Verhinderen sommige vruchten gewichtsverlies?

Fruit bevat een grote hoeveelheid micronutriënten die essentieel zijn voor het lichaam. Sommige soorten fruit kunnen helpen bij het afvallen en sommige soorten voorkomen gewichtsverlies juist. Lees er meer over in dit artikel.
Verhinderen sommige vruchten gewichtsverlies?
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je ervoor kiest om een dieet te volgen om af te vallen, moet je goed letten op wat je eet. In dit artikel zullen we bespreken welke vruchten gewichtsverlies kunnen verhinderen. Het is dan ook altijd belangrijk om de juiste voedingsinformatie te hebben voor voedsel dat ons gewicht ten goede komt en voedsel dat juist contraproductief kan zijn.

Fruit bevat vitamines en micronutriënten die essentieel zijn voor de gezondheid en we kunnen de soorten uitkiezen die we het lekkerste vinden. Sommigen van hen zullen echter gewichtsverlies verhinderen als je er te veel van eet. Let dus goed op!

Kunnen bepaalde vruchten gewichtsverlies verhinderen?

Druiven

Een tros druiven

Druiven hebben een hoog suikergehalte en zijn rijk aan mineralen. Ze hebben ook eigenschappen die voor de botten kunnen zorgen en sommige ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en darmkanker kunnen helpen voorkomen.

Dit komt omdat ze bepaalde fytonutriënten, tannines, bevatten met uitgesproken antioxiderende eigenschappen, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Neurobiology (Engelse link).

Als je het echter veel druiven eet zul je waarschijnlijk niet afvallen. In plaats daarvan zou je zelfs aan kunnen komen, afhankelijk van de soort druiven die je koopt. In het geval van druiven is dan ook het beste om ze slechts af en toe in gematigde hoeveelheden te eten.

Het eten van druiven moet worden beperkt wanneer je probeert af te vallen vanwege hun hoge suikergehalte.

Custardappel (cherimoya)

Deze in Nederland en België steeds meer verkochte vruchten verhinderen gewichtsverlies over het algemeen niet. Ze kunnen op elk moment worden gegeten.

Custardappelen hebben een hoog suikergehalte en bevatten weinig vet en eiwitten. Ze bieden echter veel mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en voldoende vezels. Dit zou kunnen helpen om het spijsverteringssysteem te reguleren.

Avocado

Verhinderen sommige vruchten gewichtsverlies

Een zeer gunstige en smakelijke vrucht om te eten. Het gaat goed samen met veel verschillende gerechten en wordt sterk aanbevolen voor mensen met stofwisselingsproblemen of -stoornissen. Studies tonen aan dat het eten van een halve avocado per dag veel calorieën en vet leveren, wat gunstig voor het lichaam kan zijn (Engelse link).

Avocado’s leveren belangrijke gezonde vetten voor het lichaam.

Er zijn geen studies die aantonen dat deze vruchten gewichtstoename of gewichtsverlies verhinderen. Vanwege hun hoge vetgehalte is het beter om kleine hoeveelheden avocado te eten.

Kokos

Deze vrucht bevat ook veel calorieën en vetten. Van kokosolie en kokosmelk is aangetoond dat het dezelfde hoeveelheid verzadigd vet bevat als een stuk vlees.

Hoewel sommige mensen en experts de voordelen van deze vruchten roemen, is het noodzakelijk om hun consumptie te reguleren. Als je dat niet doet zou het een van de vruchten worden die gewichtsverlies verhinderen.

Volgens een artikel dat in het tijdschrift Nutrition Reviews is gepubliceerd kan gematigd gebruik van kokos in je normale dieet echter wel cardiovasculaire voordelen opleveren (Engelse link).

Banaan

Rijpe bananen bevatten veel ijzer, kalium en fructose. Het is aangetoond dat het zeer regelmatig consumeren van voedsel dat aanzienlijke hoeveelheden fructose bevat tijdens een dieet, veranderingen in het metabolisme kan veroorzaken. Het kan ook en andere effecten sorteren dan verwacht.

Een studie die in 2019 werd gepubliceerd (Engelse link) beweert dat deze voedingsstof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op metabool syndroom. Het eten van één kleine banaan per dag veroorzaakt echter geen lichamelijke bijwerkingen en zal gewichtsverlies dan ook niet verhinderen.

Mango

Een schaal mango's

Deze vrucht heeft een hoog suikergehalte en daarnaast een grote hoeveelheid nuttige voedingsstoffen. Het is ook vet- en cholesterolvrij. Het wordt ten zeerste aanbevolen om mango’s te eten, omdat het delen van het lichaam zoals botten en het spijsverteringsstelsel helpt. Het is ook nuttig bij het voorkomen van bepaalde ziekten zoals:

  • astma
  • diabetes
  • kanker
  • hartproblemen

Het is een goede keuze om mango op te nemen als onderdeel van een gevarieerd dieet. Je moet je consumptie echter niet baseren op het idee dat je hierdoor veel gewicht verliest. Het omgekeerde is namelijk waar: als je er te veel van eet, kunnen je glucosespiegels flink stijgen.

Vruchten die gewichtsverlies kunnen verhinderen en obesitas

Obesitas en overgewicht zijn wereldwijde problemen. Volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2016 hebben meer dan 1,9 miljard volwassenen over de hele wereld overgewicht. Van deze mensen vallen 650 miljoen volwassenen zelfs in de categorie obesitas.

Dit heeft geleid tot een staat van alertheid onder de wereldbevolking, waardoor veel mensen willen afvallen. Om dit te doen, moet je eerst je voedsel zorgvuldig kiezen. Daardoor ontstaan er dilemma’s over wat gezond is om te eten en wat niet. Wist jij dat er vruchten zijn die gewichtsverlies kunnen verhinderen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhao S., Zhang L., Yang C., Li Z., Rong S., Procyanidins and Alzheimer’s disease. Mol Neurobiol, 2019. 56 (8): 5556-5567.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Taskinen MR., Packard CJ., Boren J., Dietary fructose and the metabolic syndrome. Nutrients, 2019. 11 (9): 1987.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.