Twijfels voor je gaat trouwen: wat kan ik doen?
Heb je twijfels voordat je gaat trouwen? Misschien had je al twijfels toen je partner je de verlovingsring gaf. Of misschien zijn ze gerezen nu je op het punt staat de grote stap te zetten. Geloof het of niet, deze twijfels komen vaker voor dan je misschien denkt.
Zijn ze echter het gevolg van angst om je aan iemand te binden, of is er meer aan de hand? Blijf lezen om erachter te komen of je de ring moet teruggeven of door moet gaan met de bruiloft!
De uitdagingen van het huwelijk, alle beloftes die je maakt en moet nakomen… Het kan allemaal overweldigend lijken. Dit genereert angst en vragen die volkomen normaal zijn. Wat je moet onderscheiden is of je echt zo’n grote verbintenis wilt.
4 mogelijke oorzaken van twijfels voor je gaat trouwen
Het is belangrijk dat je weet waar deze twijfels vandaan komen. Als je de oorsprong van deze twijfels kent, kun je je angst en zorgen tot bedaren brengen. Bovendien kun je zo duidelijker maken wat je echt denkt en voelt.
1. Je denkt na over de vraag of zij wel de juiste persoon is
Twijfels voor het trouwen kunnen ontstaan omdat je niet weet of de persoon met wie je gaat trouwen wel de ware is. Wie weet echter wat de toekomst brengt?
Zoals psychologe Silvia Congost in verschillende van haar boeken uitlegt, moet je elke dag je partner kiezen. Daarom kun je niet weten of de persoon met wie je bent de juiste is of niet, maar je kunt wel begrijpen dat je de ervaring van het huwelijk met hem of haar wilt doormaken.
2. Je brengt problemen uit het verleden terug
De vraag of je partner de ware is en de onzekerheid die dit bij je oproept, kunnen ervoor zorgen dat je problemen uit het verleden terughaalt die je tot nu toe niet hebt opgelost. Focussen op die negatieve momenten, ruzies of misverstanden kan een manier zijn om jezelf redenen te geven om niet te trouwen.
Als je ondanks die moeilijkheden en problemen toch voor je partner blijft kiezen, dan is daar toch een reden voor, denk je niet? We kunnen altijd alles in het verleden laten, als dat is wat we willen doen.
3. Jullie hebben verschillende dromen
Twijfels voor het huwelijk kunnen in je hoofd opduiken omdat jullie dromen niet helemaal bij elkaar passen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je wilt vestigen op de plek waar je nu woont, maar je partner wil liever reizen, ergens anders wonen of buiten de landsgrenzen werken.
Dat kan een probleem zijn. Als jullie paden niet samenvallen, komen jullie nergens samen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de relatie van een koppel hand in hand in dezelfde richting gaat. Wanneer dit niet het geval is, moet je de relatie heroverwegen.
4. Je weet niet of het de juiste tijd is
Misschien ben je nog aan het uitzoeken wat je met je leven wilt doen of weet je nog niet zeker waar je heen wilt. Dat is normaal, want misschien heb je het gevoel dat het te vroeg is om met de ander te trouwen of hebben de problemen die je hebt gehad je aan het denken gezet om het allemaal wat rustiger aan te doen.
Het beste is dat je je partner vertelt wat je denkt. Want de kans is groot dat hij of zij jouw standpunt begrijpt en er geen probleem mee heeft om te wachten tot jij je op je gemak voelt.
Ontdek ook:
Hoe weet je zeker dat je huwelijk voorbij is?
Hoe om te gaan met twijfels voor je trouwen gaat?
Nu je wat meer weet over deze twijfels voordat je gaat trouwen, zullen we je een aantal tips geven zodat je ze op de best mogelijke manier het hoofd kunt bieden. Dit zal je helpen om jezelf te kalmeren en de beste beslissing te nemen.
Haal adem en geef jezelf de tijd
Het eerste wat je moet doen als je twijfelt voordat je gaat trouwen is ademhalen, tijd voor jezelf nemen en naar een natuurlijke omgeving gaan. Parken of natuurpaden zijn uitstekende plekken om te wandelen en na te denken.
Als je weet wat de mogelijke oorzaak is, kun je erachter komen waar het echte probleem zit. Dan is het makkelijker om het op de best mogelijke manier op te lossen.
Schrijf op waarom je bij je partner bent
Het is tijd om pen en papier te pakken en alle redenen op te schrijven waarom je elke dag voor je partner kiest. Misschien is het omdat je jezelf kunt zijn bij hem of haar of omdat communicatie de basis is van de relatie. Het kan ook zijn dat jullie dromen en doelen gemeen hebben, dat hij of zij een genereus persoon is of omdat jullie waarden overeenkomen.
Bedenk alle redenen om bij je partner te zijn en je zult zien hoe die twijfels voor het huwelijk zomaar verdwijnen. Het opschrijven van deze gedachten is een manier om het proces te ordenen.
Stel grenzen aan wat anderen tegen je zeggen
Er zijn mensen om je heen die misschien geen goede ervaringen in hun huwelijk hebben gehad en alles wat ze tegen je zeggen is negatief. Er zijn ook anderen die je onder druk kunnen zetten, bijvoorbeeld door te zeggen “wanneer ga je eens aan kinderen beginnen”.
Probeer adem te halen bij deze opmerkingen en stel grenzen, zodat ze je niet beïnvloeden. Houd in gedachten dat deze zinnen het resultaat zijn van andere ervaringen die niet hetzelfde zijn als de jouwe. Vat het dus niet persoonlijk op.
Communiceer met je partner over je twijfels voordat je gaat trouwen
Naast al het bovenstaande is er nog een essentieel aspect met de twijfels voor het huwelijk dat je niet over het hoofd mag zien en dat is communiceren met je partner.
Misschien wil je het huwelijk liever later sluiten, om het rustig te kunnen plannen. Dat is helemaal niet verkeerd en het is een geldige reden als jullie dat in onderling overleg beslissen.
Twijfels voor je gaat trouwen zijn volkomen normaal
Nogmaals, we benadrukken dat het normaal is om twijfels te hebben voordat je gaat trouwen, maar deze vragen kunnen het gevolg zijn van zenuwen of onzekerheden.
Dus met het advies dat we je hebben gegeven, hopen we dat je al die vragen hebt kunt ophelderen. Zorg er vooral voor dat je met je partner communiceert. Misschien zitten jullie allebei in dezelfde situatie en weten jullie het niet eens!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Becerril, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de educación, 325, 49-56.
- Quezada Betancourth, G. A. D. R. (2013). Repercusiones emocionales al contraer matrimonio por presión social e inmadurez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).