Wat veroorzaakt buikpijn aan de linkerkant van de buik?

Meestal komt buikpijn door de ophoping van gas, maar als de pijn hevig is kan het een teken zijn van een ernstigere aandoening.
Wat veroorzaakt buikpijn aan de linkerkant van de buik?

Laatste update: 13 september, 2018

Pijn, het maakt niet uit waar of hoe sterk het is, is altijd een symptoom van iets, zelfs als het niet belangrijk is. Je zou je er niet te druk over moeten maken of proberen om een eigen diagnose te stellen, maar je zou het ook niet moeten negeren. Als je je zorgen maakt of een probleem hebt, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Dit geldt vooral als je buikpijn aan de linkerkant hebt.

Vandaag zullen we focussen op het vinden van de oorzaak, aangezien het iets is dat regelmatig voorkomt. We willen wederom benadrukken dat je op je gezondheid moet letten en als je twijfelt, je huisarts de enige is die een juiste diagnose kan stellen.

Je hebt buikpijn aan de linkerkant – wat veroorzaakt het?

Vrouw met hand op haar buik

We willen dit artikel vandaag met je delen om een reden. Buikpijn aan de linkerkant zou niet genegeerd of over het hoofd gezien moeten worden. Als sommige van de volgende symptomen samen voorkomen, dan zou je je zorgen moeten maken:

  • Constante pijn. We hebben het hier niet over iets dat op een bepaalde dag of een aantal uren naar voren komt en vervolgens weer verdwijnt. Pijn aan de linkerkant die regelmatig aanhoudt of net nadat je iets eet op komt zetten, is iets dat je als belangrijk moet zien.
  • Maar hoe voelt het? Het voelt als een hete schijf in je buik en is een erg droog en scherp soort pijn. Je hebt mogelijk ook een beetje ongemak dat komt en gaat, wat kan komen door de ophoping van gas. Deze pijn is duidelijk aanwezig en het is bijna onmogelijk om er niet over na te denken.
  • Als je pijnstillers inneemt om het te verlichten, zal de pijn soms verdwijnen, maar binnen een paar uur of de volgende dag weer in volle kracht terugkomen.
  • Buikpijn aan de linkerkant is een van de meest voorkomende soorten pijn waar patiënten voor naar de huisarts gaan. Zoals we eerder al gezegd hebben komt het meestal door een overtollige hoeveelheid gas in dit gebied, maar omdat aan deze kant van het lichaam ook je alvleesklier, maag en linkernier zitten, is het iets dat je simpelweg niet kan negeren.

Oorzaken van buikpijn aan de linkerkant

Laten we de mogelijke oorzaken eens bekijken.

1. Pancreatitis

Naast gas is dit de meest voorkomende oorzaak en is daarom belangrijk. Pancreatitis manifesteert zichzelf meestal op zo’n intense manier, dat je direct naar het ziekenhuis moet.

Je voelt vaak erg hevige pijn in de buik die gepaard gaat met koorts, overgeven en hartkloppingen. Let op alle kleine symptomen gedurende de dag die je mogelijk wat aanwijzingen kunnen geven.

Denk na over hoe je spijsvertering is. Voel je je na het eten erg vol, zwaar en heb je pijn aan de linkerkant? Als de pijn erg scherp is en gepaard gaat met deze andere symptomen, is de kans groot dat je naar de huisarts moet.

Het leverstelsel

2. Darmverstoppingen

Let goed op een verstopping van de darmen. Als je een blokkade in je colon of dunne darm hebt , dan kan het een ernstig medisch noodgeval zijn.

Waarom verschijnen verstoppingen? Het is in principe een blokkade die geen voedingsmiddelen of vloeistoffen doorlaat en de symptomen zijn erg duidelijk. Naast de buikpijn aan de linkerkant zal je koorts hebben en het is onmogelijk om gas vrij te laten of stoelgang te hebben.

3. Diverticulose

We hebben het op dit blog al eens eerder over diverticulose gehad, maar wat is het? Een ontsteking ontstaat in het laatste deel van de dikke darm, wat abcessen en ernstige ontstekingen kan creëren. Dit kan erg veel pijn veroorzaken.

Je zal vlagen van diarree, constipatie, misselijkheid, overgeven, buikpijn, extreme verhitting en mogelijk zelfs anale bloeding hebben. Het is belangrijk om dit te onthouden.

Verstoppingen in de dikke darm

4. Nierstenen

Soms geven nierstenen geen symptomen, vooral wanneer ze nog aan het vormen zijn. Uiteindelijk zullen ze echter een afmeting hebben die groot genoeg is om pijn te veroorzaken.

De pijn zal mogelijk aan de linkerkant zijn, maar onthoud dat je nieren dichter bij je rug zitten. De pijn kan net zo makkelijk op dezelfde plek aan de rechterkant naar voren komen.

5. Eierstokcysten

Vrouwen hebben hier af en toe last van en ze kunnen verschijnen in de linker eierstok. Maar hoe voelt het? Je hebt misschien maar een klein beetje gegeten, maar je voelt je al snel vol. Je hebt een scherpe pijn in je zij, die soms gepaard gaat met onregelmatige menstruatie, bekkenpijn, misselijkheid, overgeven en algemeen ongemak in de buik.

Eierstokcyste en eierstok

Andere minder significante oorzaken: voedselvergiftiging, gas, stress…

  • Dit zijn de vaker voorkomende oorzaken van buikpijn en zijn lang niet zo ernstig. Hoewel ze bijvoorbeeld niet zo ‘ernstig’ zijn als pancreatitis, betekent het niet dat ze niet belangrijk zijn. In tegendeel zelfs.
  • Sommige voedingsmiddelen gaan niet goed samen met je lichaam en dit zal je merken. Je lichaam zal zichzelf beschermen. Bij gevallen van voedselvergiftiging zal je ernstige buikpijn aan de linkerkant ervaren, die meestal gepaard gaat met overgeven.
  • Een overvloed aan gas komt ook regelmatig voor en hoewel het misschien vreemd lijkt, hoopt het zich vaak op aan één kant van de maag.
  • En hoe zit het met stress? Hoe kan stress gelokaliseerd zijn in één deel van het lichaam? Onthoud dat stress zichzelf kan manifesteren op fysieke manieren, waarbij indigestie en maagirritaties veroorzaakt worden… Dus sluit het niet uit als een mogelijke factor.

Om af te ronden willen we nogmaals benadrukken dat als je last hebt van sommige van de bovenstaande symptomen en je je zorgen maakt, je contact op moet nemen met je huisarts. Hij of zij is de enige persoon die een goede diagnose kan stellen. Probeer nooit jezelf te behandelen en volg altijd het advies van een medische professional op. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.