Trucs voor het bereiden van knapperige frietjes
De meeste personen houden van knapperige frietjes. Ze gaan goed samen met bijna elk gerecht. Niemand houdt echter van vette, slappe en doorweekte frieten, omdat ze niet gewoon niet zo lekker zijn. Hieronder zullen we een aantal geweldige tips met je delen, die ervoor zorgen dat je elke keer weer perfect knapperige frietjes krijgt.
Hoewel aardappelen een geweldige bron van koolhydraten zijn, betekent dit niet dat ze niet voedzaam zijn. Ze bevatten veel voedingsstoffen zoals:
- vitamine C
- vitamine B6
- thiamine
- niacine
- pantotheenzuur
- foliumzuur
Aardappelen zijn ook een uitstekende bron van mineralen, zoals mangaan, fosfor, koper, kalium, magnesium en ijzer. Je moet echter niet te veel aardappelen consumeren, omdat je dan erg veel koolhydraten binnenkrijgt. Aardappelen bakken met pindaolie, is één van de vele trucs om ervoor te zorgen dat je frietjes echt knapperig worden.
Pindaolie, ook bekend als arachideolie, is erg populair in de keuken, omdat het gebruikt kan worden om te frituren, bakken of gewoon om je gerechten een nootachtige bijsmaak te geven. De vetzuren in pindaolie zijn vergelijkbaar met degene die in olijfolie gevonden kunnen worden.
Zo maak je knapperige frietjes
Frieten kunnen echt heerlijk zijn als je weet hoe je ze goed kunt klaarmaken. Veel bekende restaurantketens kennen het geheim om ze perfect te bereiden, zodat ze niet verbrand, onvoldoende gekookt of doorweekt eindigen.
Ingrediënten
- Een diepe pan of koekenpan
- 300 ml pinda- of plantaardige olie
- 900 g aardappelen
- 15 g zout
Truc 1
- Snij de aardappelen eerst in lange reepjes en was ze vervolgens met koud water om het zetmeel te verwijderen.
- Een andere manier om het zetmeel te verwijderen, is door de aardappelen in ijswater te wassen en gedurende 5 minuten te laten weken. Vergeet niet om de aardappelen goed af te drogen, om eventueel overtollig water te verwijderen.
- Je moet rauwe aardappelen niet invriezen. Voordat je ze in de vriezer doet moet je ze eerst bakken. Je frietjes worden krokanter als je ze invriest.
- Wat je moet doen is de aardappelen een paar minuten bakken (zorg ervoor dat ze niet bruin worden) en leg ze op een stukje keukenrol. Doe vervolgens alle frietjes in een zakje of een afgedekte kom en stop ze een paar uur in de vriezer.
- Het maakt niet uit als de frietjes aan elkaar blijven plakken wanneer je ze uit de vriezer haalt. Tijdens het bakken zullen ze losraken. Als je ze twee keer bakt, zul je zien dat ze goudkleurig en knapperig worden.
- Strooi er tot slot wat zout overheen (naar smaak).
Truc 2
- Een andere truc om knapperige frietjes te krijgen, is om er zout over te strooien voordat je ze gaat bakken.
- Volg de stappen in de eerste truc voordat je ze bakt, strooi er vervolgens wat zout overheen en bak ze tot slot lichtbruin.
- Hierdoor worden ze echt knapperig. Zorg er echter wel voor dat je ze snel opeet, want het zout zorgt er ook voor dat ze zacht worden wanneer ze eenmaal afgekoeld zijn. Om deze reden raden we ook aan om er niet te veel zout overheen te strooien.
Truc 3
- Nog een geweldig truc, is om ze twee keer te bakken. Bij deze truc bak je ze eerst in de ene koekenpan en daarna in een andere.
- Dit houdt de olie warm en zorgt ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan na het bakken van je frietjes. We garanderen dat deze truc je helpt om knapperige en smakelijke frietjes te krijgen.
Bekijk ook dit artikel:
Heerlijke recepten voor gebraden kip met aardappelen en worteltjes
Truc 4
- Er zijn mensen die een andere methode gebruiken om de olie warm te houden. Ze voegen namelijk 2 eetlepels boter aan de plantaardige olie toe. Hierdoor blijft de olie warm om ervoor te zorgen dat de frietjes knapperig worden.
Truc 5
- Een laatste geweldige truc, is om de frieten te bedekken met bloem of maiszetmeel.
- Was ze voordat je ze bakt met gezouten koud water, zodat de frietjes het natrium absorberen en goed gekruid worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition (pp. 685–704). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00023-6
- Ezekiel, R., Singh, N., Sharma, S., & Kaur, A. (2013). Beneficial phytochemicals in potato – a review. Food Research International, 50(2), 487–496. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.04.025
- Ezekiel, R., Singh, N., Sharma, S., & Kaur, A. (2013). Beneficial phytochemicals in potato – a review. Food Research International, 50(2), 487–496. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.04.025