Tips om je oren op een veilige en snelle manier te reinigen

Wattenstaafjes zijn niet de beste keuze om de oren te reinigen. Als je toch beslist om ze te gebruiken, vergeet dan niet dat ze alleen voor uitwendig gebruik zijn. Steek ze dus niet dieper in het oor.
Tips om je oren op een veilige en snelle manier te reinigen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoe kan je de oren op een veilige manier reinigen? Het onderwerp hygiëne van de oren is uitermate belangrijk. Want als je niet weet hoe je de oren op een veilige manier moet reinigen dan kan dit tot onomkeerbare schade leiden

Slechte gewoonten bij het reinigen van de oren

Vele mensen reinigen hun oren met allerlei voorwerpen. Ze steken wattenstaafjes, tandenstokers, haakpennen en zelfs sleutels in hun gehoorgang. Ze geloven dat ze op die manier het oorsmeer en andere afval kunnen verwijderen. Want dat oorsmeer kan het gevoel geven dat je oren verstopt zitten.

Maar met dit soort materiaal bereiken ze het tegenovergestelde effect. Want ze reinigen de oren niet op een veilige manier. Die vreemde voorwerpen veranderen de zuurgraad en de vetzuurgehalte. Bovendien verwijderen ze al het oorsmeer en ondermijnen ze het vermogen van het oor om zich te beschermen tegen ziektekiemen.

De oren bezitten zelf een doeltreffend natuurlijk reinigingsmechanisme. Je moet daar niet aan rommelen. Elke ongepaste handeling kan dit mechanisme verstoren en problemen veroorzaken die zelfs tot doofheid kunnen leiden.

Het oor bestaat ui drie delen: een uitwendig deel (het buitenoor), een kanaal (het middenoor) en het gedeelte achter het trommelvlies (het binnenoor). Het oorsmeer is een natuurlijk beschermingsmiddel van het oor. Het bevindt zich in het kanaal of de gehoorgang.

Wat zijn de functies van oorsmeer?

Wat zijn de functies van oorsmeer?
 • Ziektekiemen en afval tegenhouden die de grenzen van het buitenoor overschrijden
 • Infecties voorkomen
 • Verhinderen dat water in het oor komt

Wanneer je voortdurend het oorsmeer weghaalt dan verwijder je het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het oor. Bovendien kan je door puntige voorwerpen in het oor te steken het trommelvlies beschadigen. Zo kan je doofheid veroorzaken.

Hoe reinig je de oren op een veilige manier?

1. Gebruik een zoutoplossing

Ingrediënten

 • 1/2 kop warm water (125 ml)
 • 1 eetlepel fijn zout (10 g)

Materiaal

 • 1 wattenbolletje of druppelflesje

Wat doe je?

 • Meng het zout in een halve kop warm water. Roer totdat het zout volledig opgelost is en de oplossing gelijkmatig is.
 • Laat dan een wattenbolletje in de oplossing weken. Pers dan enkele druppels in het oor. Je kan hiervoor ook het druppelflesje gebruiken.
 • Beweeg je hoofd lichtjes opzij zodat het oor waarin je de druppels doet omhoog wijst.
 • Na een paar minuten beweeg je het hoofd naar de andere kant zodat de oplossing uit het oor kan lopen.

2. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide om de oren schoon te maken
 • Meng gelijke hoeveelheden gekookt water met waterstofperoxide.
 • Volg dezelfde stappen als bij de zoutoplossing. Breng het mengsel in met een geweekt wattenbolletje of een druppelflesje.

3. Babyolie, olijfolie of minerale olie

Deze middelen kan je gebruiken in het geval dat de oren verstopt zitten met oorsmeer.

 • Doe enkele druppels van de olie in het oor. Dit zal het oorsmeer zachter maken. Laat de olie een nacht inwerken.
 • Duw voorzichtig een wattenbolletje in je oor zodat de olie niet uit het oor lekt. Want de olie moet het oorsmeer bereiken.
 • ‘s Morgens haal je het wattenbolletje uit je oor. Reinig het oor daarna en verwijder de overtollige olie.

4. Azijn en alcohol

Azijn en alcohol gebruiken om de oren te reinigen
 • Meng gelijke hoeveelheden witte azijn en alcohol.
 • Kantel het hoofd naar één kant. Doe dan enkele druppels van de oplossing in het oor. Laat het nu enkele minuten inwerken.
 • Daarna kantel je het hoofd naar de andere kant zodat de oplossing uit het oor kan stromen.

5. Uitspoelen

Met een injectiespuit spuit je gesteriliseerd water in het oor. Dit is ook een geschikte methode om de oren te reinigen.

Zorg dat het water lauwwarm is, op lichaamstemperatuur. Nadat je het oor uitgespoeld hebt, droog je het goed af.

6. Dagelijkse handelingen

Oren

Heb je het gevoel dat je oren verstopt zitten met oorsmeer? Je kan bepaalde handelingen uitvoeren die helpen om op een natuurlijke manier de verstopping weg te krijgen.

Dit zijn enkele van de meest doeltreffende manieren om die verstopping weg te nemen:

 • Kauwgom kauwen
 • De kaak bewegen

7. Het gebruik van wattenstaafjes

Als je wattenstaafjes gebruikt om op een veilige manier de oren te reinigen, dan moet je op enkele dingen letten. Neem de volgende maatregelen om te voorkomen dat je de oren beschadigt.

 • Je mag de wattenstaafjes alleen gebruiken om de uitwendige zone te reinigen.
 • Ze moeten in een rechte hoek ingebracht worden.
 • Dit is erg belangrijk. Je mag ze niet gebruiken om oorsmeer te verwijderen. Het is dus niet veilig om ze tot in het middenoor in te brengen.

Wanneer je wattenstaafjes niet juist gebruikt, dan kan dit schade toebrengen. Je loopt het risico dat je het oorsmeer ( en andere besmettelijke elementen die kunnen aanwezig zijn) verplaatst van de buitenkant van het oor naar de binnenkant. Dit kan verstoppingen en infecties veroorzaken.

We bevelen ook dit artikel aan: 7 natuurlijke middeltjes tegen oorsmeer

8. Overdrijf niet met het reinigen van de oren

Overdrijf niet met het reinigen van de oren

Het is niet goed om de oren te veel te reinigen. We hebben het al eerder in dit artikel vermeld. Oorsmeer is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. We stellen voor dat je de oren één keer per week reinigt. Het maakt niet uit welke methode je uitkiest.

9. Wat doe je in geval van infectie?

Als je last hebt van intense pijn, roodheid en koorts, dan raden we je aan om zelf geen enkele methode te gebruiken om het oor te behandelen. Je moet dan onmiddellijk je arts raadplegen.

Het is altijd aan te raden om  regelmatig een specialist voor oor-, neus- en keelziekten te bezoeken.

Een arts kan met speciale instrumenten de binnenkant van het oor bekijken. Hij zal de meest geschikte methode voorstellen om in jouw geval de oren te reinigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lee, L. M., Govindaraju, R., & Hon, S. K. (2005). Cotton bud and ear cleaning – A loose tip cotton bud? Medical Journal of Malaysia.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.