6 trucs om het uiterlijk van striae te verbeteren

Als je striae nog een rode of paarse kleur heeft, kun je het verwijderen. Als ze al een wittige kleur hebben, kun je het uiterlijk van striae minimaliseren, maar je kunt het niet laten verdwijnen.
6 trucs om het uiterlijk van striae te verbeteren
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Als er één ding is dat onooglijk is, dan is het wel striae. En er is geen twijfel over dat het uiterlijk van striae en de huid iets is dat iedereen aangaat.

Gelukkig kun je striae bestrijden. Je kunt het uiterlijk van striae zoals gezegd verminderen of zelfs elimineren.

Voor degenen die nog niet weten wat striae is: het is het gevolg van breuken van de elastische vezels in de huid.

Hoe ontstaat striae?

Als de huid wordt opgerekt, breken de vezels die minder elastisch zijn. Daardoor ontstaat ​er striae.

Het is vooral bij vrouwen tijdens de zwangerschap heel gebruikelijk. Eerst is het uiterlijk van striae roze of rood in verschijning, later worden de breuklijnen wit.

Striae vertegenwoordigt in wezen een breuk van de huid.

Striae kan zonder waarschuwing verschijnen.

Kun je striae voorkomen?

Het is meestal pijnloos, hoewel het soms gepaard kan gaan met een lichte tintelende sensatie.

Om ze te voorkomen, is het dus belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden. Dit zorgt ervoor dat je huid elastischer en beter op kan rekken zonder dat de vezels breken.

Soorten striae

Je moet er rekening mee houden dat niet alle soorten striae hetzelfde zijn.

 • Allereerst is er striae die word veroorzaakt door plotselinge gewichtsveranderingen. De huid wordt hierbij in korte tijd flink opgerekt.
 • Het tweede type omvat de breuklijnen die tijdens de puberteit worden gevormd. Dit is een cruciale groeitijd wanneer je lichaam belangrijke veranderingen ondergaat.
  Hormonale stoornissen tijdens de puberteit kunnen ook leiden tot de vorming van atrofische striae die onomkeerbaar zijn als ze eenmaal zijn ontstaan.
 • Het derde type omvat de soort die veroorzaakt door zwangerschap. Deze komt vooral voor in de borsten, buik, heupen en billen. Ze vormen meestal tijdens de zesde maand van de zwangerschap wanneer de huid begint op te rekken.
 • Tenslotte kan striae ook optreden als gevolg van overmatige lichaamsbeweging of lichamelijke inspanning die het oppervlak van de huid door spieropbouw of spanning verandert (zoals het geval is bij atleten, dansers, enz.).

Hoe kunt je het uiterlijk van striae verbeteren?

1. Begin met de juiste vochtinbrengende producten

Striae en vochtinbrengende producten

Lotions en andere producten die rijk zijn aan vitamine A, zoals rozenbottelolie, zijn ideaal voor het bestrijden van striae.

Deze hebben meestal herstellende eigenschappen en zijn veilig voor dagelijks gebruik. Of je nu een crème of een olie kiest, beide zullen het uiterlijk van striae merkbaar verbeteren.

2. Neem vitamines A en B

Vitamines A en B helpen je lichaam om het bindweefsel te herstellen en om collageen te produceren. Dat helpt bij het verbeteren van uiterlijk van striae.

Om meer van deze vitamines binnen te krijgen, kun je het beste de inname van bepaalde producten verhogen, zoals:

3. Exfolieren

Exfoliërende behandelingen kunnen helpen om onzuiverheden in alle lagen van de huid te verbeteren, waardoor dit een ideale manier is om problemen, zoals die irritante striae, op te lossen.

Amandelzuur (dat wordt gevonden in bittere amandelen) en glycolzuur (wat uit suikerriet wordt gewonnen) kunnen uitstekende resultaten leveren.

Als je wat diepere behandelingen wilt proberen, is diamantdermabrasie het meest effectief.

4. Laserbehandelingen

Uiterlijk van striae en behandelingen

Laserbehandelingen zijn een andere mogelijkheid om je te helpen om het uiterlijk van striae te verbeteren. Vanwege de kosten is echter niet iedereen in staat om van deze behandelingen te profiteren.

Hoewel dit geen natuurlijke behandeling  is, geeft het uitstekende resultaten. Dat is de reden waarom we er voor hebben gekozen om het hier toch even te noemen.

5. Mesotherapie

Mesotherapie is de ideale behandeling om het uiterlijk van striae dat kortgeleden is verschenen te verbeteren. Het gaat om striae die een roze of roodachtige kleur heeft.

De behandeling bestaat uit het injecteren van bepaalde stoffen in het gebied dat is aangetast door striae. Men gebruikt hiervoor stoffen zoals bijvoorbeeld:

 • Hyaluronzuur
 • Antioxidanten
 • Vitaminen en mineralen
 • Aminozuren

Het doel is om de cellulaire regeneratie te bevorderen en de huid te herstellen.

Je moet dus met je arts over de geschiktheid voor jou van deze behandeling praten en altijd het advies van een deskundige opvolgen.

6. Behandeling met paardenstaart

Uiterlijk van striae en paardenstaart

Paardenstaart kan gebruikt worden voor meer dan alleen vochtretentie bestrijden – het is zeer effectief voor het bestrijden van striae, dankzij het siliciumgehalte.

Ingrediënten

 • 4 koppen alcohol (1 liter)
 • ½  kop paardenstaart (100 g)
 • 8 tot 10 druppels citroensap
 • 2 koppen water (500 ml)

Bereiding

 • Combineer de alcohol met de paardenstaart en het citroensap in een donkere bak.
 • Laat het vervolgens een maand op een donkere plek staan. Daarna is het klaar voor gebruik.
 • Verdun het mengsel vervolgens met twee koppen water.
 • Masseer dit verdunde mengsel ten slotte tweemaal per dag in de gebieden die door striae zijn getroffen.

Je zult zien hoe dit het uiterlijk van striae zal verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ud-Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): Prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. http://doi.org/10.1111/jdv.13223

 • Al-Himdani, S., Ud-Din, S., Gilmore, S., & Bayat, A. (2014). Striae distensae: a comprehensive review and evidence-based evaluation of prophylaxis and treatment. The British Journal of Dermathology. http://doi.org/10.1111/bjd.12681

 • Buchanan, K., Fletcher, H. M., & Reid, M. (2010). Prevention of striae gravidarum with cocoa butter cream. International Journal of Gynecology and Obstetrics. http://doi.org/10.1016/j.ijgo.2009.08.008

 • Soltanipour, F., Delaram, M., Taavoni, S., & Haghani, H. (2014). The effect of olive oil and the Saj® cream in prevention of striae gravidarum: A randomized controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.11.011


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.