8 tips voor de verzorging van je buitenmeubilair

Buitenmeubilair wordt weer belangrijk met de komst van de lente en de zomer. Laten we eens kijken hoe we ze in goede conditie kunnen houden.
8 tips voor de verzorging van je buitenmeubilair

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 20 september, 2022

Warmere temperaturen en langere dagen nodigen ons uit om langer van onze tuinen of terrassen te genieten. Sociale en familiebijeenkomsten zijn aan de orde van de dag en buitenruimtes nemen een centrale plaats in. Daarom willen we met je enkele tips delen voor de verzorging van je buitenmeubilair, zodat het in goede conditie blijft.

We weten dat het weer invloed kan hebben op de conditie van het meubilair dat we in onze tuinen hebben staan. Er zijn echter enkele maatregelen om de schade die de zon, wind en regen aanrichten te beperken. Laten we er eens een paar bekijken.

8 tips voor de verzorging van je buitenmeubilair

1. Zorg voor minstens een paar uur schaduw

Hoewel we het over buitenruimten hebben, moeten de meubels die we op het terras of in de tuin zetten toch enkele uren schaduw per dag krijgen. We kunnen op verschillende manieren voor een beschutting zorgen, met pergola’s, grote parasols of een dak van betere kwaliteit.

Alles hangt af van de afmetingen van de ruimte waar het meubilair staat. Behalve dat we het buitenmeubilair goed verzorgen, kunnen we op deze manier ook genieten van de dag zonder direct zonlicht. Als er ondertussen kinderen thuis zijn, zullen ze met goede schaduw van buitenactiviteiten genieten.

Een pergola
Je kunt een pergola bouwen die stijl geeft aan je patio en een geschikte plaats is voor buitenmeubilair.

2. Maak de meubels regelmatig schoon

Het komt erop aan het stof dagelijks te verwijderen, zodat het zich niet ophoopt en het moeilijker wordt de resten aarde te verwijderen. Het is niet nodig ze elke dag grondig te wassen, maar met een plumeau kunnen we ze schoon houden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?

3. Bescherm je houten meubels

In het geval van houten meubels moet de verzorging intenser en specifieker zijn (Spaanse link). In die zin raden we je aan ze eenmaal per jaar te beschermen met zonwerende vernissen. Er zijn ook natuurlijke oliën die een extra beschermlaag geven door ze te bedekken.

We willen benadrukken dat als je houten meubels voor je tuin kiest, je er zeker van moet zijn dat ze een speciale verf voor buiten hebben. Je moet je meubelstukken eenmaal per week met een zachte borstel en zeepwater schoonmaken om ze in goede conditie te houden. Vergeet niet ze aan het eind van het schoonmaken te drogen, om het hout niet te beschadigen.

4. Verzorg buitenmeubilair van natuurlijke vezels goed

Een van de groeiende decoratietrends is het gebruik van meubels van natuurlijke vezels, zoals riet, rotan, of jute. Hoewel deze stukken erg mooi zijn, hebben ze de neiging veel stof te verzamelen.

Om ze schoon te maken kun je kiezen voor een borstel en daarna een sopje met water. Droog ze goed af en laat ze in de schaduw staan tot ze helemaal droog zijn.

5. Onderhoud metalen buitenmeubilair

Materialen zoals ijzer, aluminium of staal zijn meestal favoriet voor buitenmeubilair, omdat ze zeer resistent zijn. Het nadeel dat ze vertonen is de oxidatie, hoewel we die kunnen vermijden.

Net als bij houten meubels moeten we een keer per jaar een speciaal vernis aanbrengen om de oxidehuid te beschermen. Je kunt in je plaatselijke bouwmarkt vragen welk product je nodig hebt.

6. Bescherm kunststof meubels

Plastic tuinstoelen
Als je je plastic meubels in je tuin verwaarloost, kunnen ze in korte tijd hun eigenschappen verliezen.

Als we goedkope, resistente en gemakkelijk te onderhouden meubels willen, dan kiezen we voor kunststof. Om dit soort meubels schoon te maken, hebben we alleen een doek, water en afwasmiddel nodig. Wees voorzichtig met directe blootstelling aan de zon, want plastic meubels drogen gemakkelijk uit, en dat verkort de gebruiksduur.

7. Verzorg de kussens van buitenmeubelen

Een van de beste manieren om kussens te beschermen is het gebruik van met plastic beklede hoezen. Om de stoffen te laten schitteren, kun je transparante hoezen kiezen die de kussens bedekken.

Behalve dat je ze beschermt tegen vlekken van eten en drinken, bescherm je je buitenmeubilair ook tegen vuil en vochtigheid. Als je het kussen liever onbeschermd laat, was het dan regelmatig om te voorkomen dat vlekken zich vastzetten en ze moeilijker te verwijderen zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
5 voordelen van milieuvriendelijke terrassen en daken

8. Kies geschikte materialen

Als je nieuwe meubels moet kopen, raden we je aan niet alleen rekening te houden met de kosten, maar ook met het feit dat de eigenschappen van de materialen geschikt zijn voor buiten. Vaak laten we ons meeslepen door esthetiek, en omdat het toekomstig mooi is, verliezen we uit het oog of het wel bestand is tegen het weer en of het functioneel is.

Je buitenmeubilair verzorgen is een kwestie van gewoonte

In dit artikel hebben we een paar ideeën bekeken die we kunnen toepassen om de meubels die we in de tuin of op het terras hebben staan te beschermen. Zeker heb je ook je eigen methoden, die met deze suggesties misschien verbeterd kunnen worden.

Elke materiaalsoort heeft zijn eigen speciale verzorging. Zolang we die toepassen, zullen we buitenmeubilair lang en in perfecte staat kunnen houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martinez Gutierrez, E. S. (2021). Mimbre.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). El Hogar sillas Muebles de acero inoxidable con blancoalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Monteys, X. (2021). La casa como jardín. Gustavo Gili.
  • Pacyna, E., Pacyna, J., Steenhuisen, F., & Wilson, S. (2006). Costco Muebles de jardín Jardín Sofá. Atmos. Environ40, 4048-4063.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.