Vier gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren

Jezelf beter leren kennen met behulp van mindfulness en het helpen van andere mensen kan je een positievere kijk op het leven geven. 
Vier gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

We vergeten vaak hoe fantastisch het is om te leven. We raken bijvoorbeeld verstrikt in een dagelijkse sleur en leven onze dagen op een soort automatische piloot. In het weekend worden we ons dan vaak bewust van een zekere leegte waar we verdrietig van kunnen worden. In dit artikel bespreken we vier gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren.

Als volwassenen laten we de dingen die we leuk vonden als kinderen meestal los. De dingen die ons verwonderden, zoals regenbogen, zorgen nu niet meer voor een zelfde soort gevoel. In sommige gevallen zijn we eigenlijk totaal niet meer geïnteresseerd in deze dingen.

Dit gebeurt misschien omdat we als volwassenen steeds vaker de volgende reacties van anderen krijgen:

Deze reacties geven ons een slecht gevoel en zorgen er voor dat we ons anders gaan gedragen. Soms stoppen we zelfs met de activiteiten die ons van het leven laten genieten. Vandaag zetten we deze negatieve gevoelens allemaal even aan de kant. In dit artikel vertellen we je hoe je weer kunt ontdekken hoe geweldig het leven kan zijn.

Vier gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren

1. Vul je leven met kleur

gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren zoals kleuren

We bedoelen dit inderdaad letterlijk. Kun jij je de laatste keer dat je iets tekende of inkleurde nog herinneren? Gelukkig is het fenomeen ‘kleuren voor volwassenen’ over de afgelopen jaren zeer populair geworden. Deze kleurboeken staan vol met bijvoorbeeld mandala’s, tekeningen van verschillende diersoorten en vele andere tekeningen.

Je zult deze kleurboeken in vrijwel alle boekenwinkels kunnen vinden. Kleuren is dan ook niet langer een hobby voor kinderen en we snappen precies waarom. Kleuren, tekenen en schilderen hebben namelijk geweldige voordelen:

 • vermindert stress
 • creëert rust
 • zorgt voor vreugde
 • verbindt ons met ons innerlijke kind die precies weet hoe fantastisch het is om te leven

2. Maak weer kennis met de natuur

maak weer kennis met de natuur

Veel mensen zoeken vreugde in de dingen die ze binnen handbereik hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • naar de bioscoop gaan
 • een wandeling maken in het park
 • uit eten gaan met vrienden

Maar wat was eigenlijk de laatste keer dat jij je één probeerde te voelen met de natuur? Er zijn veel activiteiten die je met de natuur kunnen verbinden. We zullen ze nu bespreken. Vooral voor mensen die in een stad wonen, zijn dit gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren:

 • wandelen
 • fietsen
 • paardrijden
 • kanoën of kajakken
 • bomen planten

Er zijn veel opties die je het drukke stadsleven even kunnen laten vergeten. Deze gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren, helpen jou bij het vinden van rust en stilte in de natuur.

3. Beoefen mindfulness

oefen mindfulness

Helaas zorgt onze moderne manier van leven er niet alleen voor dat we ons afsluiten van de vreugde in ons leven, maar ook van onze innerlijke zelf. Om te ontdekken hoe fantastisch het leven kan zijn, moeten we onszelf de kans geven om onszelf weer te leren kennen. 

Dat is precies het doel van mindfulness. Er zijn verschillende manieren om mindfulness te beoefenen.

 • Je kunt bijvoorbeeld je voordeel slaan uit het feit dat je in de natuur bent. Probeer zo eens de wind tegen je huid te voelen en wees je eens bewust van de manier waarop je voeten de grond raken.
 • Leg je focus op het hier en nu en vergeet al het andere. Het gevoel zal fantastisch zijn. Mindfulness werkt dus erg goed als je jezelf aan je innerlijke zelf en je omgeving wilt verbinden.
 • Het opent daarnaast ook je zintuigen. Dit zorgt er dan voor dat je op een andere manier naar bepaalde dingen leert kijken. Zo leer je hoe je dingen waardeert waar je voorheen nooit naar hebt gekeken.

Mindfulness kan dus een hele positieve invloed hebben op je leven en is zeker één van de gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren.

4. Help mensen in nood

help mensen in nood

We hebben het hier niet over het uitlenen of weggeven van geld, maar over een groot aantal andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van vrijwilligerswerk:

 • in een dierenasiel
 • bij een daklozencentrum
 • in het bejaardentehuis

Deze gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren leren je hoe geweldig het leven kan zijn. Vrijgevigheid en behulpzaamheid kunnen er namelijk voor zorgen dat je je nuttig voelt.

Daarnaast zorgt het helpen van anderen vaak voor een goed gevoel in je hele lichaam. Je kunt een hoop van deze activiteiten leren en fantastische mensen leren kennen.

Start nu met gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren

Om te ontdekken hoe fantastisch het leven kan zijn zul je soms uit je comfortzone moeten stappen. Je moet soms namelijk dingen doen die je normaal niet doet. Durf jij deze gezonde activiteiten die je leven kunnen verbeteren uit te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • G., B. (2013). Is mindfullness an evidence-based treatment? European Psychiatry.
 • McCullough, M. E., Kimeldorf, M. B., & Cohen, A. D. (2008). An Adaptation for Altruism. Current Directions in Psychological Science. http://doi.org/10.1111/j.1467-8721.2008.00590.x
 • Hall, L. (2013). Focusing on the good things. Occupational Health.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.