Verrukkelijke koekjes van amandel en chocolade

We gaan je het recept laten zien koekjes van amandel en chocola, de beroemdste koekjes van Asturische oorsprong, die licht zijn en geen kunstmatige toevoegingen bevatten.
Verrukkelijke koekjes van amandel en chocolade
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 januari, 2023

Verrukkelijke koekjes van amandel en chocolade zijn lekkernijen die gemakkelijk thuis bereid kunnen worden. Ze zijn een typisch Asturische lekkernij die bijna iedereen lekker vindt en die je maakt met voornamelijk verse ingrediënten.

Deze koekjes hebben geen kunstmatige toevoegingen, wat betekent dat ze geen negatieve invloed hebben op onze gezondheid, zolang ze met mate en in het kader van een evenwichtige voeding worden gegeten.

Hoe bereid je verrukkelijke koekjes van amandel en chocolade?

De beste desserts om dagelijks te consumeren zijn gefermenteerde melkachtige en op fruit gebaseerde desserts. Je kunt echter een beetje variatie aanbrengen met zoetigheden zoals deze koekjes van amandel en chocola.

Als je ze met mate consumeert, dan zijn ze niet schadelijk voor welk dieet je ook volgt. Ze helpen je om je aan het dieet te houden, en nemen ze eventuele angst weg die je kunt ervaren door een gebrek aan suiker.

En bovendien, als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, dan zal de invloed van eenvoudige suikers op het lichaam minimaal zijn. Deze koekjes van amandel en chocola zijn heerlijk en kunnen af en toe in het dieet worden opgenomen.

Ingrediënten

Chocolade

Als je thuis verrukkelijke koekjes van amandel en chocolade wilt bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 100 gram rauwe marcona-amandelen.
 • 100 gram witte suiker.
 • 20 gram tarwebloem.
 • 100 gram room of slagroom met 35% vetgehalte.
 • 150 gram melkchocolade (deze kun je ook vervangen door een andere chocolade met een hoog cacaogehalte).
 • bakpapier.

Stap voor stap instructies

 • Doe de room en de suiker in een steelpan.
 • Zet het vuur aan en roer voortdurend tot de suiker volledig is opgelost.
 • Als de room begint te koken, voeg dan de amandelen en de bloem toe.
 • Roer vanaf dit punt grondig om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed worden gemengd, zodat een zeer dikke consistentie ontstaat.
 • Als deze stap voltooid is, bedek je een bakplaat met perkamentpapier en leg je kleine hoopjes van het mengsel, ongeveer ter grootte van een walnoot. Je moet ze goed van elkaar scheid, want tijdens het bakken zullen ze flink groeien.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak de koekjes 8 minuten op dezelfde temperatuur met warmte aan beide kanten, op de middelste bakplaat.
 • Als het bakproces klaar is, haal je de koekjes eruit en laat je ze op een rek rusten tot ze helemaal zijn afgekoeld.
 • Bereid op dit moment de chocoladecoating. Smelt hiervoor het ingrediënt in een bain-marie. Laat het afkoelen en bestrijk dan elk koekje met een keukenkwastje. Laat de koekjes weer rusten op een rooster. Daarna zijn ze klaar om te eten.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Recept voor bananenbrood met amandelen

Voordelen van koekjes van amandel en chocolade

Een potje amandelen dat is omgevallen
Hoewel deze koekjes vrij veel suiker bevatten, zou dit geen probleem moeten zijn als je ze in het kader van een evenwichtige voeding consumeert.

Deze koekjes van amandel en chocola bevatten nogal wat eenvoudige suikers. Maar als ze worden gegeten in de context van een gevarieerd en evenwichtig dieet, en als ze worden genuttigd in combinatie met lichaamsbeweging, dan kunnen ze heel heilzaam zijn.

Allereerst moet worden opgemerkt dat deze koekjes kunnen bijdragen aan het herstel na een zware inspanning. Dit komt vooral door hun koolhydraatgehalte.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Nutrients moeten de suikers echter worden geconsumeerd met een goede hoeveelheid eiwitten met een hoge biologische waarde om te zorgen voor een efficiënte glycogeenaanvulling. Daartoe kun je ze bijvoorbeeld serveren met een zuivelproduct. Dit stimuleert de aanpassingsprocessen na intensieve inspanning.

Bovendien leveren amandelen hoogwaardige vetzuren. Deze voedingsstoffen helpen ontstekingen in de inwendige organen onder controle te houden. Ze leveren ook calcium, een mineraal dat deel uitmaakt van het botweefsel.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Handbook of Experimental Pharmacology is het voldoen aan de dagelijkse behoefte de sleutel tot het voorkomen van problemen zoals breuken op de middellange termijn.

Bereid thuis deze heerlijke koekjes van amandel en chocolade

Zoals je hebt gezien zijn zelfgemaakte koekjes van amandel en chocolade vrij eenvoudig te maken. Deze koekjes hebben uitstekende organoleptische eigenschappen. Ze zijn perfect bij koffie of thee en om je gasten mee te verrassen.

Bovendien bevatten ze geen kunstmatige toevoegingen of transvetzuren van binnen, zodat ze geen negatieve invloed hebben op je lichaam als je vaak sport.

Onthoud tot slot dat het belangrijk is om goede gewoonten in de loop der tijd te handhaven om de ontwikkeling van chronische en complexe pathologieën te voorkomen. Het is niet genoeg om op je voeding te letten, je zult ook moeten zorgen voor voldoende slaap en voldoende zonlicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.
 • Reid IR, Bristow SM. Calcium and Bone. Handb Exp Pharmacol. 2020;262:259-280. doi: 10.1007/164_2019_324. PMID: 31792679.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.