Verander je avondmaaltijd op 5 gemakkelijke manieren om af te vallen

Probeer de avondmaaltijd vroeg te nemen. Dan heeft je lichaam voldoende tijd om te verteren voordat je gaat slapen. Dat zal je niet alleen helpen om gewicht te verliezen. Je zal ook veel beter slapen!
Verander je avondmaaltijd op 5 gemakkelijke manieren om af te vallen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 14 april, 2018

Het is een wijdverspreid idee dat een maaltijd overslaan helpt om te af te vallen. Maar dat zal je totaal niet helpen om gewicht te verliezen. Want wat je op die manier eigenlijk doet is jezelf nog ongezonder maken. Het is dus ook belangrijk dat je de avondmaaltijd niet schrapt.  Maar verander je avondmaaltijd zodat je af kunt vallen!

Goed eten betekent goed leven. Dit is de manier om ervoor te zorgen dat je je zowel van binnen als van buiten goed voelt: probeer om niet alleen te letten op wat je eet maar ook op hoe je eet.

Eén voorbeeld hiervan is het tijdstip van de maaltijden: wanneer je een avondmaaltijd eet zal dit absoluut bepalend zijn voor de hoeveelheid gewicht die je verliest.

Als je ‘s avonds een zware maaltijd eet zal je lichaam extra hard moeten werken om het voedsel te verteren.

Wat is dus het resultaat? Je zal moeilijk slapen. Maar je krijgt niet alleen last van slapeloosheid. Je zal ook opnieuw in gewicht aankomen.

Onthoud dat kleine dingen veel gevolgen kunnen hebben. Zo zal je begrijpen hoe die extra kilo’s, die traagheid ‘s morgens, het maagzuur en misschien ook je diabetes ontstaan zijn. En je had het zelf niet eens door.

Je moet goed voor jezelf zorgen. Luister dus naar je lichaam en verbeter de kwaliteit van je avondmaaltijden.

We leggen je hier uit hoe je 5 eenvoudige aanpassingen kan doorvoeren. Ze kosten bijna niets en zijn heel gemakkelijk!

Verander je avondmaaltijd

1. Begin met soep

Verander je avondmaaltijd

Wortel-, selderij-, pompoensoep… Het is altijd een goed idee om op zoek te gaan naar een smaakvol recept. Maak thuis je soep met de groenten van het seizoen. Dan heb je altijd een gezond en lekker gerecht.

We raden aan om soep een deel te maken van je avondmaaltijd. Daar zijn goede redenen voor en de eerste is eenvoudig: het helpt om je verzadigd en vol te voelen.

Het zal je ook helpen om beter te slapen. Want het zorgt voor een goede vertering terwijl je er tegelijkertijd waardevolle voedingsstoffen uithaalt.

Een kom warme soep is voor iedereen goed die gespannen thuis komt van het werk. Soep eet je ook langzamer dan andere voeding en het brengt je maag tot rust.

2. Waarom moet ik ‘s avonds vroeg eten?

We weten dat je ‘s avonds niet altijd kan eten wanneer je wilt. Alles hangt immers af van je rooster en je verplichtingen.

Maar probeer toch zo veel mogelijk dit belangrijke principe te volgen: je moet minstens twee uren voor je naar bed gaat eten.

Op die manier zal je tussen de zeven en de acht uren van een diepe herstellende slaap genieten.

Bovendien krijgt je verteringssysteem de kans om voedingsstoffen op te nemen, wat te rusten, gewicht te verliezen en gezond te blijven.

3. Geen kwestie van een kleine maar wel van de juiste avondmaaltijd!

De juiste avondmaaltijd

Als je de keuze hebt tussen geen avondmaal en een zak chips, dan is het inderdaad beter om niet te eten. Maar als je moet kiezen tussen gebakken aardappelen en zalm met spinazie, dan is het laatste gerecht altijd beter.

Het gaat er eigenlijk om dat je goed eet. Kies de juiste voedingsmiddelen voor een goede avondmaaltijd.

Verander je avondmaaltijd met behulp van deze richtlijnen:

 • Gekookte groenten zijn beter dan rauwe. Want ze verteren gemakkelijker.
 • Kies voor vis in plaats van rood vlees. Want het lichaam houdt op dit moment van de dag meer van de eiwitten in vis. Zijn gezonde vetzuren zijn ook geweldig voor je hart en om gewicht te verliezen.
 • Gebruik twee tot drie keren per week volkoren granen of zaden bij je avondmaaltijd. Deze bestanddelen bevorderen het herstel van je lichaamsweefsels tijdens de nacht. (Let wel op! Met deze ingrediënten mag je niet overdrijven.)

4. Zeg nee tegen sauzen, gepaneerde en gefrituurde voedingsmiddelen

We weten dat je waarschijnlijk niet veel tijd of energie hebt als het moment gekomen is om het avondeten te maken. Dat is de reden dat je dan gemakkelijk grijpt naar de klassieke gefrituurde etenswaren, voorgebakken pizza’s, vissticks, gefrituurde kip…

Er zijn echter drie redenen waarom al die voedingsmiddelen je totaal niet helpen: ze zorgen ervoor dat je aankomt.  Ze geven je geen verzadigd gevoel en er is veel meer tijd nodig om ze te verteren. En dan vergeten we nog te vermelden dat ze eigenlijk niet echt voedzaam zijn.

We geven je een voorbeeld. Verander je avondmaaltijd zodat je gewicht kunt verliezen en veel gezonder eet door de volgende voedingsmiddelen te kiezen:

 • Vis dat veel omega 3-vetzuren bevat
 • Een stuk fruit dat gemakkelijk te verteren is
 • Een kop havermelk met honing
 • Kalmerende thee zoals salie- of lindethee

5. Wel of geen fruit bij het avondeten?

Wel of geen fruit bij het avondeten

Fruit eten bij de avondmaaltijd kan slecht voor je zijn. Maar dat gebeurt wanneer je kiest voor zwaar, gesuikerd of bewerkt fruit. Bij bewerkte vruchten zijn alle voedingsstoffen verdwenen.

 • Eén aanbeveling: gebakken appelen zijn een geweldige keuze om ‘s avonds te eten.
 • Ook papaja en peren zijn uitstekend.
 • Bananen zijn om één specifieke reden fantastisch: ze bevatten tryptofaan. Dat is een aminozuur dat je zal helpen om van een goede nachtrust te genieten. De bananen mogen dan niet te rijp zijn.
 • Een andere smaakvolle keuze is gelatine. Het is een goed ideeën om het twee tot drie keren week bij je avondmaaltijd te eten.

Haal meer informatie uit dit artikel: Haal je dagelijkse dosis kalium uit deze 10 fruitsoorten

Je kan deze vijf ideeën gemakkelijk toepassen. Ze zullen je niet alleen helpen om op je gewicht te letten. Maar het is ook een manier om goed voor jezelf te zorgen. Want je kweekt goede gewoonten die je gezondheid ten goede komen.

Verander je avondmaaltijd vandaag nog en begin met afvallen. Ben jij er klaar voor om deze adviezen in de praktijk om te brengen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
 • Santos HO, Macedo RCO. Impact of intermittent fasting on the lipid profile: Assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:14-21.
 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.