Je verleden heeft je gemaakt tot de vrouw die je nu bent

Alle tegenslagen die het leven je heeft voorgeschoteld, elk geluksmomentje en alle lessen die je gedurende de jaren hebt geleerd, hebben je gemaakt tot de vrouw die je vandaag de dag bent.
Je verleden heeft je gemaakt tot de vrouw die je nu bent

Laatste update: 19 februari, 2019

De vrouw die je op dit moment bent heeft een unieke en buitengewone geschiedenis. Je verleden wordt getekend door zowel donkere als lichte tinten. Hierbij horen ook persoonlijke moeilijkheden en persoonlijke prestaties.

Alle dingen die je hebt meegemaakt, gevoeld en gezien vormen samen een vlechtwerk van ervaringen. Dit is bepalend voor de persoon die jij vandaag de dag bent. Een persoon die in staat is elk deel van dit vlechtwerk zonder spijt te accepteren, zal makkelijker door het leven kunnen gaan.

Natuurlijk wekken sommige herinneringen uit je verleden een hoop stress en woede bij je op, maar er zijn gelukkig ook een hoop gelukkige momenten. Er bestaat ongetwijfeld een versie van jezelf die je niet aan staat en die je eigenlijk wilt verwerpen, maar dit kan helaas niet. 

Je moet leren om de vrouw die je gisteren was te accepteren. Zij heeft namelijk de vrouw die je vandaag bent voorzien van kracht en schoonheid. We nodigen je uit hier even op te reflecteren.

De vrouw van vandaag kijkt in de spiegel en ziet een geweldig verhaal

Niemand behalve jijzelf weet precies welke paden je allemaal hebt bewandeld in je verleden. Niemand weet welke gevechten je in jezelf hebt gevoerd of hoe hard je hebt gewerkt voor de dingen waar je van houdt.

Je persoonlijke verhaal kent hoogstwaarschijnlijk een paar donkere passages. Passages die je met niemand hebt gedeeld, omdat ze op momenten van crisis wijzen waar je helemaal niet trots op bent.

Wanneer je echter van een afstand naar deze passages kijkt, kun je ze accepteren en ben je in staat in te zien hoeveel invloed ze eigenlijk op je leven hebben gehad.

Een mislukte en pijnlijke relatie, een project dat niet geslaagd is. Dit zijn allemaal overblijfselen van je verleden, dat soms een hoop pijn opwekt wanneer je eraan denkt.

Probeer het leven echter niet te bekijken alsof het bestaat uit een reeks losstaande treinstations. Zie het leven eerder als een voortdurende cyclus, waarin alles bepalend is voor de vrouw die je vandaag de dag bent.

Vleugels

Jezelf accepteren

Jezelf accepteren betekent niet dat je gewoon in de spiegel kijkt en trots bent op elke millimeter die erin weerspiegeld wordt. Het betekent veel meer dan dat. Zelfacceptatie is zelfs iets waar je dagelijks aan kunt werken.

  • Jezelf accepteren betekent dat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor de fouten die je hebt gemaakt en dat je in staat bent van deze fouten te leren.
  • Jezelf accepteren betekent dat je begrijpt dat je nu eenmaal niet onfeilbaar bent. Je kunt niet alles doen en ook niet voldoen aan de verlangens van alle mensen om je heen.
  • Jezelf accepteren betekent dat je weet dat het leven verandering inhoudt en dat je jezelf met optimisme en integriteit moet aan kunnen passen aan elke variatie. Lukt dit niet, dan zul je niet in staat zijn ten volle van het leven te genieten.

Volwassenheid is een waardevolle innerlijke reis

Opgroeien houdt niet alleen in dat je elk jaar weer opnieuw je verjaardag viert. Het houdt in dat je in staat bent om je dromen waar te maken. Niets is verontrustender dan de tijd simpelweg voorbij laten gaan zonder sensaties te ervaren, ontdekkingen te doen, nieuwe dingen te leren, fouten te maken en te lachen.

  • Het echte leven wordt buiten je comfortzone geleid. Dit betekent dat je over de grens op zoek gaat naar leven. Net voorbij de barrière van angst, waar de beste dingen plaatsvinden.
  • Opgroeien is een innerlijke reis die vereist dat je profiteert van alles wat je hebt meegemaakt. Om zodoende je eigen persoonlijkheid voortdurend aan te passen.
  • Je bent niet de vrouw die je was toen je twintig was. Een deel van deze vrouw leeft nog in je voort. De reis die je echter aflegt verwijdert voortdurend allerlei lagen van je verleden, om deze te vervangen door nieuwe lagen.

Wees nooit bang om oud te worden, wees bang voor een niet-geleefd leven.

Genieten

Wie ik nu ben

Je hebt een middelpunt bereikt van waaruit je tevreden terug kunt kijken op de dag van gisteren. Je hebt namelijk geleerd om alle paden die je hebt bewandeld en alle keuzes die je hebt gemaakt te accepteren. Tegelijkertijd houd je je blik echter gericht op de toekomst en vraag je je nog altijd af wat er aan de horizon op je ligt te wachten.

Wat de toekomst ook zal brengen, vooralsnog is het er nog niet. Wijze mensen zijn van één ding overtuigd: het beste moment is nu.

  • Je beste leeftijd is je huidige leeftijd en de belangrijkste tijd in je leven ligt nu voor je.
  • Je weet dat het lot toch wel zijn eigen dobbelstenen zal werpen. Tegelijkertijd weet je ook dat je zelf je eigen realiteit maakt, doordat je je eigen keuzes maakt en zelf bepaalt waar je voor wilt gaan.

Je hele leven heeft je kracht, moed en vastberadenheid geschonken, wat allemaal zeer waardevolle schatten zijn. Dit is je persoonlijke nalatenschap, iets dat ongetwijfeld wonderbaarlijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee, S. (2013). Gender, power and emotion: towards holistic understanding of mature women students in South Korea. Gender and Education, 25(2), 170-188.
  • Beauboeuf-Lafontant, T. (2007). You have to show strength: An exploration of gender, race, and depression. Gender & Society, 21(1), 28-51.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.