraten.

Een te hoog niveau van suiker in het bloed kan ook ontstaan door blootstelling aan stress, te weinig lichaamsbeweging, erfelijke belasting en bepaalde aandoeningen. Maar gelukkig bestaan er eveneens voedingsmiddelen die je op het menu kan zetten die je kunnen helpen de aanwezigheid van suiker in het bloed te verlagen.

Kaneel

Deze specerij kan wonderen doen als het erom gaat het gehalte van suiker in het bloed te verlagen. Volgens voedingsspecialist Richard Anderson kunnen diabetespatiënten gebaat zijn met het gebruik van één theelepel gemalen kaneel om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Het gebruik van kaneel in de keuken maakt de lichaamscellen ontvankelijker voor insuline, een product dat aangemaakt wordt door het lichaam en ervoor zorgt dat suiker omgezet wordt in energie.

Vette vissoorten

Vette Vis

Met regelmaat vette vis op het bord werd populair dankzij de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren die deze vis bevat. Deze vetzuren zijn van  het allerhoogste belang voor het optimaal functioneren van de bloedvaten, de pompfunctie van het hart en het volledige cardiovasculaire stelsel.

Het verhoogt ook de insulinegevoeligheid bij diabetespatiënten en helpt hen de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarom wordt aangeraden regelmatig zalm, sardines, makreel en tonijn op het menu te zetten.

Voedingsvezels

Een studie opgezet door onderzoekers aan de University of Texas Southwestern Medical Center ontdekte dat mensen die tussen 24 en 50 gram vezels per dag opnemen een aanzienlijke daling van suiker in het bloed teweegbrengen.

Sommige deelnemers aan de studie kwamen zelfs tot de vaststelling dat de opname van deze hoeveelheid voedingsvezels dezelfde resultaten opleverde als hun traditionele medicatie tegen diabetes.

Vezels komen voor in heel wat voedingsmiddelen en je kan de aanbevolen hoeveelheid opnemen door 13 porties per dag te nemen van een mengeling van fruit, groenten, bonen, bruine rijst en volkorenpasta.

Knoflook

Knoflook

Knoflook kan helpen om de suikerstofwisseling in het lichaam te reguleren en bevat eveneens insuline-achtige eigenschappen. Elke dag een rauw stukje knoflook eten, heeft bewezen dat het de aanwezigheid van suiker in het bloed van patiënten met diabetes type I en II kan verminderen.

Groenten

Voldoende groenten door de dag heen voorzien je lichaam niet enkel van de broodnodige vezels, maar ook vitamines, mineralen en eiwitten die allen helpen om het niveau van suiker in het bloed onder controle te houden.

Je kan er grote porties van eten zonder je zorgen te hoeven maken over het te hoge aantal calorieën dat je wel in vetten en koolhydraten aantreft. Te veel calorieën consumeren in combinatie met een zittende levensstijl leidt zoals je wellicht weet tot een verhoogd risico op aandoeningen aan hart- en bloedvaten.

Groene thee

Een te hoge vetopname en ongezonde levensstijl kan ook leiden tot chronische ontstekingen in het lichaam, waardoor tal van ziektes de kans krijgen de kop op te steken.

Groene thee kan een uitstekend natuurlijk alternatief bieden en zorgt ervoor dat het lichaam gevoeliger wordt voor de werking van insuline. Hierdoor krijgen aandoeningen aan het hart, die vaak voorkomen bij diabetespatiënten, minder snel de kans op de voorgrond te treden.

Noten

Noten

Regelmatig nootjes nuttigen vermindert de kans op het ontstaan van hartaandoeningen en hartfalen bij diabetespatiënten. Noten bevatten namelijk ook omega 3-vetzuren en essentiële, gezonde vetten die de bloedstroom kunnen zuiveren van de overtollige aanwezigheid van suiker.

Kersen

Kersen zijn rijk aan anthocyanes die in staat zijn problemen op te lossen met insulineresistentie en bovendien ontsteking verminderen en het suikerniveau in het bloed verlagen.

Ontstekingen zorgen er namelijk voor dat insuline zijn regulerende taak in het lichaam niet naar behoren uitvoert. Neem regelmatig kersen als dessert als je er op een natuurlijke manier wil voor zorgen dat het niveau van suiker in de bloedstroom optimaal blijft. Op de lange termijn worden ook algemeen lagere waarden van suiker in het bloed waargenomen.

Rode wijn

Rode Wijn

Goed nieuws is dat het matig drinken van een glaasje rode wijn ook helpt om de aanwezigheid van suiker in het bloed te verlagen, doordat het verhindert dat glucose door de darmen opgenomen wordt. Maar denk eraan dat je het bij één of twee glaasjes houdt en enkel na advies van je behandelend arts als je te maken hebt met diabetes.