De veganistische tiener: een groeiende trend

Het is moeilijk om een veganistische tiener te zijn, dit soort dieet kan echter interessante voordelen opleveren, zolang het maar gebalanceerd is.
De veganistische tiener: een groeiende trend

Laatste update: 28 januari, 2021

Er zijn voor- en nadelen van een veganistische tiener zijn. Dit komt omdat een dieet dat uitsluitend op planten gebaseerd is, je gezondheid kan verbeteren en je kan helpen om je optimale gewicht te behouden.

Dit dieet heeft echter bepaalde implicaties die nog steeds controversieel zijn. Dit is, omdat het tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden als je het niet goed plant. Wat moet je dus weten als je vegan wilt worden?

Wat betekent het om vegetarisch of veganistisch te zijn?

Door een groot aantal artikelen in de media (toegevoegd aan de vele professionele conferenties over dit onderwerp), lijken er meer veganistische tieners te zijn dan ooit tevoren. Tegelijkertijd zijn er verschillende controverses rond dit dieet, naast de meningsverschillen tussen ouders en kinderen.

R. González Leal, lid van de dienst Endocrinologie van het Hospital Infantil Universitario Niño Jesús in Madrid (Spaanse link), geeft een basisdefinitie van de verschillen tussen veganisme en vegetarisme:

De twee meestvoorkomende soorten vegetarische diëten zijn veganistische diëten, waarbij een persoon niets eet dat afkomstig is van een dier, en ‘vegetarische diëten’, die vlees uitsluiten, maar toch eieren en zuivelproducten bevatten.

Achter de schermen: waarom is er een voorkeur voor veganistische diëten?

Voedingsmiddelen die veganisten eten

Over het algemeen zijn de meestvoorkomende redenen om voor een vegetarisch dieet te kiezen:

Een aantal vegetarische mensen noemen ook economische redenen, ethische overwegingen met betrekking tot honger in de wereld en religieuze overtuigingen als redenen om het veganistische voedselmodel te volgen. Velen hebben deze voedingsgewoonte al van kinds af aan als ze in vegetarische gezinnen opgroeiden.

De veganistische tiener: een zorgwekkende, risicovolle en groeiende realiteit

Het volgen van een vegetarisch dieet kan tot een vermindering van de opname van bepaalde voedingsstoffen leiden. Je kunt tekortkomingen echter voorkomen door een goed gebalanceerd, vegetarisch dieet te volgen.

Het dieet moet groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten om voldoende voeding te verkrijgen. Je moet ook bedenken dat als het gaat om vegetarisme, twee populaties bijzonder vatbaar zijn of risico lopen.

 • De eerste groep bestaat uit kinderen en tieners, die nog in ontwikkeling zijn en alle voedingsstoffen nodig hebben die ze kunnen krijgen. Dit omvat in het bijzonder aminozuren.
 • De tweede groep is meisjes, omdat ze meer ijzer nodig hebben. Dit mineraal is natuurlijk aanwezig in peulvruchten en plantaardig voedsel. De biologische beschikbaarheid is echter kleiner dan bij vlees.

Groenten en peulvruchten bevatten veel ijzer, maar het menselijk lichaam kan het niet op dezelfde manier verwerken als het ijzer dat van dierlijke oorsprong is.

Zijn er voordelen voor de gezondheid als je een veganistische tiener bent?

Tiener eet een salade

Hoewel deze voedingspatronen enkele voordelen hebben, mag je het bestaan van controversiële elementen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid niet negeren. In dit opzicht zijn hier enkele aanvullende gegevens (Engelse link):

 • Wanneer goed gebalanceerd, worden vegetarische diëten vaak met verschillende gezondheidsvoordelen geassocieerd.
 • Terwijl dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten, hebben plantaardige eiwitten een tekort aan enkele hiervan (beperkend). Zo bevatten granen lysine als beperkend aminozuur, terwijl peulvruchten beperkend methionine en threonine bevatten.
 • In het stadium van adolescentie beginnen de meeste eetstoornissen.

Conclusie

De Amerikaanse National Library of Medicine (Spaanse link) valt op als het gaat om dingen om te overwegen bij het volgen van een veganistisch of een vegetarisch dieet. Je moet het volgende doen:

 • Eet verschillende soorten voedsel, waaronder groenten, fruit, granen, noten, zaden, volkoren granen. Voeg zuivelproducten en eieren toe als je dieet dit toelaat.
 • Kies voor verrijkte voedingsmiddelen, zoals granen, brood, soja en amandelmelk en natuurlijk vruchtensap om een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen te verkrijgen.
 • Vermijd voedsel dat te rijk is aan vet, suiker en natrium (zout).
 • Neem minstens één eiwitbron op in al je maaltijden.
 • Neem supplementen als je dieet bepaalde vitamines en mineralen mist.
 • Houd er rekening mee dat vitamine B12 nodig is om bloedarmoede te helpen voorkomen. Eieren en zuivel zijn rijk aan B12, wat de reden is waarom veganisten er moeite mee hebben er genoeg van binnen te krijgen.
 • Leer om de voedingsetiketten op voedselverpakkingen te lezen, omdat ze de ingrediënten en voedingswaarde van het product vermelden.

Werk tot slot samen met een voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt als je een beperkend dieet volgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.