Veganistisch, vegetarisch en flexitarisch: de verschillen
Je hebt misschien de termen veganistisch, vegetarisch en flexitarisch gehoord en je begrijpt misschien niet echt wat ze betekenen. Ze lijken allemaal over het eten van plantaardig voedsel te gaan, dus wat is dan het verschil? Lees verder om erachter te komen.
Bij deze eetvoorkeur hebben groenten en fruit een prioriteit. Veel mensen volgen het uit respect voor dieren of vanwege een andere zorg voor het milieu. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Het verschil tussen veganistisch, vegetarisch of flexitarisch zijn
Deze voedingsstijlen nemen om veel verschillende redenen toe. Er zijn onderscheidende kenmerken waarmee de consumptie en levenspraktijken van elke groep kunnen worden beschreven. Laten we eens kijken wat ze zijn.
Veganistisch
Deze mensen baseren hun dieet volledig op groenten en fruit. Dat wil zeggen, ze consumeren geen dierlijke producten zoals zuivelproducten en hun derivaten, eieren of honing. De term ‘veganistisch’ gaat echter verder en verwijst eigenlijk naar een levensstijl die een specifieke manier van eten omvat.
Het komt voort uit de ethische en morele redenering dat alle soorten gelijk zijn (Engelse link). Veganisten verwerpen dus dierenmishandeling en uitbuiting en gebruiken geen producten die ofwel van dierlijke oorsprong zijn of die door bedrijven zijn gemaakt die met dieren experimenteren.
Ze zijn ook tegen andere vormen van uitbuiting van dieren, zoals dierentuinen, paardenrennen, circussen en rodeo’s. Ze zijn zich bovendien bewust van de milieu-impact van veehouderijen.
In verband hiermee hebben verschillende onderzoeken aangetoond (Engelse link) dat de veehouderij ook massaal natuurlijke hulpbronnen exploiteert, het broeikaseffect versterkt, de bodem verzuurt en overtollig afval in rivieren en zeeën veroorzaakt.
Vegetarisch
Dit soort dieet is op plantaardig voedsel gebaseerd, maar omvat ook zuivelproducten, eieren en honing. In dit opzicht zijn vlees en hun derivaten de enige die volledig zijn uitgesloten.
Volgens Sociedad Argentina de Nutrition (Spaanse link) kunnen er binnen deze groep verschillende subgroepen zijn. De bekendste is ovo-lacto-vegetarisme, hoewel er ook ovo-vegetarisme is dat melk en zijn derivaten uitsluit. Er is ook nog lacto-vegetarisme en de mensen die dit volgen, slaan de eieren over.
Een aantal mensen volgt vegetarisme voor het leven en een aantal van hen doen dit misschien omdat ze ernaar streven het zonder alle dierlijke producten te stellen. Men kan zeggen dat dit een nogal noodzakelijke overgang is om veganisme te bereiken.
Flexitariër
Deze manier van eten gaat over flexibiliteit. In feite omvat deze groep al die mensen die over het algemeen een vegetarisch dieet volgen, maar soms wel vlees eten.
Deze groep omvat degenen die niet altijd vlees eten of die de ene soort boven de andere verkiezen. Het is meestal ook de eerste stap voor degenen die een vegetarisch dieet proberen te volgen.
Deze levensstijl heeft de laatste tijd het meeste terrein gewonnen. In feite ben je misschien een flexitariër zonder het te weten. Laten we opmerken dat dit soort levensstijl het eten van dieren niet als een overtreding beschouwt en dus niet tot schuldgevoelens leidt.
Zijn deze eetvoorkeuren veilig?
Jaren geleden geloofden mensen dat in diëten die geen dierlijke producten bevatten, significante voedingsstoffen ontbraken. Wetenschappelijk bewijs suggereert (Spaanse link) echter dat zelfs een goed samengesteld veganistisch dieet vitamine B12 mist.
Vitamine B12 is het resultaat van de synthese van micro-organismen die in de darmen van dieren leven. Het is om deze reden dat de enige voedselbronnen die het bevatten, vlees, eieren, melk en zijn derivaten zijn.
De dagelijkse hoeveelheden die door professionals worden aanbevolen (Spaanse link), worden in vegetarische en flexibele diëten niet gehaald, ondanks het feit dat mensen in deze groep soms dierlijke producten eten. Als gevolg kan een langdurig tekort aan deze vitamine een aantal problemen bij deze mensen veroorzaken zoals:
- Bloedarmoede
- Defecten in het zenuwstelsel
- Vertraging in de ontwikkeling van een foetus
- Geheugenverlies.
Dit type dieet kan tot een tekort aan vitamine B12 leiden, dat men via kunstmatige supplementen kan verkrijgen. Artsen raden daarom supplementen aan om eventuele complicaties te voorkomen.
Het verschil tussen veganistisch, vegetarisch en flexitarisch
Zoals je kunt zien, zijn deze eetstijlen behoorlijk verschillend. We zouden kunnen zeggen dat flexitarisme het begin is van een levensstijl die naar vegetarisme en vervolgens naar veganisme kan evolueren als je wilt. Iemand kan deze stappen echter overslaan en direct aan een bepaalde stijl beginnen.
Tot slot, wat je dieet ook mag zijn, je moet het zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat het goed uitgebalanceerd is en dat je alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt. Anders leidt het tot toekomstige tekortkomingen en gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd je arts of voedingsdeskundige voor advies.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria, 36(4), 950-961.
- Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición, 44(3), 218-225.
- Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.
- Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
- Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on, 1(06).
- FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.