Tijdelijke tatoeages: wat zijn het en wat zijn de risico's?
De mode van tijdelijke tatoeages maakt deel uit van de huidige trends om het lichaam te versieren met verschillende elementen, en er zijn verschillende manieren om dat te doen.
In tegenstelling tot permanente tatoeages worden bij tijdelijke tatoeages geen naalden gebruikt en ontstaan er geen wondjes, maar zijn ze oppervlakkiger. Daarom zou je kunnen denken dat ze geen risico’s of bijwerkingen met zich meebrengen. Maar dit is niet zo. Laten we het eens nader bekijken.
De verschillen tussen tijdelijke en permanente tatoeages
Tijdelijke tatoeages zijn decoratieve ontwerpen die met verschillende soorten inkt op de huid worden geschilderd. Ze dringen alleen door in de meest oppervlakkige laag, hoewel ze net zo kleurrijk en opvallend kunnen zijn.
Ze worden zo genoemd omdat ze een paar dagen tot een paar weken blijven zitten. Dit in tegenstelling tot die met naalden, waarbij de inkt in diepere lagen van de huid wordt geïnjecteerd om het ontwerp vast te leggen.
Tot de belangrijkste verschillen tussen de ene en de andere vorm van tatoeëren behoren de volgende:
- In het algemeen is het hele proces met tijdelijke tatoeages gemakkelijker, sneller en minder pijnlijk.
- Ze vereisen niet dezelfde hoeveelheid zorg als permanente tatoeages.
- Het feit dat tijdelijke tatoeages niet op de huid blijven zitten is een voordeel, omdat er geen procedure nodig is om ze te verwijderen.
- Bovendien kan de persoon ze gebruiken om te testen hoe ze er met een bepaald ontwerp uit zouden zien. Daarna kan, indien gewenst, een tatoeage permanent worden gezet.
- Voor tijdelijke tatoeages hoef je geen beroep te doen op een professionele kunstenaar. Je kunt het zelfs zelf thuis doen.
- Ten slotte zijn permanente tatoeages meestal veel duurder, zowel in de initiële investering als in de nazorg.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat zijn de risico’s van het gebruik van zwarte henna voor tatoeages?
Verschillende soorten tijdelijke tatoeages
Afhankelijk van de gebruikte materialen zijn er verschillende soorten tijdelijke tatoeages. Ten eerste heb je de stickers; dit zijn zelfklevende ontwerpen die klaar zijn om te plaatsen. Soms hoef je alleen maar een beetje vochtig te maken en dat is het. Ten tweede zijn er die met natuurlijke inkt.
Je kunt kits kopen om dit soort tijdelijke tatoeages te maken, inclusief sjablonen met algemene motieven. Ten slotte zijn er die met zwarte henna worden gedaan, die het meest gebruikt worden, omdat de resulterende kleur intens is. Deze kleurstof komt van de plant Lawsonia inermis, die ook medicinale toepassingen heeft.
Waar je rekening mee moet houden als je een tijdelijke tatoeage laat zetten
Het is altijd raadzaam om naar een professional te gaan. Zij of hij zal beter werk weten te leveren door verschillende ontwerpen aan te bieden en advies te geven om problemen te voorkomen. Maar als je thuis een tijdelijke tatoeage wilt laten zetten, kun je rekening houden met de volgende aanbevelingen:
- Het eerste is om het gebied te kiezen waar je het gemakkelijkst kunt werken. Als je het op je rug gaat doen, zul je hulp nodig hebben.
- Vergeet niet dat je het beste natuurlijke inkt kunt kopen.
- Breng eerst een beetje aan op een klein stukje van de huid om er zeker van te zijn dat het geen reactie veroorzaakt.
- Daarna moet je het gebied goed schoonmaken, wassen en drogen, zodat de inkt uithardt. Scheren en zelfs scrubben zijn ook aan te bevelen.
- Plak het stencil van het door jou gekozen ontwerp en volg de lijnen met het bijgeleverde gereedschap.
- Probeer niet meer inkt aan te brengen dan nodig is.
- Wacht tot het goed droog is voordat je het gebied nat maakt. Je kunt talkpoeder gebruiken om hierbij te helpen. Maar vermijd wassen met sterke zepen als je wilt dat de tatoeage wat langer meegaat.
- Je kunt vaseline aanbrengen om de tekening te beschermen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Wat zijn de risico’s van een tatoeage weglaseren?
De risico’s en bijwerkingen van tijdelijke tatoeages
Hoewel het niet gebruiken van naalden de kans op infectie verkleint, zijn tijdelijke tatoeages niet zonder risico’s, want ze kunnen nog steeds allergische reacties en andere huidproblemen veroorzaken. Dit gebeurt zelfs met stickers, die erg populair zijn onder kinderen.
In dit verband kunnen deze stickers volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Granada (UGR) de functie van de beschermende epidermale barrière aantasten.
Het onderzoek vergeleek de dermatologische effecten van zelfklevende tijdelijke tatoeages en permanente tatoeages. De stickers bleken nadeliger te zijn in termen van variabelen als hydratatie van het stratum corneum en antioxidantcapaciteit.
Hoewel permanenten andere risico’s hebben, zoals infecties en littekenproblemen, veroorzaken ze niet zulke nadelige effecten op de huid. In feite wordt aangenomen dat getatoeëerde en niet getatoeëerde huid even goed kunnen transpireren.
Anderzijds is er ook gewaarschuwd voor de risico’s van zwarte henna voor tijdelijke tatoeages. Deze inkt is weliswaar van natuurlijke oorsprong, maar heeft een hoog gehalte aan parafenyleendiamine, een stof die verboden is door de Gezondheidsraad van de Europese Unie.
Verder kan zwarte henna volgens het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) ernstige allergische huidreacties en permanente sensibilisatie veroorzaken.
Dit alles kan echter ook voorkomen bij andere inkten, waarin schadelijke stoffen (zware metalen en amines) zijn aangetroffen. Onder de waargenomen effecten zijn de volgende:
- Jeuk
- Blaarvorming
- Sijpelen
- Rood worden
- Depigmentatie
In het bijzonder is bekend dat kinderen vatbaarder zijn voor het ondervinden van deze gevolgen. Dit blijkt uit onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd door de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP).
Voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden
Tatoeages, of ze nu tijdelijk of permanent zijn, zijn niet vrij van complicaties. Daarom moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen voor, tijdens en na het tatoeëren.
Het is belangrijk te bedenken dat de huid van baby’s en kinderen in het algemeen niet is zoals die van volwassenen en kwetsbaarder kan zijn. Neem dit dus niet te licht op.
Aan de andere kant moet je, voordat je een tatoeage van welke aard dan ook laat zetten, informatie inwinnen over de mogelijke risico’s en vooral weten of je allergisch bent voor henna of voor enig bestanddeel van de inkt. Kies bij voorkeur voor producten als natuurlijke henna of inkten zonder giftige chemicaliën.
Ga ook, als je het niet thuis doet, naar een plek die adequate hygiënische omstandigheden handhaaft. Bevestig dat de plek erkend is door een bevoegde instantie in je land of regio.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
- Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
- Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
- Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005; 28(3): 403-407.
- Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
- Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.