7 waarschuwingssignalen van vleesbomen

Vleesbomen zijn niet per definitie gevaarlijk, maar het is een goed idee om een afspraak te maken met je gynaecoloog als je een van deze symptomen hebt voor een grondig onderzoek.
7 waarschuwingssignalen van vleesbomen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vleesbomen groeien meestal in de baarmoeder, hoewel ze ook daarbuiten kunnen bestaan. Er zijn een paar waarschuwingssignalen van vleesbomen die aangeven dat er iets aan de hand is.

Ze zijn meestal goedaardig en worden over het algemeen niet in verband gebracht met een verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker. Als ze echter erg snel groeien, zouden ze in de gaten gehouden moeten worden door een gynaecoloog. Er zijn een paar waarschuwingssignalen van vleesbomen die aangeven dat er iets aan de hand is.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen ontwikkelen zich als cellen in de baarmoeder zich oncontroleerbaar gaan delen. Uiteindelijk vormen deze cellen een vaste massa. Ze kunnen zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Vleesbomen hoeven geen enkel ongemak te veroorzaken.

De problemen ontstaan als ze groter worden. Dan kunnen ze tegen de baarmoeder of zelfs tegen de ribbenboog aanduwen. Dit veroorzaakt een onplezierig gevoel dat kan toenemen als de tijd verstrijkt.

De waarschuwingssignalen van vleesbomen verschijnen meestal als het volgende is gebeurd:

  • Diverse vleesbomen zijn al gevormd.
  • De vleesbomen bevinden zich in een zeer gevoelig gebied.

Daarom zullen ze meer en grotere problemen veroorzaken als ze groter worden.

Hier zijn een aantal waarschuwingssignalen van vleesbomen waar je op zou moeten letten.

Waarschuwingssignalen van vleesbomen

1. Problemen met je blaas

Vrouw houdt handen tegen blaas gedrukt

Het eerste van de waarschuwingssignalen van vleesbomen die we bespreken, zal wellicht niet altijd in verband worden gebracht met dit probleem.

Als vleesbomen ontstaan op de buitenste wand van de baarmoeder vlak bij je blaas, kunnen ze hierop drukken. Dit kan een verlies van volume van de blaas veroorzaken.

Het meest voorkomende symptoom zal een frequentere aandrang om te plassen dan normaal zijn. Vleesbomen kunnen zelfs voorkomen dat je kan plassen, zelfs als de blaas helemaal vol is. Dit kan zowel oncomfortabel als gevaarlijk zijn.

Als je merkt dat je vaker naar de wc gaat dan dat voor jou normaal is, moet je naar de dokter gaan, zeker als je het gevoel hebt dat je blaas niet goed leeg raakt.

2. Druk op het rectum

Net zoals vleesbomen tegen je blaas kunnen duwen, kan dit ook gebeuren met je rectum. In dit geval zal de druk je het gevoel geven dat je een volle maag hebt.

Het zal ook de bewegingen van de darm moeilijker maken. Daarnaast is de kans groot dat zo’n vleesboom indirect de ontwikkeling van aambeien zal veroorzaken.

Hoewel deze symptomen ook door andere aandoeningen veroorzaakt kunnen worden, is het altijd een goed idee om een afspraak te maken bij je gynaecoloog. En dat geldt helemaal als je een familiegeschiedenis hebt waarin vleesbomen voorkomen.

3. Bekkenpijn of ongemak

Vrouw op de bank met armen om buik geslagen

Het is heel gewoon dat grote vleesbomen een vervelend gevoel en pijn in het bekkengebied veroorzaken.

Voor sommige vrouwen is dit erg merkbaar en oncomfortabel, met name als ze voorover buigen of als ze gaan liggen. Bij andere vrouwen lijken de symptomen meer op een zwaar of vol gevoel.

Het kan zelfs gebeuren dat vrouwen acute en ernstige pijn in het bekkengebied krijgen. Deze pijn ontstaat doordat de vleesboom afgebroken wordt. Dat kan tussen de twee en vier weken duren.

Daarnaast kunnen stukjes van de vleesboom geïnfecteerd raken. Dit kan in je bloedsomloop of in het omliggende weefsel doordringen en koorts veroorzaken.

4.  Rugpijn

Pijn in de lage rug kan een van de andere waarschuwingssignalen van vleesbomen zijn.

Als de vleesboom zich op de buitenste wand van de baarmoeder bevindt, kan hij tegen de zenuwen van de ruggengraat of de rugspieren drukken. Dit kan ernstige rugpijn veroorzaken die je dagelijkse activiteiten belemmert. Afhankelijk van de locatie van de vleesboom kunnen de klachten variëren van mild tot zeer ernstig.

5. Pijn tijdens het vrijen

Pijn tijdens het vrijen

Dit symptoom kan optreden bij sommige vrouwen. Het hangt af van de maat en de plaats van de vleesboom.

Je kunt een ongemakkelijk gevoel hebben tijdens het vrijen. Dat ongemak kan zelfs pijnlijk worden in bepaalde houdingen of bepaalde periodes van de maand.

Het is belangrijk om te onthouden dat goed communiceren met je partner onontbeerlijk is. Dat is de enige manier om hem te laten weten dat hij of zij niet de oorzaak van het probleem is.

6. Zware menstruaties

Een van de meest bekende waarschuwingssignalen van vleesbomen is het hebben van zware menstruaties. Dit kan een behoorlijke hoeveelheid overlast geven. Het bloedverlies kan in een korte periode zeer aanzienlijk zijn.

Het probleem is dat deze zware menstruaties erg pijnlijk zijn. Daarnaast is het angstaanjagend. De vleesbomen kunnen zware krampen en pijn veroorzaken die moeilijk te bestrijden zijn.

Als jouw menstruatie opeens toeneemt in hoeveelheid, moet je meteen naar de dokter gaan. Dat geldt ook als de menstruatie opeens gepaard gaat met erge pijnen.

De reden hiervoor is dat vrouwen met zware menstruaties een hoger risico hebben om bloedarmoede te ontwikkelen. Dat kan hen een zwak en moe gevoel geven. Bovendien komen bij bloedarmoede vaak hoofdpijnen voor.

Bekijk ook het artikel: Symptomen van een eileiderontsteking

7. Langdurige menstruatie en tussentijdse bloedingen

Vleesbomen veroorzaken niet alleen soms zware menstruaties. Ze hebben ook invloed op de timing.

Vleesbomen kunnen tot menstruaties leiden die langer dan zeven dagen duren. Ze kunnen ook tussentijdse bloedingen veroorzaken. Deze tussentijdse bloedingen kunnen ook vergezeld worden door krampen en erge pijn.

Alle hierboven genoemde symptomen zijn potentiële waarschuwingssignalen van vleesbomen. Je zult hier goed op moeten letten. In een ideale situatie zou je ieder jaar bij je gynaecoloog langs moeten gaan, maar je moet eerder naar de dokter gaan als je een of meer van bovengenoemde waarschuwingssignalen van vleesbomen opmerkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.