Gewicht verliezen door je porties te verkleinen

Als je geen honger meer hebt, maar toch verder wilt eten, raden we aan om een kop thee te drinken, zodat je je vol voelt. Op die manier voorkom je dat je te veel eet.

Je hebt vaak gehoord dat je minder moet eten om succesvol af te vallen. Het is waar dat het belangrijk is om eraan te wennen dat je kleinere porties eet om op een gezonde manier gewicht te verliezen, omdat je anders een tekort aan voedingsstoffen kunt krijgen of meteen weer aankomt als je stop met je dieet.

In het artikel van vandaag zullen we je een aantal basistips geven die je zullen helpen bij het leren eten met gezond verstand en kleinere porties en het bereiken van je ideale gewicht zonder teveel moeite of opoffering.

Je maag past zich aan

Je maag heeft een hele goede eigenschap: hij past zich snel aan aan de hoeveelheid voedsel die je eet. Je zult zien hoe je, als je went aan het meer of minder eten op verschillende tijden, uiteindelijk ook diezelfde hoeveelheid nodig hebt op deze tijden.

Dit aspect kan je heel goed helpen om je ideale gewicht te bereiken, maar je moet er wel voor zorgen dat je je lichaam alle voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Anders kan het tegenovergestelde gebeuren en kun je vet op gaan slaan en zo juist weer aankomen.

Maag

Hoe kun je dit bereiken?

Om je maag te laten wennen aan de hoeveelheid voedsel die je eet, kun je de volgende tips proberen:

  • Zorg ervoor dat er niet meer dan vier of vijf uur tussen je maaltijden zit. Het is belangrijk om niet te gaan eten voordat je de vorige maaltijd hebt verteerd, maar je moet jezelf niet uithongeren tussen de maaltijden door. Dit kan ervoor zorgen dat je bij de volgende maaltijd te veel eet.
  • Probeer vers fruit te eten of wat yoghurt of volkoren brood tussen de maaltijden door. Dit zijn voedingsmiddelen die vullend zijn en ze bieden veel voedingstoffen in kleine hoeveelheden.
  • Wen eraan om veel te drinken, thee danwel water, tussen de maaltijden in, want het is makkelijk om dorst en honger met elkaar te verwisselen, waardoor je gaat eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt.

Wil je meer weten? Lees dan: Brood eten om af te vallen

Wortelen

Hoe lang duurt het hongergevoel?

Onderzoek heeft aangetoond dat het echte hongergevoel niet langer dan vijftien tot twintig minuten duurt. Daarom voelen mensen die langzaam eten en goed kauwen eerder vol zitten dan degenen die snel en impulsief eten.

Je kunt deze theorie zelf testen door iedere hap te kauwen totdat hij helemaal gepureerd is voordat je hem doorslikt. Dit heeft ook nog het voordeel dat het de spijsvertering verbetert, waardoor je minder eet zonder dat je jezelf uithongert.

Emotionele eters

Waarom voelen de meeste mensen die te veel eten de drang om zich vol te eten opdat ze zich tevreden kunnen voelen? Ze verwarren de drang om te eten voor tevredenheid door het gevoel van volheid dat je krijgt van eten. In veel gevallen is deze drang te wijten aan emotionele wensen die niet worden vervuld, periodes van stress en verdriet of tijden van stress en vermoeidheid.

Je lichaam probeert om een emotionele leegte te vullen om het energie te geven, maar als je geen controle hebt over wat je eet, zal het resultaat meestal negatief zijn. Je kiest dan misschien voor ongezonde voedingsmiddelen, die de spijsvertering moeilijker maken en uiteindelijk leiden tot gevoelens van spijt en schuld.

Vergeet niet om te lezen: 7 praktische adviezen om stress te verminderen

Honger

De sleutel is 80%

Je moet leren om te stoppen met eten als je je vol voelt. Op dat moment heb je geen honger meer, maar je voelt je alsof je toch nog wel iets kan eten. Op dat moment wil je meestal de ongezondste optie – nog een portie van wat je net hebt gegeten of een toetje.

Om je een idee te geven van waar je naar moet streven: probeer slechts 80% van je capaciteit te eten.

De eerste paar dagen zullen niet prettig zijn als je het niet gewend bent, maar een kop thee met goede eigenschappen voor de spijsvertering kan heel effectief zijn om dat hongergevoel te verdrijven. Al snel zul je merken dat je overgebleven honger is verdwenen en uiteindelijk ben je in staat om zelf de grens te handhaven.

Het eten van 80% heeft ook nog andere voordelen, want doordat we ons spijsverteringsstelsel niet overbelasten, heeft je lichaam minder tijd nodig om de energievoorraad opnieuw aan te vullen. Dit is het tegenovergestelde van wat er gebeurt als je meer eet dan je nodig hebt of zware voedingsmiddelen eet.

Dit is hoe je actiever kunt worden en je normale activiteiten weer op kunt pakken zonder teveel te eten. ’s Nachts bijvoorbeeld zal je lever op een meer efficiënte wijze functioneren, waardoor je beter slaapt en met meer energie wakker zult worden.