Vijf dingen die gebeuren wanneer je je ideale gewicht bereikt

Om je ideale gewicht te behouden, moet je het woord ‘dieet’ uit je woordenschat wissen en vervangen door het woord ‘leefstijl’. Door je alleen al bewust te zijn van deze kleine verandering, zal het veel makkelijker zijn om blijvende resultaten te bereiken.
Vijf dingen die gebeuren wanneer je je ideale gewicht bereikt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn een aantal dingen die gebeuren zodra je je ideale gewicht hebt bereikt. Het is bijvoorbeeld heel bevredigend om terug te kijken en te zien hoeveel verandering je al hebt gemaakt. Al die verandering is het resultaat van een trouwe toewijding om aan lichaamsbeweging te doen en je eetgewoontes aan te passen.

Inmiddels is naar de sportschool gaan helemaal niet meer zo overweldigend als het voorheen was en kun je steeds meer gewicht tillen tijdens het trainen.

Wat betreft je eetgewoontes, eet je al lang geen hamburgers meer en dit is duidelijk merkbaar in hoe je lichaam eruitziet.

Lees hieronder wat er gebeurt wanneer je je ideale gewicht bereikt. Maak jezelf klaar voor de voordelen en uitdagingen van dit nieuwe stadium in je leven.

1. Vieren dat je je ideale gewicht hebt bereikt!

Spiesjes met Fruit

Yes! Laten we met het beste beginnen. Je ideale gewicht bereiken is een enorme prestatie. Wat een genot om te kunnen zien dat al die moeite het allemaal waard is geweest en dat het nu eindelijk tijd is om het te vieren.

Gooi nu echter niet meteen alles overboord. Vrijwel alles dat je hebt bereikt kan met één goed feestje verloren gaan. Geef je feestje een originele touch, zodat het in het teken staat van al dat gewicht dat je verloren bent.

  • Een van de dingen die je kunt doen om aan iedereen om je heen te laten zien hoe gelukkig je bent, is die jurk aantrekken die al lange tijd achter in je kast hangt en waar je nu eindelijk weer in past.
  • Je kunt jezelf bijvoorbeeld ook inschrijven voor dansles, wat je voorheen niet durfde.
  • Of je kunt een kleine feestje organiseren voor jou en je dierbaren. Ja, dat betekent geen taart of lege koolhydraten. Je kunt beter gaan voor stukjes fruit, toetjes met yoghurt of andere soortgelijke opties.

2. Zodra je eenmaal bij de club hoort, kun je er niet meer uitstappen

Zodra je hebt besloten om betere eetgewoontes aan te nemen, kun je deze niet zomaar weer aan de kant gooien. Mensen die erin geslaagd zijn hun ideale gewicht te bereiken, zijn mensen die op een gebalanceerde manier zijn gaan eten.

Wanneer ze hun streefgewicht eenmaal hebben weten te bereiken, moeten ze deze manier van eten aan blijven houden om niet terug te vallen naar hun oude gewicht. Om echter het hele jaar door succesvol te zijn, moet je één ding onthouden dat zeer belangrijk is. Je moet het woord dieet uit je hoofd wissen.

Zodra je dit woord eenmaal vergeten bent, moet je die lege ruimte te vullen met een gezonde leefstijl. Uiteindelijk is het niet alleen een dieet, maar goede gewoontes die je zorgen dat je je ideale gewicht voor altijd kunt behouden.

3. Je kunt genieten van heerlijk eten

Vriendinnen met schaal popcorn

Nu je begrijpt dat het gaat om een leefstijl, zou niets nog verboden moeten zijn. Niets hoeft je ervan te weerhouden om gelukkig te zijn.

Het meest onaangename aspect van diëten is dat er altijd een hoop dingen zijn die je niet mag eten. Je bent echter geen robot. Je bent een mens die verlangens en gevoelens heeft. En soms word je verdrietig of gefrustreerd wanneer je iets niet mag, waardoor het verboden voedsel alleen maar aanlokkelijker wordt.

Het is helemaal geen probleem om jezelf de vrijheid te gunnen om af en toe een heerlijk toetje of een lekker stukje stokbrood te eten. Je hoeft jezelf niet eens te beperken tot één keer per maand: zelfs één keer per week kan geen kwaad.

Onthoud nogmaals dat dit een leefstijl is. Probeer het echter allemaal niet te nauw te nemen.

Je kunt ook een paar gezonde alternatieven proberen om je te herinneren aan de dingen die je zo erg mist. Kies bijvoorbeeld voor zelfgemaakt notenbrood in plaats van notenbrood uit de winkel, bananenchips, snoepjes gemaakt met gelatine etc.

4. Ga vaker op de weegschaal staan

Natuurlijk is het niet nodig om jezelf obsessief elke dag te wegen. Het kan echter geen kwaad om één keer per week of twee keer per maand even op de weegschaal te gaan staan. Vooral niet wanneer je de dag daarvoor een stevige workout hebt gehad om je ideale gewicht te behalen en je er ineens achter komt dat je er zelfs onder zit.

Door jezelf te wegen, kun je duidelijk zien hoe je verandert. Probeer je verandering in een boekje bij te houden. Wanneer je een week bijvoorbeeld een bepaald product hebt gegeten en die week weer een beetje aan bent gekomen, dan kun je dit de volgende keer aan je voedingsdeskundige vragen of hier een verband tussen bestaat.

Hetzelfde geldt ook voor het tegenovergestelde: misschien voel je je na meerdere uren lichaamsbeweging juist zeer zwak en is je lichaamsgewicht omlaag gegaan. Dan is het belangrijk om te zien of het plan dat je hebt opgesteld met je trainer of voedingsdeskundigen wel geschikt is.

5. De huid om je armen is slap geworden

Slappe huid

Dit hoeft helemaal niet jouw schuld te zijn – veel mensen hebben hier simpelweg aanleg voor. Bovendien is het ook afhankelijk van hoeveel je bent afgevallen. Hoe dan ook, trekt je huid niet meer terug naar hoe het ooit was, maar hangt het slap om je lijf.

Sommige mensen overwegen zelfs een operatieve ingreep om deze overtollige huid te verwijderen en anderen kiezen ervoor om er gewoon mee te leren leven. Wat je ook kiest, overtollig huid is een teken van de moeite die het kostte om je ideale gewicht te bereiken.

Welkom in deze nieuwe fase van je leven

Wanneer je eindelijk je ideale gewicht bereikt, betekent dit dat je aan een nieuwe fase in je leven begint. Zet jezelf schrap en leer van je lichaam en het uiteindelijke resultaat van al je inspanning te houden. Misschien is er nog altijd sprake van een klein detail waar je nog niet tevreden mee bent, maar ook hier kun je altijd nog aan werken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.