Vier belangrijke bewegingsvormen voor senioren

Tai chi en yoga zijn geweldige bewegingsvormen voor senioren, omdat ze helpen met balans en flexibiliteit.
Vier belangrijke bewegingsvormen voor senioren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ouder worden betekent niet dat je moet stoppen met bewegen, ook al heb je bepaalde problemen. Je zou enkele belangrijke bewegingsvormen voor senioren moeten kennen die een lage impact hebben en zeer gezond zijn.

Bewegen stelt senioren ook in staat om op een veel gezondere manier ouder te worden. Het dagelijks bewegen een deel uit te laten maken van je routine kan een groot verschil maken. Hieronder staan ​​enkele bewegingsvormen die goed zijn voor senioren.

Belangrijke bewegingsvormen voor senioren

Er zijn een aantal fantastische, gespecialiseerde bewegingsvormen die het risico op blessures beperken. Zoals eerder vermeld, kan het zijn dat een bepaalde leeftijd problemen met zich meebrengt. Deze problemen kunnen de kans vergroten dat je jezelf blesseert.

1. Cardiofitness

Senioren doen aquarobic
Aerobe bewegingsvormen hebben vaak een lage impact en sommige zijn zelfs gemaakt voor senioren. Sommige senioren zijn bestand tegen deze hoge intensieve training terwijl andere senioren het niet bij kunnen houden.

Met betrekking tot aerobe bewegingsvormen denk je misschien aan aerobics. Er zijn echter nog veel meer soorten die leuk zijn en die je zeker eens zult willen proberen. Bekijk er hieronder een paar:

  • Fietsen (op de hometrainer of buiten)
  • Lopen of joggen (op een loopband of buiten)
  • Aerobicsles (voor senioren)
  • Aquarobics

Veel van deze trainingen kunnen in groepsverband worden gedaan, waardoor ze nog aangenamer en nuttiger worden. Senioren kunnen om verschillende redenen eenzaam zijn. Hun kinderen zijn misschien uit huis gegaan. Misschien zijn ze alleenstaand of wonen ze ver weg bij familie vandaan zijn. Dat is de reden waarom het maken van vrienden en bewegen hun geluk kan vergroten.

2. Yoga of tai chi

Senioren doen Tai chi in de natuur
Yoga en tai chi zijn geweldige bewegingsvormen voor senioren en vereisen niet veel inspanning. Hieronder staan ​​de positieve aspecten van beide sporten.

Yoga is een combinatie van lichaamsbeweging en meditatie die senioren helpt om hun flexibiliteit te vergroten. Het helpt ook om hun lichaam te versterken en strakker te maken en het is echt gezond. Het voorkomt onder andere het risico om gewond te raken door te vallen.

Tai chi is een bewegingsvorm die uit de krijgskunst komt die ook meditatie omvat. Dit soort bewegingsvormen zijn erg belangrijk omdat het de kracht, flexibiliteit en balans verhoogt.

Bovendien helpt de meditatie in beide sporten senioren zich te concentreren op het heden. Het vergroot ook het bewustzijn en geluk.  Dit zijn echt geweldige bewegingsvormen voor de mentale toestand van ouderen.

3. Zwemmen

Behalve aquarobics is er nog een andere activiteit met een lage impact die bekender is – zwemmen. Het is een passende, uitgebreide en nuttige training voor senioren.

Zwemmen is namelijk een sport die alle spieren in het lichaam gebruikt. Het synchroniseert het lichaam terwijl het wordt versterkt en strakker wordt gemaakt. Bovendien is het risico op een blessure erg klein. Dat betekent dat het sterk wordt aanbevolen voor mensen die een blessure hebben opgelopen. Dit geldt ook voor mensen die geneigd zijn ze snel te krijgen.

Zwemmen is ontspannend en perfect voor senioren die een depressie ervaren. Het contact met water in combinatie met lichaamsbeweging bevordert een beter lichamelijk en geestelijk welzijn.

4. Dans!

Lachende senioren die dansen
Dansen is een zeer belangrijke activiteit voor senioren. Zelfs als velen het niet als een sport beschouwen, vallen lessen voor Zumba, traditionele dans of andere stijlen onder dezelfde categorie.

Door middel van dansen kunnen senioren hun lichaam bewegen, strakker maken en hun balans verbeteren. Het is een leuke oefening die ook kan worden gedaan tijdens het samen zijn met andere vrienden.

Dit artikel ging alleen over enkele belangrijke en onmisbare bewegingsvormen voor senioren. Lichaamsbeweging stelt mensen in staat om gezond oud te worden, zowel lichamelijk als geestelijk. Tegelijkertijd moet het altijd deel uitmaken van een ieders routine. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.