Toename van zelfmoorden: belangrijke feiten en cijfers
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) (WHO) plegen jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen zelfmoord. Helaas zijn de aantallen de laatste tijd toegenomen. Hoewel we ons er misschien niet altijd van bewust zijn, is de beslissing van een persoon om zijn of haar leven te beëindigen niet alleen een individuele beslissing; sociale factoren spelen een rol. Daarom is het tijd om de toename van zelfmoorden serieus en met informatie aan te pakken.
Als zoveel mensen de dood beschouwen als de enige uitweg uit hun lijden, is het duidelijk dat er iets mis is met onze samenleving. Werk en financiële stress, individualisme en eenzaamheid, gebrek aan verbondenheid, slechte geestelijke gezondheidszorg… er zijn veel gebieden die verbeterd moeten worden als we een einde willen maken aan deze stijgende trend.
Relevante cijfers over de toename van zelfmoorden
Ondanks het feit dat zelfmoord een taboe is en omgeven met stigma’s, is het een realiteit waar we dagelijks mee leven. Het is goed voor meer dan de helft van alle gewelddadige sterfgevallen wereldwijd en is de derde belangrijkste doodsoorzaak (Spaanse link) onder jongeren van 15-29 jaar.
Suïcidaal gedrag treft mensen van alle achtergronden, klassen en leeftijden. En het zijn niet alleen de jongsten die eraan worden blootgesteld.
Een aanzienlijke piek in de incidentie is gevonden (Spaanse link) bij mensen boven de 65 jaar. Zelfs bij de kinderbevolking, die voorheen als laag risico werd beschouwd, is het aantal zelfmoorden toegenomen.
Als deze cijfers ons verontrustend lijken, laten we dan bedenken dat ze niet eens de hele situatie weergeven. Veel sterfgevallen die worden geregistreerd als ongelukken zijn in feite vrijwillige sterfgevallen. Ook passieve zelfmoorden (vooral gepleegd door oudere volwassenen) worden over het hoofd gezien.
Er zijn veel zelfmoordpogingen die, ook al eindigen ze niet in de dood, toch ook alarmerend zijn. Wat het bovenstaande betreft: in 2022 namen de zelfmoordpogingen met 250% toe in de kinder- en jeugdbevolking.
Al deze gegevens waarschuwen ons dat er een groot percentage van de bevolking is dat ernstige emotionele problemen ervaart en zulke stressvolle ervaringen beleeft dat ze in onmogelijke situaties terechtkomen.
Lees ook dit artikel:
Psilocybine tegen depressie: wat zijn de effecten ervan?
Feiten om te overwegen
Voor wie nooit in zo’n situatie heeft verkeerd, kan het ingewikkeld zijn om te begrijpen dat iemand de beslissing zou nemen om zijn of haar leven te beëindigen. Maar de waarheid is dat niemand veilig is en dat leegte en wanhoop op elk moment kunnen binnensluipen tot de persoon ervan overtuigd is dat er geen uitweg meer is.
Hoewel de oorzaken en risicofactoren kunnen variëren afhankelijk van iemands context, zijn er bepaalde factoren waarvan bekend is dat ze verband houden met suïcidaal gedrag:
- Slachtoffer zijn geweest van misbruik.
- Het ondergaan van pesterijen of fysiek of psychologisch geweld. In feite is pesten een van de belangrijkste risicofactoren onder minderjarigen.
- De sensatiebeluste verspreiding van zelfmoord in de media.
- Het lijden aan een bepaalde psychologische kwetsbaarheid, het lijden aan een psychische stoornis, of het hebben van eerdere zelfmoordpogingen.
- Een gebrek aan sterke relaties en het ontbreken van een ondersteunend netwerk.
- Een gebrek aan goede copingstrategieën om met ongunstige en stressvolle situaties om te gaan.
Naast het bovenstaande heeft de wereldwijde coronavirus pandemie bijgedragen aan deze toename van zelfmoorden wereldwijd. Het bracht ernstige gevolgen met zich mee, met miljoenen vernietigde banen, aangetaste economische systemen, een voortdurend bombardement van angst via de media, verstoring van routines, en een verlies van menselijke banden door vervreemding.
Ongetwijfeld heeft deze situatie de geestelijke gezondheid van velen aanzienlijk verslechterd. En bij gebrek aan persoonlijke, gezondheids- en sociale middelen om het gebeurde in goede banen te leiden, kan de vrijwillige dood gezien zijn als de enige uitweg.
Lees hier meer:
Het belang van praten over zelfmoord en enkele tips
Maatregelen om de toename van zelfmoorden te voorkomen
Als we het over zelfmoord hebben, zijn we geneigd ons alleen te richten op de persoon die een einde aan zijn of haar leven maakt. Maar het is een structureel probleem dat de hele samenleving omvat.
Het is noodzakelijk om maatregelen te nemen om de toename van zelfmoorden te beteugelen vanuit verschillende gebieden: bestuur, gezondheid, sociale, gezins- en individuele zorg. Er zijn zelfmoordpreventieprogramma’s ontworpen met succesvolle resultaten.
Daarnaast zijn er nog andere maatregelen te overwegen:
- De bevolking voorlichten en bewust maken van zelfmoord, de oorzaken en de gevolgen ervan.
- Elimineer het taboe en het stigma, praat er goed en bewust over. In dit verband moeten de media de nadruk leggen op de mogelijke oplossingen en manieren om te helpen.
- Maak programma’s met specifieke kenmerken voor elke doelgroep.
- Beperk het effect van risicofactoren en versterk beschermende factoren.
- Train professionals om vroege waarschuwingssignalen op te sporen.
- Zorg voor voldoende, kwalitatief goede en gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg.
Kortom, een einde maken aan de toename van zelfmoorden moet een gezamenlijke inspanning zijn en is gezien de cijfers en gegevens een dringende taak. De persoon die risico loopt op zelfmoord moet steun en zorg krijgen, zowel van de omgeving als van professionals. Primaire preventie is de sleutel om dit doel te bereiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arias López, H. A. (2012). Factores de éxito en programas de prevención del suicidio. Revista Vanguardia Psicológica Clínica Teórica y Práctica, 3(2), 215-225.
- Benítez Camacho, É. (2021). Suicidio: el impacto del Covid-19 en la salud mental. Medicina y ética, 32(1), 15-39.
- Navarro-Gómez, N. (2017). El suicidio en jóvenes en España: cifras y posibles causas. Análisis de los últimos datos disponibles. Clínica y Salud, 28(1), 25-31.
- Velásquez Suarez, J. M. (2013). Suicide in the Elderly. Revista Colombiana de Psiquiatría, 42, 80-84.