Tips om tandsteen op natuurlijke wijze te verwijderen

Je hoeft niet meteen te grijpen naar chemische mondwaters of speciale tandpasta’s. Er bestaan namelijk ook verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen om tandplak en tandsteenresten op natuurlijke wijze te verwijderen. Leer meer over deze voedingsmiddelen in dit artikel!
Tips om tandsteen op natuurlijke wijze te verwijderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Tandsteen ontstaat wanneer er voedselresten vast komen te zitten tussen je tanden en je tandvlees. Tandsteen bestaat uit mineraalzouten en afval. Hierdoor zorgt het ervoor dat er gele vlekjes op je tandoppervlak ontstaan.

De beste manier om van tandsteen af te komen, is door het te laten verwijderen door een tandarts. Je kunt echter ook gebruik maken van verschillende huismiddeltjes om te voorkomen dat het überhaupt ontstaat.

In dit artikel vertellen we je iets meer over de beste middeltjes om dit te doen.

Hoe je tandsteen op natuurlijke wijze kunt verwijderen

Om het ontstaan van tandplak te voorkomen, is het uitermate belangrijk om je tanden op de juiste manier te poetsen.

 • Zorg ervoor dat je je tanden minstens twee keer per dag poetst (’s ochtends en ’s avonds). En probeer je tandenborstel om de drie maanden te vervangen door een nieuwe.
 • Daarnaast zou het verstandig zijn om te flossen en je mond te spoelen met mondwater om je routine af te ronden. Dit zal helpen om zowel bacteriën als tandsteen te verwijderen.

Daarnaast raden we aan om zoete voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die veel zetmeel bevatten zo veel mogelijk te vermijden. Dit is verstandig omdat de bacteriën in je mond deze stoffen gebruiken als voedsel. Elke keer dat jij iets zoets eet en vervolgens niet de tijd neemt om je mond te spoelen, geven deze micro-organismen een zuur af dat vervolgens in staat is om gaatjes te vormen.

Tot slot zou het verstandig zijn om minstens twee keer per jaar langs te gaan bij de tandarts. Zodoende kan je tandarts je tanden goed schoon houden en gaatjes zo snel mogelijk opsporen en behandelen.

Als aanvullende behandeling, kun je zelf ook gebruik maken van een aantal natuurlijke middeltjes. In dit artikel delen we enkele van de beste huismiddeltjes om de opeenstapeling van aanslag op je tanden te voorkomen.

1. Baking soda om tandsteen te verwijderen

Baking soda om tandsteen te verwijderen

Baking soda is een middeltje dat je sowieso in huis zou moeten hebben, omdat het werkelijk voor allerlei dingen gebruikt kan worden. Zo wordt het al eeuwenlang gebruikt vanwege de reinigende en blekende werking die het heeft.

 • Doe simpelweg een beetje baking soda in een bakje, maak vervolgens je tandenborstel nat met een beetje water en doop je tandenborstel dan voorzichtig in de baking soda.
 • Gebruik dit vervolgens om je tanden te poetsen zoals je normaal gesproken zou doen.

Let op: onthoud dat baking soda een zoute smaak heeft. Daarom is het verstandig om er niet te veel van te gebruiken.

2. Waterstofperoxide

Dit is nog zo’n middeltje dat je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben. Waterstofperoxide kan namelijk gebruikt worden om wondjes te desinfecteren en zelfs om je tanden witter te maken.

 • Maak een mengsel van gelijke delen waterstofperoxide en water. Gebruik dit middeltje vervolgens om je mond mee te spoelen, nadat je je tanden hebt gepoetst. Doe dit ongeveer twee à drie keer per week.
 • Dit zal helpen om tandsteen te verwijderen, de groei van bacteriën tegen te gaan en je mond gezond te houden.

3. Appels

Appels om wijnsteen te verwijderen

Het eten van een appel met schil als toetje is een van de gezondste dingen die je kunt doen. Bovendien helpt het ook om je tanden gezond te houden.

Dit zorgt ervoor dat er zich geen tandplak verzamelt op je tanden. Daarnaast zal je tandvlees gezonder worden en kun je problemen met bloedend tandvlees voorkomen.

4. Sinaasappels

De vitamine C die citrusvruchten bevatten helpen om de groei van micro-organismen op je tandoppervlak te voorkomen.

Je kunt iedere ochtend een glas sinaasappelsap drinken of je kunt voordat je naar bed gaat met de binnenkant van de schil over je tanden wrijven.

5. Baking soda en aloë vera

Aloë vera om tandsteen te verwijderen

Dit huismiddeltje is erg handig om tandsteen te verwijderen. Bovendien kun je dit middeltje twee keer per week gebruiken, ’s avonds net nadat je je tanden hebt gepoetst.

Ingrediënten

 • 1 kop water
 • ½ kop baking soda
 • 1 eetlepel aloëveragel
 • 10 druppels etherische citroenolie
 • 4 eetlepels plantaardige glycerine

Instructies

 • Meng het water en de baking soda in een bakje met deksel goed door elkaar.
 • Voeg dan de aloëveragel en de etherische citroenolie toe.
 • Voeg tot slot ook de glycerine toe.
 • Doe vervolgens de deksel op je bakje en schud alle ingrediënten goed door elkaar tot je een gladde pasta hebt. Breng het mengsel vervolgens over in een glazen potje, dat wederom een deksel heeft.
 • Gebruik deze pasta dagelijks om je tanden mee te poetsen.

6. Sesamzaadjes

De textuur van sesamzaad kan helpen om tandplak te verwijderen en je tanden witter te maken.

 • Het is heel simpel. Kauw een paar minuutjes op een eetlepel sesamzaadjes zonder de zaadjes door te slikken.
 • Gebruik vervolgens je tandenborstel om je tanden even te poetsen. Gebruik hiervoor de pasta die je van de sesamzaadjes hebt gemaakt door erop te kauwen.
 • Spoel je mond vervolgens schoon met voldoende water.

7. Aardbeien en tomaten

Aardbeien om tandsteen te verwijderen

Beide ingrediënten zijn rijk aan vitamine C. Door ermee over je tanden te wrijven, zorg je er niet alleen voor dat tandplak geëlimineerd wordt, maar ook dat je tanden iets witter worden. Laat het sap van deze vruchten een paar minuten op je tanden zitten voordat je je mond omspoelt.

8. Tandpasta tegen tandsteen

Dankzij deze zelfgemaakte tandpasta, kun je de chemicaliën die ze in commerciële tandpasta’s gebruiken vermijden.

Bovendien kun je profiteren van de eigenschappen die de ingrediënten bieden om tandsteen te verwijderen en je tanden gezond te houden.

Ingrediënten

 • ½ kop kokosolie
 • 3 eetlepels baking soda
 • 2 eetlepels steviapoeder
 • 20 druppels etherische olie (naar keuze)

Instructies

 • Meng de kokosolie, baking soda en stevia in een bakje door elkaar.
 • Zorg ervoor dat ze goed met elkaar vermengd zijn en voeg dan de etherische olie naar keuze toe (denk bijvoorbeeld aan citroenolie, muntolie of lavendelolie).
 • Meng de ingrediënten door elkaar tot er een pasta ontstaat. Bewaar deze pasta vervolgens in een glazen pot.
 • Gebruik deze pasta elke dag, net als je zou doen met conventionele tandpasta.

9. Wortelen en selderij

Rauwe groenten zijn goed voor je orale gezondheid. Dit komt doordat ze de speekselproductie bevorderen en je tanden sterker maken.

Kies de groenten die je zelf het lekkerst vindt en die je het liefst zou eten als snack tussen je maaltijden door. Denk bijvoorbeeld aan wortel en selderij.

11. Amandelen

Amandelen om tandsteen te verwijderen

Noten kunnen erg behulpzaam zijn als je ze heel opeet. Dit is te danken aan de wrijving die er ontstaat wanneer je noten eet. Dit zorgt er namelijk voor dat tandplak en tandsteen beetje bij beetje verwijderd worden.

Dagelijks een handjevol amandelen eten, kan bijvoorbeeld helpen om afvalresten tussen je tanden en tandvlees te verwijderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Martínez, Hechavarria, et al. “Salud bucal en la adolescencia.” Medisan 17.1 (2013): 117-125.
 • Padilla, Silvia, and Jesús Cerón. “Determinantes culturales, económicos, históricos, políticos y sociales de la salud bucal.” Medwave 12.07 (2012).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.