Tien onfeilbare tips om wallen en donkere kringen te voorkomen

Een snelle massage van je oogcontouren kan drainage en de circulatie bevorderen, wat je kan helpen om van die vermoeide uitstraling af te komen, die door wallen en donkere kringen wordt veroorzaakt.
Tien onfeilbare tips om wallen en donkere kringen te voorkomen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om wallen en donkere kringen onder je ogen te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Hoewel het toepassen van cosmetische producten dit probleem helpt te verminderen, zijn er andere maatregelen nodig om te voorkomen dat ze voortdurend terugkomen.

Deze onvolkomenheden zijn het resultaat van:

 • het vasthouden van vocht
 • hormonale veranderingen
 • ongezonde gewoonten

Tegelijkertijd besteden mensen, als ze hun normale schoonheidsroutine doen, vaak niet zo veel aandacht aan dit deel van het gezicht.

Hoewel er niets ergs lijkt te gebeuren, zoeken veel mensen naar methoden om ze te elimineren, omdat ze het gezicht er moe, ziek en ouder uit doen laten zien. Gelukkig zijn er eenvoudige tips om het mogelijk te maken om je gezicht een betere uitstraling te geven.

Wat veroorzaakt wallen en donkere kringen onder de ogen?

vrouw bekijkt haar wallen en donkere kringen

Voordat je de volgende tips leest om wallen en donkere kringen te voorkomen, is het de moeite waard om hun belangrijkste oorzaken te bekijken.

Aangezien sommige van hen verbonden zijn met de levensstijl van een persoon, is het goed om manieren te overwegen om te voorkomen dat ze verschijnen, zodat ze niet voor verdere wijzigingen aan je oogcontouren zorgen.

 • Vlekken als gevolg van overmatige melanine-productie of blootstelling aan de zon (hyperpigmentatie).
 • Abrupte hormonale veranderingen.
 • Inname van medicijnen zoals cortison en vasodilatoren.
 • Gebrek aan slaap of regelmatig wakker worden terwijl je slaapt.
 • Te hard in je ogen wrijven.
 • Vocht vasthouden of oedeem.
 • Schildklierziekten zoals een te langzaam werkende schildklier.
 • Tekorten aan voedingsstoffen.
 • Vroegtijdige veroudering.

Tips om wallen en donkere kringen te voorkomen

Om in te spelen op de wens om wallen en donkere kringen te voorkomen, heeft de cosmetische industrie een breed scala aan crèmes voor deze gevoelige huid ontwikkeld. Aan de andere kant zijn er ook professionele behandelingen ontworpen, die bestaan uit lasers of intense pulsed light, ook wel IPL genoemd.

Er zijn echter verschillende optionele aanbevelingen waarmee je ze op natuurlijke wijze onder kunt controle kunt houden zonder een vermogen uit te geven. Het is zelfs een goed idee om ze als aanvulling toe te passen op elke vorm van behandeling. Breng ze in de praktijk!

1. Goed slapen om wallen en donkere kringen te voorkomen

Een goede slaapkwaliteit is een bepalende factor om je huid in goede conditie te houden. Als het je doel is om wallen en donkere kringen te voorkomen, dan moet je er daarom voor zorgen dat je genoeg uren slaap krijgt.

Tip

 • Probeer zonder onderbrekingen ongeveer tussen de 7 en 8 uur per dag te slapen.
 • Als je moeite hebt met slapen, drink dan een ontspannende infusie en ontdek zelf hoe comfortabeler je slaap zal zijn.

2. Haal je make-up er altijd af

Een fundamentele stap om er goed uit te zien en je gezicht gezond te houden is elke avond je make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat. Hoewel cosmetische producten je helpen om er overdag goed uit te zien, zal het er tijdens de nacht op laten zitten ervoor zorgen dat donkere kringen en onvolkomenheden zich op je gezicht ontwikkelen.

Tip

 • Wrijf wat etherische amandelolie op je huid om de make-up te verwijderen.
 • Gebruik, als je dat liever hebt, ook een crème of melkreiniger.

3. Beperk je zoutinname

Het eten van veel natrium is een van de obstakels om wallen en donkere kringen onder je ogen te voorkomen. Dit komt door het feit dat natrium vocht vasthoudt, waardoor de zwelling toeneemt en de bloedsomloop afneemt.

Tip

 • Gebruik in plaats van zout in je voedsel kruiden en specerijen zoals oregano, tijm, laurier en kurkuma.
 • Controleer ook de etiketten van voedselproducten en vermijd die met te veel natrium.

Lees ook dit artikel:
Welke soort zout is het gezondst?

4. Eet groene groenten

Groene bladgroenten zijn zeer gunstig voor de gezondheid van je huid. Dit komt, omdat ze kunnen helpen het oxygenatieproces te optimaliseren om te voorkomen dat je oogcontouren gaan opzwellen. Trouwens, het zijn antioxidanten die vroegtijdige veroudering voorkomen.

Tip

 • Voeg meer groene groenten toe aan je dieet door salades of smoothies te maken. Eet ze rauw om 100% van hun voedingsstoffen te krijgen.

5. Verhoog je waterinname

Uitdroging kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende veranderingen in de huid van je gezicht. Naast het veroorzaken van uitdroging, kan het de verzwakking van weefsels vergroten en onvolkomenheden produceren, zoals donkere kringen en kraaienpootjes.

Tip

 • Drink de hele dag door ongeveer 7 tot 8 glazen water.
 • Als je dat liever hebt, maak dan kruidenthee en vruchten-infusies of sappen.

6. Eet citrusvruchten om wallen en donkere kringen te voorkomen

Citrusvruchten en andere bronnen van vitamine C kunnen de productie van collageen helpen verhogen. Deze substantie voorkomt niet alleen dat rimpels verschijnen, maar houdt ook de tere huid van de oogcontour stevig.

Tip

 • Denk niet twee keer na over het nuttigen van meer sinaasappels, grapefruits, citroenen en andere citrusvruchten in je normale dieet.
 • Als je wilt, kun je ze als sap drinken of toevoegen aan smoothies.

7. Gebruik zonnebrandcrème

vrouw met een zon van zonnebrand

De impact van de UV-stralen van de zon is een belangrijke oorzaak van hyperpigmentatie in het gebied rondom je ogen. Het verzwakt ook de weefsels en veroorzaakt rimpels.

Tip

 • Gebruik sunblock of zonnebrandcrème.
 • Draag voor extra bescherming ook elke dag een zonnebril.

8. Masseer het gebied rond je ogen

Een snelle massage met je vingertoppen kan lymfatische drainage produceren om deze onvolkomenheden te verminderen. Het is ideaal om het aan te vullen met een beetje etherische olie of crème, omdat dit een betere stimulatie van de bloedsomloop mogelijk zal maken.

Tip

 • Breng enkele druppels kokos- of amandelolie aan op je oogcontouren en wrijf het zachtjes in met je vingertoppen in ronddraaiende bewegingen.
 • Doe het elke avond voor het naar bed gaan.

9. Gebruik plakjes komkommer

Komkommer is nog steeds de klassieke remedie om wallen en donkere kringen te voorkomen. Door zijn ontstekingsremmende en verfrissende eigenschappen corrigeert deze groente deze veranderingen en helpt je om er weer jong uit te zien. Het werkt ook kalmerend en vermindert mogelijke irritaties in het gebied.

Tip

 • Snijd verschillende plakjes komkommer en leg ze dan in de vriezer.
 • Als ze koud zijn (maar nog niet stijf bevroren), leg ze dan op je ogen terwijl je ze gedurende 5 minuten gesloten houdt.

10. Beweging

Beweging zelf laat donkere kringen niet verdwijnen. Regelmatig bewegen bevordert echter een goede bloedsomloop en helpt zwelling te verminderen. Deze effecten verbeteren de oxygenatie van de huid en stellen je daardoor in staat je gezicht een gezonde uitstraling te geven.

Tip

 • Beweeg minstens 20 minuten per dag.
 • Als je niet naar de sportschool kunt, doe dan thuis een routine of doe andere activiteiten zoals dansen of fietsen.

Heb je gemerkt dat je gezicht er moe uitziet door de wallen en donkere kringen die constant verschijnen? Volg dan deze tips op en neem afscheid van deze onvolkomenheden! Hoewel ze misschien niet op wonderbaarlijke wijze verdwijnen, minimaliseren ze geleidelijk de symptomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.