Overtollige huid na afvallen? Tips om ervan af te komen

Wanneer je afvalt, is het logisch dat je huid slapper wordt. Daarom is het van essentieel belang om de juiste oefeningen te doen en tegelijkertijd een dieet aan te houden dat je huid zo veel mogelijk helpt om zich te herstellen.
Overtollige huid na afvallen? Tips om ervan af te komen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 17 november, 2018

Last van overtollige huid na afvallen? Dit komt zeer vaak voor, met name wanneer het gewichtsverlies erg snel plaatsvindt en je huid geen tijd heeft om zich aan je nieuwe vorm aan te passen.

Of je het nu leuk vindt of niet, het gebeurt, vooral op de armen en buik.

Om overtollige huid na afvallen te voorkomen en toch de nodige kilo’s kwijt te raken, is het belangrijk om uit de buurt te blijven van zeer strenge diëten. Probeer in plaats daarvan op een gezonde manier af te vallen, door middel van lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en zonder haast.

Als het hiervoor echter al te laat is en je een operatie het liefst wilt vermijden, hebben we toch nog goed nieuws voor je. Je kunt je huid namelijk steviger maken door een paar tips op te volgen.

Houd er echter rekening mee dat je hoe dan ook veel beter moet gaan trainen en eten.

1. Eet voldoende eiwitten

Gezonde smoothie tegen overtollige huid na afvallen

Je zou denken dat we als eerste zouden zeggen dat je een slappe huid het beste kunt behandelen door meer groenten en fruit te eten.

Welnu, om je huid te kunnen verstevigen moet je de huid goed voeden. En de beste voedingsstof om dit te doen is eiwit. Of het nu om plantaardige of dierlijke eiwitten gaat. 

Het is echter het beste om te kiezen voor magere eiwitten – deze zijn namelijk gezonder en beter in staat om een slappe huid te verstevigen.

Dit zijn je beste opties:

 • Zalm
 • Kipfilet of kalkoenfilet
 • Eieren
 • Haver
 • Spinazie

2. Drink veel water

Het gaat er niet om dat je elke dag koste wat kost acht glazen water binnen moet krijgen. Het gaat er alleen om dat je jezelf gehydrateerd houdt.

 • Zoiets eenvoudigs als elk half uur een beetje water drinken is het beste wat je kunt doen.
 • En als je genoeg begint te krijgen van water dan kun je altijd andere gezonde opties proberen. Denk bijvoorbeeld aan thee of met water met een smaakje.

Jezelf gehydrateerd houden is van fundamenteel belang om je overtollige huid na afvallen te herstellen.

3. Touwtjespringen

Touwtjespringen tegen overtollige huid na afvallen

We hebben het eerder ook al gezegd: om een slappe huid te bestrijden zul je voldoende aan lichaamsbeweging moeten doen. En niet zomaar lichaamsbeweging. Het is belangrijk dat je oefeningen doet die zwaar genoeg zijn om je spieren te versterken.

 • Het is het beste om geleidelijk te beginnen. Anders loop je het risico dat je een niveau van je lichaam vereist waar het nog niet klaar voor is.
 • Probeer op te bouwen naar twee keer per dag vijftien minuten touwtje te springen. Het is een geweldige activiteit met hoge intensiteit. 

4. Kaneelthee met honing

Kaneel met honing is een sensationele manier om je stofwisseling te versnellen, je spieren te voeden en je huid te versterken.

 • Een smakelijke manier om de dag te beginnen is door jezelf te verwennen met een heerlijk kopje kaneelthee met een beetje honing.
 • Probeer biologische honing te kopen of op zijn minst honing waaraan geen suiker is toegevoegd.

Drink deze thee ‘s ochtends op een lege maag, minstens dertig minuten voor het ontbijt. Het zal je helpen om je slappe huid te verstevigen.

5. Aloëvera

Weet jij hoe goed aloëvera voor je is? Er worden nog altijd voordelen van deze medicinale plant ontdekt.

Wist je echter dat deze plant ook goed is om een slappe huid te behandelen? Aloëvera is een van de beste moisturizers en zeer goed in staat om een beschadigde huid te genezen, waaronder striae.

 • De antioxidanten, vitaminen en mineralen die aloëvera bevat zijn met name goed voor gebieden als de buik en armen.
 • Het enige wat je hoeft te doen is je huid dagelijks masseren met aloëveragel. Laat het een paar minuten intrekken ​​en spoel het daarna af met warm water.

6. Krachttraining

De onderstaande oefening is perfect voor het verstevigen van een slappe huid.

Je zult echt je best moeten doen en tijd vrij moeten maken voor deze routine. Dat is noodzakelijk als je gedefinieerde spieren wilt krijgen en het bindweefsels in je huid wilt versterken, zodat het zich beter kan aanpassen aan je nieuwe maat.

Een van de nuttigste oefeningen die je kunt doen is gewichtheffen. Ga naar de sportschool en vraag aan de instructeurs hoe je deze delen van je lichaam kunt trainen zonder jezelf vooral je gewrichten te bezeren.

Als je thuis gewichten wilt heffen, wees dan voorzichtig. Respecteer je grenzen en probeer zowel je armen als je buikspieren te trainen door het gebruik van gewichten te combineren met andere oefeningen.

Vrouw die lunges doet voor een strakke huid

7. Voedsel dat je lichaam helpt om collageen en elastine te produceren

Om overtollige huid na afvallen te verstevigen is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om zijn stevigheid en elasticiteit te herstellen.

Eet voedsel dat je lichaam helpt bij het synthetiseren van collageen en elastine, twee elementen die een gezonde huid vereist.

Dit zijn onze suggesties:

 • Tofu
 • Andere sojaproducten
 • Bonen
 • Wortels
 • Meloen
 • Zalm
 • Yoghurt
 • Walnoten
 • Boerenkool
 • Rucola

Tot slot willen we je er nogmaals aan herinneren dat je altijd je best moet doen om op een gezonde manier af te vallen. Dit houdt in dat je het rustig aan doet en jezelf niet laat verleiden door strenge diëten die van alles beloven maar eigenlijk bijna altijd negatieve bijwerkingen hebben.

Overtollige huid na afvallen komt zeer vaak voor. Met deze tips, consistentie en wilskracht kun je er echter voor zorgen dat jouw huid zijn stevigheid en elasticiteit weer terugkrijgt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Drake, R.L. (2006). Gray’s Anatomy para Estudiantes. New York: Elsevier.

 • Kierszenbaum, A. L. (2006). Histology and Cell Biology. St. Louis: Elsevier.

 • Schiffman, H. (2001). La Percepción Sensorial. London: Limusa Wiley, p. 153.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.