9 voedingsmiddelen die je lever reinigen en je gezondheid verbeteren

Een gezond dieet is het meest effectief wanneer je je lever reinigt en mogelijke bijwerkingen voorkomt. Door het volgen van dit ontgiftende dieet kan je ook extra voedingsstoffen verkrijgen die je gehele lichaam ten goede zullen komen.
9 voedingsmiddelen die je lever reinigen en je gezondheid verbeteren
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De lever is een basisdeel van ons lichaam, en een goed werkende lever is de sleutel tot een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk om er goed voor te zorgen. We geven je daarom 9 voedingsmiddelen die je lever reinigen en je gezondheid verbeteren.

Je lever is uiteraard een zelfreinigend orgaan dat optimaal zou moeten werken als je het regelmatig de juiste voedingsstoffen geeft. We weten allemaal dat dit niet altijd het geval is, en we vaker ongezonde dingen eten dan we toe willen geven. Kies daarom vaker voor de volgende voedingsmiddelen.

Wil je meer weten? Lees dan ook:
Vier oorzaken en vijf symptomen van leverfalen

Voedingsmiddelen die je lever reinigen

1. Avocado’s

Avocado

Avocado is behalve erg lekker, ook erg aanbevolen voor de gezondheid van je lever, vanwege het hoge gehalte aan glutathionDit is de krachtigste antioxidant die wordt geproduceerd door het lichaam, maar die we ook kunnen verkrijgen uit avocado.

2. Aloë vera

Aloë vera

Aloë vera is ook een van de voedingsmiddelen die je lever reinigen. Het is niet alleen goed voor onze huid, maar het is ook erg effectief in het activeren van de lever en het produceren van glutathion. Dit is mogelijk dankzij het hoge gehalte aan polysacharriden, die helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Bovendien is het een ideale voedingsplant om het verouderingsproces mee te vertragenHet beste is om een aloëveraplant te hebben waar je de gel direct uit kan halen. 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je aloëveragel in de winkel koopt. Terwijl gel van de plant erg veel voordelen kan bieden, kan de aloë vera van de winkel juist veel minder voordelen bieden.

3. Knoflook

Knoflook

Knoflook is rijk aan zwavel, waardoor het een perfect voedingsmiddel is om zware metalen die zich ophopen in je lever te verwijderen. Dit is vooral belangrijk voor kwik. Dit heeft de neiging om je cellen binnen te dringen.

Ook is knoflook een voedingsmiddel dat de enzymen in de lever activeert. Dit ondersteunt de uitscheiding van zware metalen uit het lichaam.

4. Grapefruit en appels

Smoothie met appel

Grapefruit is rijk aan glutathion. Met een makkelijk glaasje sap helpt grapefruit enzymen in de lever te producten die gifstoffen uit het lichaam verwijderen. Zonder twijfel is dit de beste manier om je lever mee te ontgiften.

Dankzij het appelzuur in appels kan je de grootte van de nier-, galblaas- en blaasstenen verkleinen.

5. Citroen en limoen

Citroenen en limoenen zijn twee typen citrusvruchten die erg rijk zijn aan vitamine C. Zij kunnen helpen om oplosbare toxische stoffen om te zetten in verteerbare vormen.

Het citruszuur reinigt ook de spijsvertering, waardoor de ontgifting dieper wordt uitgevoerd.

Let op wanneer je citroenen koopt. Koop dan degene die pitjes hebben. Dit is omdat de citroenen en limoenen die geen pitjes bevatten genetisch gemanipuleerd zijn en niet dezelfde helende eigenschappen bevatten.

6. Noten

Noten

Noten bevatten een hoge gehalte aan het aminozuur aginine. Ze zijn perfect om de lever mee te reinigen.

Daarnaast bevatten noten erg veel glutathion, samen met omega 3-vetzuren. Beide zijn erg effectief om de lever mee te ontgiften.

7. Olijfolie

Oliën

Olijfolie bevat een hoog gehalte aan fytonutriënten. Deze helpen de lever te beschermen tegen vermoeidheid, dat door gifstoffen veroorzaakt kan worden.

De olijfolie helpt de galblaas aan te spannen zodat de gal makkelijk door de leverkanalen kan stromen. Met dit makkelijke proces kan de lever alle toxinen vrij laten en dus schone kanalen handhaven.

8. Bietensap

Bietensap

Rode bieten vormen een andere voedingsbron die je kan gebruiken wanneer je op zoek bent naar de juiste producten om je lever mee te reinigen.

De ontgiftende eigenschappen komen voort uit de hoeveelheid methyl die rode bieten leveren. Het is erg belangrijk en noodzakelijk om zowel kwik als andere gifstoffen uit het menselijk lichaam te verwijderen.

9. Wortels

Wortels

Als laatste van de 9 voedingsmiddelen die je lever reinigen; wortels. Ze zijn rijk aan bètacaroteen, dat helpt de organen te herstellen. Bovendien bevatten zij een hoge concentratie aan bioflavonoïden die verantwoordelijk zijn voor aanvallen tegen kankerverwekkende stoffen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calderón, M., Quiñones, M. A., & Pedraza, J. (2011). Efectos Benéficos del Aloe en la Salud. Vertienter, Revista Especializada En Ciencias de La Salud14(2), 53–73. Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf
  • Rana, SV, Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, SK y Ola, RP (2011). El ajo en la salud y la enfermedad. Revisiones de investigación de nutrición . Prensa de la Universidad de Cambridge. https://doi.org/10.1017/S0954422410000338
  • Londoño Franco, L. F., Londoño Muñoz, P. T., & Muñoz Garcia, F. G. (2016). LOS RIESGOS DE LOS METALES PESADOS EN LA SALUD HUMANA Y ANIMAL. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial14(2), 145. https://doi.org/10.18684/BSAA(14)145-153

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.