Vijf vergissingen die we elke ochtend bij het opstaan maken

Om goedgemutst de dag te starten, is er niets beter dan een lauwe douche nemen en, als het je niet afschrikt, je nadien af te spoelen met koud water.
Vijf vergissingen die we elke ochtend bij het opstaan maken

Laatste update: 03 december, 2018

De wekker loopt af en het is tijd om op te staan. Wat doe jij nu gewoonlijk eerst? Spring je onmiddellijk uit bed, meteen de douche in, aankleden, nadien een snel ontbijt en op weg naar het werk? Er zijn heel wat vergissingen die we ‘s ochtends tijdens het opstaan maken die een ongunstig effect kunnen hebben op het verdere verloop van de dag.

En geloof het of niet, maar enkele kleine details veranderen kan reeds een groot verschil uitmaken om je verder tijdens de dag goed in je vel te voelen.

In dit artikel gaan we op zoek naar de vijf vaakst voorkomende vergissingen die we maken tijdens het starten van onze ochtend. Je zal hier vast en zeker enkele interessante tips ontdekken om energieker en met een goed humeur aan elke nieuwe dag te beginnen.

5 vergissingen die we maken bij het opstaan

1. Spring niet meteen uit bed! Maak er een gewoonte van traag op te staan

Uitrekken in Bed

Hier kunnen we twee grote en ongezonde gewoontes en dus vergissingen ontdekken. Misschien gebeurt dit ook bij jou: het schrille en harde geluid van de wekker en vervolgens onmiddellijk zonder nadenken het bed uitspringen om je dag te beginnen.

Bedenk echter dat je net zes tot acht uur doorgebracht hebt in een horizontale positie en dat je het beste je lichaam traag laat wennen aan de verandering in houding.

Snel uit bed stappen kan namelijk misselijkheid veroorzaken. Merk het verschil als je tijdens het opstaan rekening houdt met volgende tips:

 • Wordt traag wakker. Waarom het begin van de dag niet bekijken als een soort ontspanningsritueel?
 • Zet de wekker een tiental minuutjes vroeger dan je normaal doet en laat ontspannende muziek spelen. Gebruik nooit meer dat vervelende beep-beep-beep geluid.
 • Ga, nadat je het alarm afgezet hebt, rechtop in bed zitten en adem een paar maal diep in en uit.
 • Rek je armen wat op. Strengel je vingers in elkaar en strek de armen uit boven het hoofd. Stretch de armen vervolgens van links naar rechts.
 • Rol nu je nek van links naar rechts en maak cirkelvormige bewegingen om hals en nek los te maken. Voer deze bewegingen traag en bewust uit.
 • Adem diep in en stap uit bed. Ben je klaar om de dag te starten?

2. Het huis verlaten zonder ontbijt? Een grote vergissing!

Yoghurt met Fruit en Granen

Ervoor zorgen dat de kinderen op tijd klaar zijn, ze afzetten op school, eten klaarmaken voor poes of hond, lunch klaarmaken, boodschappen doen… en proberen op tijd op het werk te zijn. Zo veel taken die je voor anderen met plezier uitvoert, maar merk je soms niet ook op dat je voortdurend aan het helpen bent en daarbij jezelf vergeet?

Iedereen vertrekt goed verzorgd en gekleed en jij bent vergeten te ontbijten? Een van de vergissingen die we allen vaak maken, maar die we vanaf nu beter vermijden. Hoe maak je tijd voor een gezond en lekker ontbijt?

 • Neem de beslissing iets vroeger op te staan, zodat je tijd genoeg hebt om rustig van een ontbijt te genieten voor je actief wordt.
 • Veel mensen beginnen de dag met een kopje koffie en verder niets meer. Geen goed idee! Neem je voor vanaf morgen de dag te starten met een glas water en een scheutje citroensap. Het ontbijt eet je ongeveer een kwartiertje later.
 • Neem ondertussen een verfrissende douche. Verwen jezelf nadien met dat kopje koffie en een ontbijt dat fruit, eiwitten en voedingsvezels bevat.

Merk op dat je het huis uitgaat met veel meer energie en je dus een voorraadje van gezonde voedingsstoffen aangelegd hebt om de dag actief door te komen.

3. Grijp je naar je mobieltje zodra je de ogen opent?

Slapen met Telefoon

Nog een van de vergissingen is dat je wil zien wat er gaande is op je sociale netwerken, ontdekken wat er gebeurt in de wereld of enkel je persoonlijke berichtjes checken. Denk eraan dat je dit gedurende de hele dag nog kan! Kies ervoor om op een ontspannen manier wakker te worden en alle technologie eventjes aan de kant te laten.

Stap rustig uit bed, neem die lekkere douche en neem een gezond ontbijt. Waarom niet als het kan voor een geopend raam, zodat je van de frisse lucht kan genieten? Men raadt aan tijdens die eerste momenten van de dag jezelf nog niet bloot te stellen aan de elektromagnetische straling van mobieltjes, tablets en laptops.

4. Douchen met heet water

Douchen

Natuurlijk houdt iedereen van een deugddoend, heet bad, maar dat is niet altijd een slim idee, vooral niet na het opstaan. Op dit moment van de dag activeren we het lichaam het beste door een douche te nemen met lauw water, eventueel gevolgd door een moment douchen met koud water.

Lijkt een volledig koude douche je niets voor jou, dan kan je proberen je onderbenen te spoelen met koud water. Beweeg de koudwaterstraal hierbij van onder naar boven.

Door de koudwaterstraal naar boven te richten, voorkom je gezwollen en zware onderbenen, terwijl je eveneens de voeten een energieboost bezorgt, waardoor ze klaar zijn een nieuwe dag te beginnen. Waarom dus morgen niet meteen starten met deze gezonde gewoontes om je dag monter en opgewekt te starten?

Misschien ook interessant om te lezen:
7 verrassende voordelen van een koude douche

5. Het huis verlaten in een slechte bui

Goed Humeur

Je hebt een lange dag voor de boeg en snelt ‘s ochtends het huis uit met een boordevolle to-do lijst in je gedachten. Je hoort jezelf zeggen: “Ik ben zo uitgeput, hoe kom ik deze dag door?” Hoe vaak heb je dit niet gezegd of gehoord van vrienden of collega’s?

Negatieve, beperkende gedachten verhinderen je welzijn en verminderen de kwaliteit van het dagelijks leven. Ze sluipen vaak ongemerkt binnen en vaak merk je dat je de belangrijke zaken in je leven mist en geconcentreerd bent op details die er niet toe doen.

Neem je voor morgen het huis te verlaten met een nieuwe houding en probeer je brein te ‘verwennen’ met volgende tips:

 • Vandaag gaat alles goed voor mij. Het wordt dus vast en zeker een fantastische dag.
 • Ik geniet van alles wat op mij afkomt en ik verlaat het huis deze ochtend op een ontspannen manier. Ik geniet van de wandeling op weg naar het werk en bekijk mijn omgeving op een nieuwe bewuste manier: de mensen om mij heen, het park, alles wat gebeurt rondom mij.
 • Vandaag zie ik enkel het goede in mijn collega’s en mijn leidinggevenden.
 • Mijn werk doe ik goed en ik ben dus trots op hetgeen ik bereikt heb.
 • Ik beloon mezelf als het einde van de dag nadert. Een kopje koffie na het werk, een wandeling in het park of een telefoontje naar iemand waarvan ik al een tijdje niets gehoord heb.

Ben je er klaar voor om deze dagelijkse, kleine vergissingen in je ochtendritueel aan te pakken? Ze hebben namelijk beetje bij beetje een negatieve invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid.

Onthou dat de kwaliteit van je dagelijkse leven steunt op het genieten van elk moment en een positief gevoel over je toekomst! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zilberter T, Zilberter EY. Breakfast: to skip or not to skip?. Front Public Health. 2014;2:59. Published 2014 Jun 3. doi:10.3389/fpubh.2014.00059

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.