Tips voor zelfzorg voor ouders: ontdek 10 tips
Zelfzorg voor ouders is essentieel voor de zorg voor hun kinderen. Wijsheid ondersteunt dit idee met deze gezonde reflectie: we kunnen niet geven wat we niet hebben. We kunnen voor anderen zorgen, omdat we eerst voor onszelf zorgen. Wil je tips voor zelfzorg voor ouders ontdekken? Als dat zo is blijf dan lezen!
Zoals zoveel dingen in het leven hebben zorg en bescherming een gemeenschappelijke factor, namelijk tijd. Deze vitale en onzichtbare werkelijkheid is een onderdeel van alles en hoewel we het als abstract beschouwen, wordt het in het dagelijks leven voortdurend uitgedrukt.
Als ouder raden we je aan om als gezin tijd door te brengen. Maak thuis zinvolle tijd vrij om iets met je partner en kinderen te doen. Laat de uren niet gewoon voorbij vliegen: vul ze met bewustzijn en betekenis.
Belangrijke aspecten van zelfzorg voor ouders die niet verwaarloosd mogen worden
Gezondheid is nauw met zelfzorg voor ouders verbonden. Trainingstijd, rusttijd en evenwichtige voeding zijn factoren waarvan de interacties aan het behoud van een goede gezondheid bijdragen.
Het is duidelijk dat de zorg voor kinderen afhankelijk is van gezonde gewoonten. De eisen zijn talrijk, vooral in de eerste maanden en jaren wanneer onervarenheid en nieuwigheid meer waakzaamheid vereisen en angst veroorzaken.
Tips voor zelfzorg voor ouders
Door wat afstand te nemen, krijgen ouders in bepaalde situaties een bredere kijk op zaken. Een stap terug doen om te kijken en te reflecteren, inzoomen om tot de details te komen, beslissingen nemen en actie ondernemen zijn daarom bewuste en verantwoorde bewegingen.
Tijd maken voor zelfzorg helpt ons om onszelf te herkennen, te waarderen en voor te bereiden. Hier volgen dus enkele tips voor het starten van een plan voor zelfzorg voor ouders.
1. Hanteer de tijd
Tijd is niet alleen een abstract begrip. We kunnen het vormgeven, vouwen en aanpassen aan onze persoonlijke, gezins- en sociale behoeften. We komen in een crisis als de tijd verstikkend begint te worden. Het omhult ons en laat ons geen andere keuze dan irritante verplichtingen na te komen of niet na te komen.
We kunnen inderdaad niet achterover leunen en niets doen. Volwassenheid houdt altijd het afwegen van beslissingen in. En een daarvan zegt met overtuiging en vastberadenheid ‘Ik ben waar ik wil zijn’.
Het is niet gemakkelijk, maar we moeten vechten om dit te bereiken. En om te zijn waar we voor hebben gekozen om te zijn, is in zekere zin een relatieve heerschappij over het gebruik van tijd uitoefenen.
2. Organiseren en plannen
Het resultaat van controle over je tijd is de mogelijkheid tot organiseren en plannen. We hebben autonomie en het vermogen om over de elementen te beschikken die deel van onze realiteit uitmaken.
Er zullen altijd onzekerheden zijn evenals foutmarges en onvoorziene gebeurtenissen, maar deze zullen ons alleen in de weg zitten als we alles aan het toeval hebben overgelaten.
Laten we dus proberen om routes en een actieplan vast te stellen. Laten we met de mentaliteit van een strateeg, met vreugde en optimisme, de stukken op het dagelijkse schaakbord zetten.
Bedenken wat we willen doen, hoeveel middelen we hebben en hoeveel tijd we hebben. En ook wie we hebben en hoe we met eventualiteiten kunnen omgaan. Laten we onszelf toestaan om vrij te zijn. Ja, het is een hele uitdaging.
3. Controleer regelmatig je gezondheid als het om zelfzorg voor ouders gaat
Gezondheid is ongetwijfeld een prioriteit als onderdeel van preventie, waardoor we klaar zullen zijn voor de integrale zorg voor het gezin. Persoonlijke gezondheid beïnvloedt de gezondheid van het gezin. Op dezelfde manier als een ernstige ziekte van één lid de hele groep emotioneel beïnvloedt.
Zorg dus voor een periodieke controle en zorg zo veel mogelijk voor een nauwe relatie met je huisarts en kinderarts. Het is een grote steun om een wijze en geïnformeerde bron te hebben over wat te doen bij kleine kwaaltjes.
4. Wat eerst te doen en wat later
Het is ook belangrijk om prioriteiten te stellen. Onnodig om te zeggen dat wat voor de een belangrijk is, niet noodzakelijk belangrijk is voor een ander. De prioriteiten kunnen samenvallen, maar dat hoeft niet.
Het stellen van prioriteiten is waardevol, omdat het aangeeft wat op basis van hun persoonlijke interesses voor elk gezinslid relevant is. Als ouders goed voor onszelf zorgen betekent daadwerkelijk voor onszelf zorgen. Alleen als we erkenning krijgen in onze eigen ogen, kunnen we dat reflecteren en als donatie aan anderen geven. Niemand kan geven wat ze niet hebben.
5. Verwaarloos je vrienden niet
We zijn dichter bij onszelf als we dichter bij onze vrienden komen. Het is niet genoeg om aan hen te denken en in nostalgie te blijven hangen. We moeten voortdurend nabijheid en genegenheid ervaren.
Anders verandert afstand in vervreemding en vervolgens in afstandelijkheid. De warmte van communicatie wakkert de vlam van het leven aan. Laten we dit niet voor later inplannen.
6. Het bijhouden van een dagboek of het schrijven van brieven aan vrienden
Sociale media geven ons verschillende manieren om opnieuw verbinding te maken. Niet alleen stemmen, maar afbeeldingen en video’s brengen ons dichterbij elkaar dan ooit tevoren. Ze hebben echter een keerzijde die we niet altijd opmerken, omdat we de neiging hebben om het beeld te schetsen dat we anderen willen laten zien.
Wat dacht je ervan om een dagboek bij te houden? Schrijven werkt zelfs als een perfecte therapie voor getuigenissen, zelfs intiemer dan wat aan het licht komt en wat we in video’s laten zien. Schrijven brengt het vermogen naar boven om de situatie met nieuwe ogen te bekijken.
Een dagboek kan ontvangen wat we zijn, als een logboek dat ons niet in de draaikolk van dagen laat verdwalen. En door brieven of emails aan vrienden te schrijven, kunnen ze ons met een andere mate van intimiteit en vertrouwen ontvangen.
7. Deel likes en dislikes
Het maakt niet uit of het nu schriftelijk of audiovisueel is, het delen van smaken en affiniteiten is het belangrijkste. Om communicerende vaten te vinden die ons bestaan laten stromen. Anderen helpen ons te zijn wanneer we op een belangeloze manier geven en ontvangen.
Het is gemakkelijk om een film of een online concert te kijken of hetzelfde boek te lezen, zodat je standpunten, criteria en meningen kunt uitwisselen. Geloof wordt in tegenstelling en verschil bevestigd.
8. Luister naar muziek als vorm van zelfzorg voor ouders
Schrijven kan therapeutisch zijn en het luisteren naar muziek kan helend werken. Muziek is een vorm van tijd, dus het kan zich aan elke situatie aanpassen en ons helpen om er vorm en betekenis aan te geven.
Het is van geheugen en gevoeligheid gemaakt. Het helpt ons om gevoelens te voelen en te reproduceren. Het vullen van de ruimtes van je huis met muziek brengt vreugde over naar het hart.
9. Ga wandelen en laat je afleiden
Wandelen of gewoon lopen, luisteren naar omgevingsgeluiden, muziek of een podcast, is een manier om plezier, gezondheid en groei samen te brengen. Waarom zou je dus geen momenten creëren die de rest van de uren van je dag nieuw leven inblazen? Dit zal je in staat stellen om ze te overdenken vanuit de overtuiging dat het leven een prachtig geheim bevat.
10. Ruim het huis op: het beeld van innerlijke orde
Ten slotte zal het opruimen van het huis een impact op je innerlijk hebben. We kunnen innerlijke problemen of wanorde ervaren als we ons in onze fysieke omgeving niet prettig voelen.
De taak om op te ruimen zou tot het gezin moeten behoren, want iedereen heeft, adopteert en past de ruimte aan, buiten de eigen kamers. Laten we onze voorkeursplaatsen ontdekken en als onderdeel van onze manier van zijn cultiveren.
Misschien ook interessant om te lezen:
Gebruik de 20/10-methode om je huis te organiseren
Zelfzorg voor ouders: maak het wederzijds en gedeeld
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vaders minder tijd met hun kinderen doorbrengen dan moeders (Engelse link). In de context van het onderwerp dat we hebben behandeld, betekent dit niet dat ze meer tijd aan het zorgen voor zichzelf besteden en dat dan aan het gezin geven. Het tegenovergestelde is eerder het geval.
Traditionele gezinsrollen plaatsen de vader buiten het huis en de moeder erin (Spaanse link). En hoewel de tijden veranderen, moet er nog veel gebeuren. De noodzaak voor ouders om voor zichzelf te zorgen om beter voor het hele gezin te kunnen zorgen, is dringend.
Dit betekent dat goede zelfzorg voor ouders zich in een harmonieuzer gezin vertaalt. Om dit te bereiken, moeten ouders eerst quality time aan zichzelf en daarna pas aan anderen besteden. Deze vorm van goede zelfzorg zal zich vervolgens naar iedereen uitbreiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Caride Gómez, J. A. (2012). Lo que el tiempo educa: el ocio como construcción pedagógica y social. Disponible en: http://arbor.revistas.csic.es/index.php/arbor/article/view/1464
- Cortés, D. C., Castillo, M. A. R., & Duarte, J. C. (2014). Papel moderador del sexo en las prácticas de crianza. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology., 1(1), 275-284. Disponible en: https://revista.infad.eu/index.php/IJODAEP/article/view/373/307
- Infante Blanco, A., & Martínez Licona, J. F. (2016). Concepciones sobre la crianza: el pensamiento de madres y padres de familia. Liberabit, 22(1), 31-41. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/pdf/liber/v22n1/a03v22n1.pdf
- Salvá, C. P. (2018). Padres heridos: la crianza como escenario de arrepentimiento y oportunidad. Sal terrae: Revista de teología pastoral, 106(1232), 309-322. Disponible en: https://repositorio.comillas.edu/xmlui/bitstream/handle/11531/31369/padresheridoslacrianzacomoescenariodearrepentimientoyoportunidad74.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Velázquez, L. E. T., Garduño, A. G., Luna, A. G. R., & Silva, P. O. (2008). Responsabilidades en la crianza de los hijos. Enseñanza e investigación en Psicología, 13(1), 77-89. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/292/29213107.pdf