Tips om moeilijke periodes te overwinnen
Een relatiebreuk of een scheiding, de dood van een familielid, ontslagen worden… Allemaal ingewikkelde omstandigheden die je plotseling en onverwacht kunnen overkomen. Het is dan ook altijd handig om een paar handvaten te hebben om dit soort moeilijke periodes te overwinnen.
In tijden van crisis is het vooral ingewikkeld om je emoties onder controle te houden. Je voelt je immers zo verdrietig, angstig of hopeloos dat je denkt dat de hele wereld tegen je is.
Toch is het belangrijk dat je probeert het licht aan het eind van de tunnel te zien, ook al lijkt alles tegen te zitten. In dit artikel geven we je een aantal van de beste tips om moeilijke periodes te overwinnen.
Tips om moeilijke periodes te overwinnen
Accepteer wat er is gebeurd
Dit is een heel belangrijke stap in het overwinnen van moeilijke periodes. Natuurlijk voel je je slecht en denk je dat je niet verdient wat er met je is gebeurd. Dat kan allemaal waar zijn, maar toch zul je de situatie moeten accepteren.
Het helpt je niet verder als je blijft steken in:
- ontkenning
- steeds weer boos worden
- je af blijven zetten tegen wat je is overkomen
Pas wanneer je accepteert wat er is gebeurd, kun je beginnen met het zetten van stapjes om weer verder te gaan met je leven. Een eenvoudig voorbeeld van een lastige situatie:
Je partner heeft jullie relatie beëindigt. Jij bent echter in ontkenning. Het kan zijn dat je verdrietig bent en je relatie wilt redden, maar dat is niet mogelijk.
Op deze manier vergooi je je tijd met het zoeken naar verklaringen waarom de relatie in de eerste plaats is uitgegaan. Je wentelt jezelf in zelfmedelijden en vraagt je af of je misschien niet goed genoeg was voor die ander.
In zo’n situatie zul je uiteindelijk vastlopen. Het is volkomen normaal dat je in deze omstandigheden een dag of twee blijft hangen in negatieve gevoelens. Toch zul je echter op een gegeven moment door moeten gaan met je leven en deze moeilijke periode achter je moeten laten.
Blijf bezig
Veel mensen die geconfronteerd worden met een moeilijke periode, sluiten zichzelf af van de buitenwereld. Ze doen geen dingen meer waarvan ze vroeger blij werden: het lijkt alsof ze op de pauzeknop hebben gedrukt.
Zoals we hierboven al aangaven, is het volkomen normaal om een paar slechte dagen te hebben en je te wentelen in droefheid. Blijft dat gevoel echter weken, maanden of zelfs jaren hangen, zoek dan hulp!
Sluit jezelf niet af van de rest van de wereld, blijf bewegen en sporten op de sportschool. Blijf de dingen doen waar je voorheen blij van werd. Je voelt je nu slecht, maar het leven gaat door. Zodra je weer de dingen gaat doen die je altijd al leuk vond, zul je je gaan realiseren dat er altijd hoop is.
Ook interessant:
Yoga als middel tegen depressie
Sluit jezelf niet af van andere mensen
Een andere zeer belangrijke tip is om andere mensen niet te gaan ontwijken. Wegblijven bij je vrienden of je familie, en zo min mogelijk je huis uitgaan om maar niemand tegen te komen, zal je situatie alleen maar verergeren.
Door contact te zoeken met andere mensen (op de manier die jij het fijnst vindt, afhankelijk van hoe introvert of extravert je bent) zal je eraan helpen herinneren dat je niet alleen op de wereld bent.
Bij een vriend of iemand die je vertrouwt kun je je emoties uiten en zeggen wat je denkt. Als je je gevoelens deelt met iemand anders, dan krijgt die ander bovendien de gelegenheid:
- bemoedigende woorden naar je uit te spreken
- je steun te bieden
- je te helpen om de situatie op een andere manier te bekijken
Dat zal je helpen om je leven weer op te pakken.
Tijd heelt alle wonden
Nu zie je waarschijnlijk alleen nog maar de duisternis. Bedenk echter dat je in het verleden ook andere moeilijke periodes hebt overwonnen. Dat kan gaan om een vorige relatiebreuk, het verliezen van je baan, of een sterfgeval van een geliefde. Die gedachte kan helpen om het vertrouwen te krijgen dat je ook deze moeilijkheden wel te boven zult komen.
Bedenk dat het destijds ook leek alsof het het einde van de wereld was, maar dat het leven tóch doorging en dingen uiteindelijk weer beter zijn geworden. De tijd heelde destijds ook alle wonden.
Op het moment dat alles verkeerd lijkt te gaan, kan dat voelen alsof er geen uitweg is. Later ontdek je dan toch dat er wel degelijk altijd betere dagen komen. Het is dan ook belangrijk dat je niet blijft hangen in de pijn. Herinner je bovenstaande tips als je door een moeilijke periode gaat.
Moeilijke tijden leveren ook positieve dingen op
- Je wordt gedwongen te kijken of je nog steeds het juiste levenspad volgt.
- Moeilijkheden maken je sterker.
- Lastige tijden herinneren je eraan wat écht belangrijk voor je is.
- Ze helpen je je eigen tekortkomingen te accepteren.
- Ten slotte: ze zorgen ervoor dat je assertiever wordt en meer zelfvertrouwen krijgt.
Dit zijn allemaal kansen om jezelf beter te leren kennen en je eraan te herinneren dat het leven altijd doorgaat – ondanks alles. Hoe heb jij moeilijke tijden overwonnen? Heb jij je ooit zo slecht gevoeld dat je dacht dat het nooit meer goed zou komen? Wat hielp toen, en wat niet?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Book, A. S., Quinsey, V. L., & Langford, D. (2007). Psychopathy and the perception of affect and vulnerability. Criminal Justice and Behavior. http://doi.org/10.1177/0093854806293554
- Numerof, R. E. (2006). Assertiveness Training. The American Journal of Nursing. http://doi.org/10.2307/3462457
- Castelló, J. (2012). La Superación de la Dependencia Emocional. In La superación de la Dependencia Emocional.