Thee om vocht vasthouden te voorkomen

Vocht vasthouden is een onbalans in het lichaam, die ervoor kan zorgen dat je aankomt en opgezwollen raakt. Er zijn remedies om vocht vasthouden te voorkomen.
Thee om vocht vasthouden te voorkomen

Laatste update: 20 oktober, 2018

Is dit je een keer overkomen? Je wordt wakker in de morgen, doet je kleren aan zoals altijd en vervolgens kan je je broek niet eens dichtknopen. Ben je plotseling aangekomen? Dit kan komen door vocht vasthouden. Er zijn remedies om vocht vasthouden te voorkomen.

Het vasthouden van vocht is een onbalans in het lichaam, die er soms voor kan zorgen dat je aankomt en opgezwollen benen, enkels en buik kan veroorzaken… Het goede nieuws is dat we deze symptomen kunnen elimineren met de volgende recepten voor thee. Ontdek welke het zijn!

Welke medicinale planten kunnen je helpen om vocht vasthouden te voorkomen?

Vocht vasthouden veroorzaakt een gevoel van zwaarheid en ongemak. We voelen ons opgezwollen en wat nog erger is: wanneer we in de spiegel kijken, lijkt het net of we aangekomen zijn.

Deze effecten worden meestal veroorzaakt door hormonale fluctuaties (premenstrueel syndroom bijvoorbeeld) en door de gevolgen van een zittende levensstijl.

Het kan echter ook komen door ziektes, bepaalde hart- en leveraandoeningen, hoge bloeddruk, stress en de nadelige effecten van sommige medicijnen.

1. Boldothee

boldo-thee

Twee keer per dag een thee gemaakt met boldoblaadjes drinken, is een uitstekende manier om vocht vasthouden te voorkomen. Boldoblaadjes kunnen vocht vasthouden verlichten, omdat het alkaloïden, zoals isochinoline en chinolizidine bevat, die de bloedsomloop verbeteren.

Het enige wat je hoeft te doen om van deze voordelen gebruik te maken, is zes blaadjes toevoegen aan een kopje kokend water. Laat het vervolgens vijf minuten trekken en drink een beetje tijdens het ontbijt. Drink de rest na je hoofdmaaltijd.

2. Paardenbloemthee

paardenbloemthee

Paardenbloem is een uitstekende plant om te ontgiften en de bloemen van de plant kunnen gebruikt worden om thee te maken, maar je kan ze ook toevoegen aan een salade. Het helpt het lichaam om overtollig vocht te elimineren, bevordert het functioneren van de nieren en helpt om het bloed te zuiveren. Het is een fantastische plant.

Twee theeën gemaakt met paardenbloem zullen je helpen om het vasthouden van vocht tegen te gaan. Eén in de morgen tijdens het ontbijt en één in de namiddag.

Je hoeft alleen maar een paar blaadjes of bloemen van deze plant toe te voegen aan kokend water. Filter de vloeistof en drink het daarna langzaam op. Je zal goede resultaten bereiken.

3. Groene thee

groene-thee

Groene thee is ook een uitstekend ontgiftend drankje en bevordert de productie van urine. Het helpt niet alleen om giftige stoffen te elimineren, die ophopen in je lichaam, maar het helpt ook om ontstekingen te verminderen en vastgehouden vocht te verwijderen. Het heeft enorm veel voordelen!

Je kan maximaal drie kopjes per dag drinken. Je kan groene thee makkelijk in winkels vinden en een beetje honing als zoetstof toevoegen, maakt het nog gezonder.

4. Paardenstaartthee

paardenstaart

Heb je al gehoord van paardenstaart? Je kan het in een gezondheidswinkel vinden en soms zelfs in drogisterijen. Deze plant zit vol met mineralen, voornamelijk silica, kalium en magnesium. Naast dat het een goede diureticum en ontgifter is, herstelt het ook mineralen en fungeert het als een natuurlijk bloedstollend en anti-diarree middel.

Waarom zou je niet de kans grijpen om van deze voordelen gebruik te maken?

Twee keer per dag paardenstaartthee drinken is ideaal, waarbij je één theelepel toevoegt aan een kopje kokend water. Het mengen met een beetje zoethout of munt zal het een betere smaak geven. Laat de thee vijf minuten trekken, voordat je het langzaam opdrinkt.

Als je het consistent gebruikt, zal je zien hoe veel beter je je voelt met paardenstaartthee.

Misschien ook interessant om te lezen: Paardenstaart, een afslankende plant vol mineralen

5. Berkenbladthee

thee

De blaadjes van de berk zijn rijk aan kaliumzouten, die een erg goed diuretisch effect op het lichaam hebben en helpen om het zware gevoel te elimineren, terwijl ze het vasthouden van vocht verminderen.

Wil je het proberen? Het enige wat je hoeft te doen is de blaadjes kopen in een gezondheidswinkel of kruidenier, waar de voordelen zeker weten bekend zijn. Het kan zelfs gebruikt worden om infecties aan het urinewegstelsel te genezen. Drink één tot twee kopjes van deze thee per dag.

Voeg een eetlepel toe aan een kopje kokend water en laat het vervolgens vijf minuten trekken. Je kan één kopje tijdens het ontbijt drinken en een andere op de namiddag. Je zal je beter voelen, het helpt bij de spijsvertering en het heeft een fijne smaak. Aarzel niet om het te proberen.

Algemene aanbevelingen om vocht vasthouden te voorkomen

wandelen

Om vocht vasthouden te voorkomen, moet je altijd een dieet met weinig natrium volgen. Ideaal is om een dieet te volgen dat rijk is aan groenten, zoals pompoen, tomaten, asperge en artisjok. Eet bananen, want deze zijn rijk aan kalium, bonen en complexe koolhydraten (rijst, pasta etc.).

Het is belangrijk om het gebruik van zout tijdens het koken te verminderen of te stoppen. Je kan in plaats daarvan je maaltijden op smaak brengen met andere middelen, zoals azijn, citroen, knoflook of ui.

Drink tenminste twee liter water per dag. Als je gewoon water niet lekker vindt, voeg dan een beetje citroensap toe voor een betere smaak. Naast dit alles is een beetje bewegen per dag ook belangrijk. Ga dan voor minimaal een uur. Dit kan wandelen, fietsen etc. zijn. Je zal je algehele gezondheid op deze manier verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clark, A. L., & Cleland, J. G. F. (2013). Causes and treatment of oedema in patients with heart failure. Nature Reviews Cardiology. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2012.191
  • Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.011
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.