Wat zijn de risico's van een tatoeage weglaseren?

Duizenden mensen over de hele wereld krijgen elke dag minstens één nieuwe tatoeage. Sommige mensen nemen hun toevlucht tot lasertechniek om de figuren te verwijderen waarmee ze niet langer op hun huid willen pronken. Is het mogelijk om de tatoeages veilig uit te wissen?
Wat zijn de risico's van een tatoeage weglaseren?

Laatste update: 17 september, 2022

De huid met inkt graveren is niet langer “voor altijd.” Dat concept behoort tot het verleden, want nu kun je een tatoeage weglaseren. Het proces is niet zo eenvoudig, maar de techniek van met een laser een tatoeage verwijderen belooft doeltreffendheid.

Tatoeëren is het inbrengen van kleurstoffen onder de opperhuid door huidgaatjes. Wie besluit ze aan te brengen weet dat het iets is dat hij niet meer kan terugdraaien (tot nu toe).

Er is echter een toenemende vraag om de afbeeldingen te verwijderen of bij te werken, met minder invasieve en pijnloze technologie. Hoewel we deze nieuwe optie voor het verwijderen van lasertatoeages hebben, is het belangrijk rekening te houden met de mogelijke gevaren van het ondergaan van sessies met hoge intensiteit gepulseerde energie.

Alles over een tatoeage weglaseren

Een tatoeage
Gekleurde tatoeages zijn moeilijker te verwijderen met de lasertechniek.

Een artikel in Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana benadrukt dat het uitwissen van een tatoeage met laser grote stappen vergt om een esthetisch resultaat te bereiken, maar met minimale bijwerkingen.

Om dit te bereiken moet men apparaten gebruiken die door de Food and Drug Administration (FDA) zijn toegelaten. Moderne apparaten werken met pulsemissie in picoseconden en nanoseconden, en fractioneren het pigment door foto-akoestiek, zodat het lichaam de inkt loslaat.

Het is echter de kleur van de tatoeage die bepaalt welk type laser gebruikt wordt. Volgens het eerder genoemde tijdschrift zijn de alternatieven voor ultrakorte puls lasers Q-Switched, in hun “robijn,” “alexandriet” en “Nd-YAG” variaties.

De indeling is gebaseerd op intensiteit, want verschillende tinten inkt absorberen licht met verschillende golflengten. Soms is het nodig meer dan één soort apparaat te gebruiken, want sommige pigmenten zijn heel moeilijk te verwijderen.

Hoeveel sessies zijn er nodig om een tatoeage te laten weglaseren?

Sommige mensen verwijderen hun tatoeages in 2 sessies; anderen hebben meer tijd nodig. Het aantal bezoeken aan de dermatoloog om ze te wissen wordt bepaald door de volgende aspecten:

 • Kleur
 • Maat
 • Plaats
 • Leeftijd
 • Huidskleur
 • Amateur of professioneel graveren

Zelfs roken beïnvloedt de procedure, zoals aangegeven door een publicatie in The Wall Street Journal (Engelse link). Het argument is dat roken de wondgenezing belemmert.

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie van haar kant beveelt aan dat er 6 tot 8 weken verstrijken tussen de sessies, zodat het lichaam de tijd heeft om het pigment kwijt te raken en de huid zich kan herstellen. Geduld is essentieel. Vooral omdat elk deel van het lichaam anders reageert.

Wat er gebeurt is dat de cellen die vreemde elementen bestrijden geconcentreerd zijn in bepaalde punten, zoals de liezen, oksels, en hals. Als de gravure ver van die plekken verwijderd is, is het verwijderen ervan moeilijker.

Risico’s van een tatoeage laten weglaseren

een tatoeage weglaseren
Mensen met keloïd-neiging lopen met de uitwisprocedure een groter risico op het ontstaan van littekens.

De procedure is delicaat, maar veilig, als ze door een professional met de juiste apparatuur wordt uitgevoerd . Als je van plan bent lasers te gebruiken om een tatoeage te verwijderen, zijn hier de mogelijke risico’s waarmee je te maken krijgt.

Ongeschikte instrumenten

Elke schoonheidssalon zal waarschijnlijk tatoeage verwijderingsdiensten aanbieden. Maar het is absoluut noodzakelijk dat dit werk door een professional wordt uitgevoerd. De dermatoloog is de belangrijkste persoon die de machines manipuleert en de techniek tot in de details kent.

Zowel de deskundigheid van de deskundige als de instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft zijn de sleutel tot het succes van de verwijdering. Voor de afbeelding kunnen meerdere lasers nodig zijn, vooral als het veelkleurig is. Het zijn de ervaring van de specialist en de beheersing van de instrumenten die uitstekende resultaten garanderen.

Pijn

Sommige mensen ervaren geen pijn; het hangt allemaal af van hun tolerantie voor de pulsen. De behandeling wordt op een voor de patiënt comfortabel niveau geregeld.

Getuigenissen van mensen die hun tatoeages al verwijderd hebben, vergelijken de ervaren pijn met spatten heet vet of pijn door een elastiekje.

Om de intensiteit van de pijn te verminderen kun je een uur voor de behandeling een verdovende crème aanbrengen en koude lucht geven tijdens de lichtuitstoot.

Littekens

Een fout bij de toepassing van deze techniek kan littekens of fibrose veroorzaken. Er is ook kans op brandwonden, infectie, of veranderingen in de huidtextuur. Het immuunsysteem heeft hier veel mee te maken, want het beïnvloedt de snelheid of traagheid van de genezing.

In dit verband legt het tijdschrift Facultad de Medicina uit (Spaanse link) dat het genezingsproces afhangt van cellulaire actie die de groei, het herstel en de hermodellering van het weefsel stimuleert, om de kenmerken ervan te herstellen.

Jeuk, blaren en bulten

Bedenk dat het uitgestraalde licht tot doel heeft de in de opperhuid geïmpregneerde inktdeeltjes uit te roeien. De kracht die door de laser vrijkomt heeft de neiging deze reacties uit te lokken:

 • Gevoeligheid van de huid in het algemeen
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Blaren
 • Netelroos
 • Jeuk

Het is raadzaam de aandoening vanzelf te laten genezen om ernstiger gevolgen te voorkomen. Als het ongemak aanhoudt, kan alleen een arts medicijnen voorschrijven.

Veranderingen in de pigmentatie van de huid

Hyperpigmentatie of hypopigmentatie, d.w.z. het donkerder of lichter worden van de huid, is een ander risico van tatoeage verwijdering met lasertechniek.

Deze veranderingen in de behandelde teint komen niet vaak voor. Als ze optreden, zijn ze omkeerbaar in minder dan een jaar nadat de procedure voltooid is.

Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om je vóór de tatoeageverwijdering op een gebruinde huid minstens 30 dagen voor de behandeling in te smeren met zonnebrandcrème. Daarna moet je het gebied strikt tegen zonnestralen beschermen; anders geneest het niet goed.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Behandel huidvlekken op natuurlijke wijze

Pas op voor dubieuze middelen om een tatoeage te laten weglaseren

De FDA heeft geen crèmes of zalven toegestaan om tatoeages te verwijderen, omdat ze niet op de hoogte is van klinische studies die de werkzaamheid ervan aantonen. Het gebruik van zalven kan onverwachte huidreacties veroorzaken.

Onlangs is een micro-pigmentatie systeem op de markt gekomen dat een stof op basis van melkzuur in de tatoeage injecteert. Men gelooft dat deze methode ontstekingen veroorzaakt en dat de inkt in een korstje wordt gevangen. Er is echter geen langdurig onderzoek over bekend.

Vergeet ten slotte niet dat dermatologen de beste mensen zijn om je huid met een laser te behandelen. Het is mogelijk erkende centra te vinden. Ga in dat geval na of ze de relevante vergunning hebben en of deze persoon blijk geeft van certificering en deskundigheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.