Diverse manieren om met angst om te gaan
Heb jij het gevoel dat jouw leven constant aan een zijden draadje hangt? Heb je het gevoel dat je geen andere keuze hebt dan te leven met emotionele en fysieke angst? Zo’n hoge mate van stress kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om met angst om te gaan.
Angst is normaal en zelfs nuttig in zeer specifieke gevallen. De problemen beginnen wanneer het je in zijn grip krijgt en chronisch wordt. Je wordt dan paranoïde en zie je gevaren en complicaties waar die er niet zijn. Je maakt je dan ook zorgen over alle negatieve dingen die zouden kunnen gebeuren maar zonder echt een goede reden om je zorgen te maken.
“Angst is als een stem die je achtervolgt en je onzekerheden tegen je gebruikt,” legt psycholoog Ilene Strauss Cohen, professor aan de Barry Universiteit in Florida, uit. In dit artikel zullen we dit eens nader gaan bekijken.
Angst: een wereldwijd gezondheidsprobleem
Mensen die lijden aan angst, ervaren constant angstgevoelens in bepaalde situaties. Men schat dat er 246 miljoen mensen in de wereld zijn die te maken hebben met chronische angst. De Amerikaanse Associatie voor Angst en Depressie beschouwt het als de meest voorkomende mentale epidemie van onze tijd en waarschuwt voor de gevolgen voor onze algemene gezondheid.
Wanneer jij lijdt aan angstgevoelens, geeft je lichaam adrenaline, cortisol en andere hormonen af, die het normale gedrag van ons lichaam beïnvloeden. Daardoor kun je ongemak en sommige bijwerkingen ervaren, zoals:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Depressie
- Hoge bloeddruk
- Verlies van eetlust
- Spijsverteringsstoornissen zoals constipatie of diarree
- Een verzwakt immuunsysteem
- Uitputting
- Geen zin meer in seks
Manieren om met angst om te gaan: voor jezelf zorgen
Angst zit meestal tussen je oren en is niet gebaseerd op de realiteit. Er zijn daarom verschillende manieren waarop je kunt helpen om het onder controle te houden. De manier waarop je je lichaam behandelt heeft een directe invloed op je brein.
Dat is dan ook de reden waarom gezond eten en gezonde gewoonten je geestelijke gezondheid zullen verbeteren. Ga dus met je angst om door goed voor je lichaam en geest te zorgen.
Beperk je innamen van cafeïne
Studies tonen aan dat cafeïne angstgevoelens kan verergeren omdat het de cortisolspiegels in het bloed verdubbelt en op zijn beurt de hoeveelheid gamma-aminoboterzuur, wat een natuurlijk ontspannend middel is, vermindert.
Elimineer of verminder alcoholgebruik
Het is waar dat alcohol je kan helpen om te ontspannen. Hoewel het gedeeltelijk waar is bij matige hoeveelheden, kan overmatig gebruik van alcohol en de effecten daarvan je angstgevoelens versterken.
Alcohol verandert namelijk je serotonine-niveau, wat zorgt voor meer stress. Volgens onderzoeken is 20% van de mensen met angstgevoelens sterk afhankelijk van het gebruik van alcohol.
Handhaaf een uitgebalanceerd dieet
Er zitten meer dan 10 miljoen neurotransmitters tussen ons spijsverteringskanaal en onze hersenen die heen en weer communiceren. Dus wat je eet heeft invloed op je brein. Je moet daarom in elke maaltijd eiwitten, koolhydraten en groenten opnemen. Neem tussendoor wat fruit als snack en drink veel vocht.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur en andere vitamine B-varianten, stimuleren de productie van serotonine enorm. Dit wordt het ‘gelukshormoon’ genoemd en kan je helpen om je beter te voelen.
Producten die veel foliumzuur bevatten zijn onder andere:
- asperges
- waterkers
- spinazie
- noten
Producten die rijk zijn aan vitamine B6 zijn bijvoorbeeld:
- vis
- kip
- bananen
- groenten
Eet drie volledige maaltijden per dag en twee kleinere tussendoor
Mensen die last hebben van angst hebben de neiging om maaltijden over te slaan. De Amerikaanse Associatie voor Angst en Depressie waarschuwt iedereen dat maaltijden overslaan op de lange termijn andere aandoeningen kan veroorzaken die veel schadelijker en gecompliceerder zijn. Denk bijvoorbeeld aan anorexia en boulimia nervosa.
Zorg voor voldoende slaap
Angst kan leiden tot slaapstoornissen en gebrek aan slaap verhoogt angstgevoelens. Als je 8 uur slaapt, is er een verlaging van de lichaamstemperatuur, hartslag en zenuwen. Dit alles vermindert de angstniveaus. Er is aangetoond dat slapen de geest helder maakt en het helpt je om dingen vanuit een duidelijker perspectief te bekijken.
Met angst omgaan door middel van lichaamsbeweging
Tijdens het sporten maakt het lichaam de endorfines aan die pijn onder controle houden en je een goed gevoel geven. Lichaamsbeweging:
- helpt je ook om beter te slapen.
- vermindert mentale vermoeidheid.
- verbetert het cognitieve vermogen.
Met angst omgaan door voor je geest te zorgen
Accepteer dat je niet alles onder controle kunt houden
Verander je perspectief met betrekking tot al je mogelijke stressvolle situaties en concentreer je alleen op de belangrijke dingen die je kunt oplossen. Vaak zorgen angsten er namelijk voor dat je de dingen negatiever ziet dan ze in werkelijkheid zijn. Alle problemen hebben een oplossing, dus richt je alleen daar op.
Als iets geen oplossing heeft, dan is het geen probleem. Maak je alleen zorgen om de dingen die je onder controle kunt houden. Je angstniveaus zullen daardoor verminderen.
Doe altijd je best
Zoek niet altijd naar perfectie of kwel jezelf niet wanneer dingen niet gaan zoals je dacht dat ze zouden moeten gaan. Hier is een geheimpje: echte perfectie bestaat niet.
Wees trots op je prestaties en probeer te leren van je mislukkingen. Niemand heeft ooit iets geleerd van iets dat ze voor de eerste keer dat ze het probeerden meteen in slaagden.
Zorg altijd voor een positieve houding
Erken dat veel van je angsten onterecht zijn. Alles, zelfs slechte situaties, heeft een positieve kant en alles is slechts tijdelijk. Dus houd je gedachten gericht op alles wat positief is om je heen.
Ontdek je angsten
Probeer te analyseren welke situaties je angstig maken. Om dit te doen kun je zelfs een dagboek bijhouden. Normaal gesproken is er namelijk een patroon. Je kunt bijvoorbeeld:
- het moeilijk vinden om met je baas te werken.
- wantrouwend zijn tegenover de acties van anderen.
- gewoon overbelast zijn met taken die je moet doen.
Zodra je de oorzaken van je angstgevoelens ontdekt, probeer het dan zelf op te lossen, vraag hulp aan een vriend of familielid of zoek hulp bij een specialist.
Vertrouw jezelf
Wees je ervan bewust dat je elke situatie waarmee je geconfronteerd wordt op de een of andere manier kunt overwinnen. Het is je tot nu toe altijd nog gelukt. Anders zou je niet zijn waar je nu bent.
Je kunt dus succesvol zijn in zowel goede als slechte situaties. Alles in het leven gaat namelijk over het overwinnen van allerlei obstakels. Als je eenmaal leert te vertrouwen op je vermogen om verder te komen, zal je angst langzaam verdwijnen.
Rust nemen om met angst om te gaan
Als je lijdt aan angst, dan helpen bepaalde ademhalingsoefeningen of meditaties om je stress te verminderen. Om dit te doen, moet je je gedachten ook bezig houden met positieve dingen. Laten we een paar oefeningen bekijken, met onze laatste manieren om met angst om te gaan.
Diep ademhalen om met angst om te gaan
Diepe ademhalingsoefeningen helpen je hersenen van zuurstof te voorzien en reguleren je hartritme. Neem daarom dagelijks wat tijd vrij van je drukke schema zodat je je kunt concentreren op je ademhaling. Slechts vijf minuten ’s ochtends voordat je de dag begint of wanneer je weer naar huis terugkeert zal wonderen voor je gezondheid doen.
Dit vind je ook vast interessant:
Je zenuwachtigheid bedaren met 5 remedies op basis van kruiden
Neem vrij
Pauzes en vrije tijd zijn noodzakelijk voor je gezondheid en je geest. Ga weg van situaties die je stress bezorgen, zelfs als dit slechts tijdelijk is. Dit betekent niet dat je deze situaties niet op gaat lossen, maar je kunt er soms gewoon even een pauze van nemen en er niet aan denken.
Neem wat tijd vrij en adem diep in, het zal je helpen een ander perspectief op alles te krijgen. Doe wat andere activiteiten, zoals naar de film gaan, vrijwilligerswerk doen, of volg een workshop die je leuk vindt.
Mediteren om met angst om te gaan
Als je niet bekend bent met meditatie, kun je beginnen in een yoga- of meditatiecentrum. Als je echter al weet hoe je het moet doen, doe het dan en besteed minstens 20 minuten per dag aan meditatie. Dit zal je geest trainen om je te helpen de negatieve en destructieve gedachten die leiden tot je angst onder controle te houden.
Bezoek een specialist
Als je lijdt aan angstgevoelens en je hebt dit niet meer onder controle, aarzel dan niet om de hulp van een psychotherapeut of een andere specialist te zoeken die je kan helpen het onder controle te krijgen. Je zult verstelt staan van hoe dit je allemaal kan helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ritchie, Hannah., Roser, Max (2020). Mental Health. https://ourworldindata.org/mental-health#anxiety-disorders
- VV.AA. (1990).Caffeine effects on cardiovascular and neuroendocrine responses to acute psychosocial stress and their relationship to level of habitual caffeine consumption.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2195579
- VV.AA. (2012).Anxiety and Alcohol Use Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860396/
- Anderson, Elizabeth., Shivakumar, Geetha. (2013).Effects of Exercise and Physical Activity on Anxiety. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632802/