Tips en infusies om ischiaszenuw te behandelen
Wanneer de ischiaszenuw ontstoken raakt, ervaren we pijn in de billen die aan de achterkant van de bovenbenen naar beneden loopt en vaak is het zo dat deze pijn door het hele been trekt tot aan de enkel.
Om problemen aan de ischiaszenuw te behandelen, kun je gebruik maken van anti-reumatische of pijnstillende kruiden. Deze kruiden kun je consumeren in de vorm van thee, maar kunnen ook worden aangebracht in de vorm van een kompres of pasta.
Symptomen die wijzen op een ontsteking van de ischiaszenuw
- Je ervaart een scherpe pijn die begint in de billen en aan de achterkant van je been en dan vrijwel helemaal doorloopt tot aan je enkel.
- Je hebt moeite bepaalde eenvoudige bewegingen uit te voeren, zoals jezelf omdraaien in bed.
- Wanneer je gedurende lange periodes moet staan, neemt de pijn toe totdat de pijn vrijwel ondraaglijk wordt.
- Als er sprake is van een ernstige ontsteking biedt geen enkele houding of positie verlichting of verbetering.
- Iemand die last heeft van een dergelijke ontsteking voelt zich door de pijn en het ongemak dus erg onbekwaam.
Infusies die helpen ischias tegen te gaan
Infusie van kurkuma
Kurkuma is een specerij dat door naturisten sterk wordt aanbevolen voor het behandelen van ischias. Kurkuma heeft namelijk geweldige ontstekingsremmende eigenschappen en volgens onderzoek aan de Universiteit van Virginia kan het pijn dat uitstraalt vanuit de onderrug verlichten.
Maak een thee van kurkuma door een paar twijgjes van de kurkumaplant te laten trekken in een halve liter water. Drink deze vervolgens thee drie tot vier keer per dag.
Gevarieerde infusie
Ingrediënten
- Duizendblad
- Driekleurig viooltje
- Marjolein
- Vlierbesbloesem
- Paardenbloem
Hoe maak je de infusie?
- Gebruik van elk van deze gedroogde planten tien gram.
- Plet de planten eerst en meng ze goed door elkaar.
- Breng dan een kop water aan de kook en voeg hier één eetlepel van deze gemengde kruiden aan toe.
- Dek het kopje af en laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan.
- Drink de infusie vervolgens op. Drink twee kopjes per dag.
Wortelsap en peterselie
Dit sap kan je helpen bij het behandelen van ischias. Je maakt het sap door een paar wortels te pureren samen met een paar takjes peterselie. Drink vervolgens elke dag een glas van deze smoothie. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je het sap drinkt.
Het wordt ook aangeraden om op een lege maag een teentje knoflook te eten samen met een glas ananassap, zonder toegevoegde suikers.
Supplementen om ischias te behandelen
Quercetine
Volgens een onderzoek met muizen met een beknelde ischiaszenuw, dat gepubliceerd is in The Journal of Nutritional Biochemistry, helpt quercetine bij het herstel van de motorisch en sensorische functies.
Dit is een bioflavonoïde die je vaak vindt in fruit en groenten. Er zijn vooral grote hoeveelheden van aanwezig in uien en appels. Quercetine heeft dankzij het grote gehalte antioxidanten het vermogen om cellen te beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.
Bromelaïne
Dit is een enzym dat je vooral vindt in ananas en kan helpen om de ontsteking aan de ischiaszenuw te remmen.
Spirulina
Spirulina bevat grote hoeveelheden vitamines en mineralen en is daardoor in staat het zenuwstelsel te voeden en het lichaam te zuiveren door vetten en gifstoffen te elimineren.
Ook interessant voor jou:
Hoe ischias en lage rugpijn behandelen?
Kompressen en pasta’s om ischias tegen te gaan
- Gebruik een kompres van groene klei om de ontsteking te remmen en de pijn te verlichten. Breng de klei aan door het aangedane gebied er zachtjes mee te masseren.
- Maak een pasta door een eetlepel olijfolie te mengen met een beetje gemalen gember. Breng net als een kompres aan door het aangedane gebied er zachtjes mee te masseren. Je kunt deze behandeling meerdere keren per dag herhalen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ara, A., Los grandes remedios naturales. Vol. 130. Edaf, 2003.
- Díez García, M.A., Beika Mentxaca, I., and Heerrero Erquíñigo, J.L. (2003). Lumbalgia y ciática. Farmacia Profesional 17, 66–74.
- Gutiérrez Mendoza, I., López Almejo, L., Clifton Correa, J.F., and Navarro Becerra, E. (2014). Síndrome del piramidal (piriforme). Medigraphic 10, 85–92.
- Pérez-Guisado, J. (2006). Lumbalgia y ejercicio físico. Revista In 6, 230–247.