Tendinitis natuurlijk genezen

12 oktober 2015

Heel wat mensen hebben last van tendinitis of peesontsteking. Deze pijnlijke aandoening kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals ter hoogte van de schouder, pols, enkel, hiel en elleboog. Deze pijn in en rond de spierpees kan erg hardnekkig zijn en niet iedereen weet altijd waardoor die veroorzaakt wordt en hoe de pijn verlicht kan worden zonder naar zware medicatie te grijpen.

Tendinitis ontstaat door kwetsuren, wat vaak voorkomt bij atleten, maar kan eveneens het gevolg zijn van overbelasting van de pezen, vooral als deze stijf en stram zijn. Dit artikel geeft een overzicht van hoe je peesontsteking op een natuurlijke manier kan behandelen.

Hoe kom ik te weten wat tendinitis is?

Je hoort de term tendinitis vaak in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven wordt men er vrij vaak mee geconfronteerd. Het gaat om een peesontsteking, die meestal wordt veroorzaakt door overbelasting en het belangrijkste symptoom is pijn. Het kan een pijnlijke zwelling, een roodheid van de huid en een warm gevoel met zich meebrengen rondom de pees, meestal dicht tegen het gewricht. De intensiteit van de pijn gaat vaak op en af en piekt bij bewegen of sporten.

Heb je de pijn gelokaliseerd, dan wordt aangeraden een arts te raadplegen die nog enkele bijkomende tests kan uitvoeren.

De klassieke remedie tegen tendinitis bestaat gewoonlijk uit het regelmatig innemen van ontstekingswerende pijnstillers. Omdat de genezing vaak echter heel wat tijd vraagt, vind je in het artikel hieronder ook enkele natuurlijke ontstekingswerende remedies die je kan toepassen zonder de ongewenste neveneffecten van pijnmedicatie.

Aangepast dieet

Er bestaat een breed scala aan voedingsmiddelen die kunnen helpen peesontstekingen te voorkomen of genezen. Je kan de werkzame voedingsstoffen zowel via je wekelijks menu of in de vorm van supplementen opnemen:

  • Vitamine C: Eet elke dag fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C (kiwi’s, sinaasappel, citroen, aardbei, papaja, framboos) of neem vitamine C via supplementen. Maak er een gewoonte van telkens een scheutje citroensap over je maaltijd te gieten als smaakmaker of het te gebruiken als dressing voor een salade.
  • Magnesium: De collageenproductie wordt gestimuleerd door de inname van magnesium. Collageen is essentieel voor de aanmaak van botten en kraakbeen en is ondersteunend voor het skelet in het algemeen. Je vindt magnesiumsupplementen in elke natuurwinkel als magnesiumcitraat of magnesiumchloride. Magnesiumchloride vermijd je echter het beste bij brandend maagzuur. Wil je magnesium via je voeding opnemen, zet dan regelmatig cacao, banaan, groene bladgroenten en gedroogd fruit op het menu.
  • Vitamine E: Ook regelmatige doses vitamine E helpen bij de aanmaak van collageen en de antioxidanten beschermen het lichaam eveneens tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine E vind je in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli en zaden, tarwekiem, gist en eigeel.
  • Bioflavonoïden zijn bioactieve stoffen die een gelijkaardige werking als antioxidanten hebben. Hoewel het geen echte vitamines zijn, worden ze ook wel eens vitamine P genoemd, omdat ze vitamine C helpen bij de aanmaak van collageen. Bioflavonoïden komen vooral voor in bessen en de schil van citrusvruchten. Het wordt aangeraden citroenen en sinsaasappels van organische oorsprong te kopen, zodat je de schil veilig kan verwerken in smoothies, cakes en salades. Ook kersen, abrikozen, rozebottel en pepers bevatten hoge doses van deze bioactieve stoffen.
Water met Citroen

Huisgemaakte kompressen

Tendinitis reageert over het algemeen goed op een natuurlijke behandeling met kruiden en een eenvoudige manier om pijn en ontsteking te verlichten is het aanbrengen van zelfgemaakte kruidenkompressen. Je kan hiervoor de volgende planten gebruiken:

  • Smeerwortel (Symphitum Officinale) is van oudsher erkend als medicinale plant voor wondverzorging. De bladeren bevorderen de genezing van oppervlakkige wonden, rugpijn en zwelling en brengen verlichting van gewrichtspijn aan de knieën en enkels. De plant kan enkel uitwendig gebruikt worden en is giftig bij inwendig gebruik.
  • Kurkuma (Curcuma Longa): In de Indische geneeskunde staat kurkuma of geelkruid reeds eeuwen bekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma is sterk ontstekingswerend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en eveneens verstopte ademhalingswegen. Het werkt bovendien antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteitsverhogend. Gebruik het poeder of de gedroogde wortel in je gerechten en geef je menu een Indische gezondheidsbevorderende draai!
  • Arnica (Arnica Montana): Is hét natuurlijke middel bij uitstek om ontsteking en stijfheid tegen te gaan. Het stimuleert op natuurlijke wijze de lokale doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen uit spieren en gewrichten sneller afgevoerd en herstelt spierweefsel sneller.
Smeerwortel

Om een natuurlijk kompres te maken, verzamel je bij voorkeur verse planten. Maal ze fijn met een vijzel en breng de pasta aan op de plaats van de ontsteking. Wikkel vervolgens een zwachtel om en let op dat je die niet te strak aanspant.

Heb je de planten in gedroogde vorm, vermeng ze dan met water en laat dit even koken. Breng het op dezelfde wijze aan op de huid en omzwachtel extra met een doek om overtollig vocht op te vangen.

Van de hierboven beschreven plantenremedies is de best bekende de toepassing van Arnica. Het wordt vaak gebruikt in gels en homeopathische medicatie door sportlui en mensen die regelmatig te kampen hebben met spierpijn en ontsteking. Indien je homeopathie wenst te gebruiken voor de behandeling van tendinitis, opteer dan voor Arnica Montana 9 CH. Breng drie Arnica-granulen aan onder de tong, drie maal per dag. Arnica Montana 9 CH kan helpen bij kneuzing, spierpijn, bij bloeduitstortingen en blauwe plekken

Kleikompressen

Ook kleikompressen verlichten de pijn veroorzaakt door ontsteking. Groene klei is een levende stof, rijk aan mineralen, sporen en enzymen, die aangebracht kan worden op de huid om pijn en ontsteking te verlichten. Dompel een katoenen doek in een kleipapje en breng die aan op de huid. Je kan de klei ook vermengen met infusies van de hierboven vermelde planten voor een uitstekend effect.

Laat het kompres twintig minuten inwerken en spoel nadien de huid goed af met lauw water. Breng deze medicinale kompressen tweemaal per week aan en behandel hiermee op eenvoudige en natuurlijke wijze tendinitis of peesontsteking.

Bekijk Ook