Travertijn kalksteen: de voordelen en het gebruik in huis
Travertijn kalksteen leidt ons bijna automatisch naar elegante en verfijnde ruimtes, zowel binnen als buiten. Het is een materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt, en door zijn weerstand is het een symbool geworden van de wereld van architectuur en decoratie.
In dit artikel bekijken we de oorsprong en de kenmerken van travertijn kalksteen. Ook kijken we naar de voordelen en enkele toepassingen ervan.
Waar komt travertijn kalksteen vandaan?
Zoals de naam al aangeeft, komt deze kalksteensoort voornamelijk uit de Italiaanse regio Travertijn. Daar wint men deze steensoort uit steengroeven. Het is altijd verbonden geweest met luxe en klassieke omgevingen. Tegenwoordig wordt het echter steeds meer gebruikt, en kan het in elk soort huis gezien worden.
Wat de kenmerken betreft: het is een kalkhoudende en poreuze steen , met een vrij gladde afwerking. De overheersende tinten zijn lichtgeel tot pastel, afkomstig van de resten van zwavel en andere ijzerverbindingen en organische pigmenten.
De belangrijkste bestanddelen zijn calciet en gips. De meeste van zijn samenstellende mineralen zijn kleurloos. Daarom heeft het een helderheid van basis en aders.
Als we het over de afwerkingen hebben, kunnen we een natuurlijke noemen, waarbij de poreusheid van de steen in zijn natuurlijke staat niet verborgen is en een rustiek uiterlijk geeft. Aan de andere kant, als hij gepolijst is, is de glans van het kalksteen te zien, die een vleugje elegantie en helderheid brengt.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren
De voordelen van travertijn kalksteen
Er zijn veel voordelen van deze soort natuursteen als we besluiten hem te verwerken in de kamers van ons huis. Laten we eens kijken naar enkele voordelen.
Weerstand
Dit is een van de belangrijkste voordelen ervan. Als we er rekening mee houden dat de structuren die met dit kalksteen zijn gemaakt eeuwenlang meegaan en nog steeds overeind staan, kunnen we er zeker van zijn dat het een bestendig materiaal is!
Het gaat niet achteruit bij zon, regen of wind, dus het gebruik ervan in buitenruimtes is meer dan verstandig. Het is ook bestand tegen buigen, temperatuurwisselingen en zelfs vochtigheid. Deze weerstand geeft het een uitstekende duurzaamheid.
Schoonheid
Schoonheid is een groot voordeel omdat er niets anders nodig is om een travertijn kalksteen vloer of aanrechtblad te versieren. Zijn tinten en natuurlijke aders spreken voor zich. Een omgeving met deze steen zal elegantie en klasse uitstralen.
Gemakkelijk schoon te maken
kalksteen is gemakkelijk schoon te maken, want er is geen enkel chemisch product voor nodig. Ammoniak is zeer schurend en kan de steen beschadigen. De beste manier om travertijn kalksteen schoon te maken is met water en neutrale zeep.
Anti-slip
Door zijn hoge poreusheid heeft het de eigenschap antislip te zijn. Dit is geen onbelangrijk detail, want het maakt het een zeer geschikte optie voor buitenvloeren en zwembadranden.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?
De toepassingen van travertijn kalksteen
Zoals we al zeiden, kan deze natuursteen zowel buiten als binnen in huis worden gebruikt, dankzij zijn veelzijdigheid. Welke kies je voor je huis?
Vloeren
Kalksteen vloeren zijn niet alleen verfijnd, maar ook tijdloos. We hebben het al gehad over hun duurzaamheid. Ze zijn niet alleen gemakkelijk schoon te maken, maar bieden ook veiligheid omdat ze antislip zijn. Aan de andere kant zijn de glans en helderheid die zo’n vloer aan een omgeving geeft zeer gewilde kwaliteiten.
Muren
Zowel in keukens als in badkamers kunnen de wanden bekleed worden met travertijn kalksteen in plaats van de klassieke tegels. Het is de verandering waard , want het eindresultaat zal een heldere, luxueuze, glanzende ruimte zijn.
Werkbladen
Hier kan het ook worden toegepast op het aanrechtblad en de wastafel van de badkamer. Een van de voordelen is dat, omdat dit type kalksteen lichte en neutrale tinten heeft, het goed combineert met elk accessoire dat je wilt toevoegen.
Accessoires
Ten slotte kunnen we tafels, bijzettafels, nachtkastjes, bars, ontbijttafels en keukeneilanden vinden, naast andere meubels voor in huis. Let wel op het gewicht van het eindproduct.
In exterieurs
Behalve voor galerijvloeren en zwembadranden gebruikt men ook vaak om gevels te bekleden. Het is belangrijk om de bekleding van muren met travertijn kalksteen te benadrukken, omdat het bestand is tegen alle weersomstandigheden.
Travertijn kalksteen is een perfecte keuze voor het huis
Deze natuursteen is zeer veelzijdig en kan in bijna elke ruimte in huis worden gebruikt. Het gebruik ervan doet denken aan elegante omgevingen, met minimalistische tinten en Scandinavische elementen.
Het enige nadeel dat het kan hebben is de prijs, hoewel in werkelijkheid zijn duurzaamheid en weerstand, en bijna geen onderhoud, zijn prijs compenseren. We hopen dat je het in je huis kunt introduceren en de stijlvolle verandering kunt bereiken die je zoekt!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sarabia-Bañuelos, P., & Nolasco-Arizmendi, V. A. (2021). Piedra caliza de mármol Travertino Romano la columna piedra natural. Mundo nano. Revista interdisciplinaria en nanociencias y nanotecnologÃa, 14(26).
- Huertas, B. S. (2005). El travertino rojo de Mula (Murcia). Definición de un mármol local1. REGIÓN DE MURCIA, 141.
- Trujillo Rodríguez, C. L., Velasco De La Fuente, D., Figueres Amorós, E., Garcerá Sanfeliú, G., & Guacaneme Moreno, J. (2012). La Plaza de último diseño travertino Natural mosaico de mármol beige amarillo. Tecnura, 16(32), 12-28.
- Vásquez, W., & Vizcarra, M. (2008). Proceso industrial de una planta de tratamiento de mármol travertino. Barcelona: Ediciones CEAC.
- Burgos, L., & Bogotá Ruiz, J. (1986). Instalación de acabados en piedra y mármol.
- Gomero, C., & Gustavo, E. (2013). Fabricación de recubrimientos orgánicos a partir de residuos de la producción de mármol.