Tonijnomelet: een snel en gemakkelijk recept

We laten je zien wat je moet weten om een voortreffelijke tonijnomelet te bereiden, een perfecte maaltijd om op elk moment van de dag van te genieten.
Tonijnomelet: een snel en gemakkelijk recept
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deze tonijnomelet is een uitstekend recept voor de avondmaaltijd. Het is ideaal voor wie een spierversterkend programma volgt, hoewel het ook met koolhydraten gepaard kan gaan als het de bedoeling is de spiermassa in het lichaam te vergroten.

Hoe het ook zij, het is een eenvoudig, veelzijdig gerecht dat iedereen lekker vindt. Je kunt het heel snel klaarmaken om er op elk moment van te kunnen genieten.

Hoe bereid je een tonijnomelet?

Alvorens te beginnen is het belangrijk erop te wijzen dat er geen beperking hoeft te worden gesteld aan de consumptie van eieren, zoals dat tot voor enkele jaren geleden wel het geval was. Eieren verhogen het cardiovasculaire risico niet en hebben ook geen grote invloed op het cholesterolgehalte in de voeding.

Integendeel, ze hebben een hoge voedingsdichtheid en zullen je helpen om in de loop der jaren een goede gezondheidstoestand te behouden. Het is belangrijk op te merken dat het uiteindelijke resultaat sterk afhangt van de kwaliteit van de eieren. Daarom raden we aan om indien mogelijk eieren van vrije uitloop te nemen.

Eieren van kippen die in kooien worden grootgebracht hebben een heel andere smaak, en ook hun voedingswaarde wordt aangetast. Het is raadzaam naar de nummering op de schaal te kijken om te zien of er een 1 op de eerste plaats staat. Dit geeft de herkomst aan.

Ingrediënten

Tonijnomelet
Deze tonijnomelet is een gemakkelijk te bereiden en qua voedingswaarde compleet gerecht.

Om een voortreffelijke tonijnomelet te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 grote eieren
 • 120 gram tonijn uit blik (naturel)
 • zout naar smaak
 • scheutje olijfolie
 • peterselie

Stap voor stap instructies

 • Breek eerst de eieren en doe ze in een kom.
 • Klop ze dan goed door elkaar.
 • Voeg vervolgens de tonijn en het zout toe, en roer nog eens goed.
 • Doe een beetje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
 • Giet er, als hij heet is, het tortillamengsel in en zet het vuur laag.
 • Roer eerst het hele mengsel met een spatel door elkaar alsof je roerei gaat maken, tot het begint op te stijven. Laat het dan rusten en wacht tot het goed gaar is.
 • Als het aan één kant klaar is, keer je het met behulp van een bord om en laat je het aan de andere kant nog een minuut rusten, zodat het ei helemaal stolt.
 • Haal het er dan uit en dien op. Je kunt het begeleiden met vers gehakte peterselie om het eindresultaat te verbeteren.
 • Je kunt het ook serveren met een salade om de inname van micronutriënten van de bereiding zelf nog te verbeteren.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
3 recepten die je kunt bereiden met tonijn uit blik

Voordelen van een tonijnomelet

Een omelet
Een tonijnomelet levert omega 3-vetzuren en eiwitten met een hoge biologische waarde.

Voedingswaarde

Het opnemen van ei en tonijnomelet in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Allereerst moet de nadruk gelegd worden op het eiwitgehalte van dit gerecht.

Eieren leveren eiwitten met de hoogste biologische waarde, met alle essentiële aminozuren en een goede verteerbaarheidsscore. Van deze voedingsstoffen is aangetoond (Engelse link) dat ze belangrijk zijn bij het voorkomen van ziektebeelden als sarcopenie.

Bovendien zijn eieren een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D in hun binnenste bevatten. Deze voedingsstof kan endogeen gesynthetiseerd worden door blootstelling aan zonlicht, maar bijna iedereen heeft er een tekort aan.

Het op peil houden van een te laag vitamine D gehalte kan het risico verhogen om aan verschillende complexe ziekten, zoals hart- en vaatziekten, te lijden. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Anticancer Research.

Tenslotte is het belangrijk te vermelden dat de omelet met tonijn en eieren een bron is van op vis gebaseerde omega-3 vetzuren. Deze elementen helpen om inwendige ontstekingen te moduleren en zo een toestand van homeostase te bereiken.

Omega-3 vetzuren zijn van belang voor sportherstel, maar ook voor een goede werking van het hart. Dit wordt bevestigd door een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het International Journal of Molecular Sciences.

Bereid thuis een heerlijke tonijnomelet

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om thuis een heerlijke tonijnomelet te bereiden. Dit gerecht levert een groot aantal essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om elke dag optimaal te functioneren.

Dit helpt tekorten te voorkomen die de efficiëntie van vitale fysiologische functies negatief kunnen beïnvloeden en helpt een goede gezondheidstoestand te behouden.

Bedenk tenslotte dat voeding niet de enige belangrijke factor is om het ontstaan van ziektebeelden in de loop der jaren te voorkomen. Het is ook belangrijk om andere goede gewoonten te bevorderen, zoals het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635. doi: 10.21873/anticanres.13643. PMID: 31519560.
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.