Een peesontsteking natuurlijk genezen

Een peesontsteking natuurlijk genezen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 september, 2018

Heel wat mensen hebben last van tendinitis of een peesontsteking. Deze pijnlijke aandoening kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals ter hoogte van de schouder, pols, enkel, hiel en elleboog. Deze pijn in en rond de spierpees kan erg hardnekkig zijn en niet iedereen weet altijd waardoor het veroorzaakt wordt en hoe de pijn verlicht kan worden zonder naar zware medicatie te grijpen.

Een peesontsteking ontstaat door kwetsuren, wat vaak voorkomt bij atleten, maar kan eveneens het gevolg zijn van overbelasting van de pezen, vooral als deze stijf en stram zijn. Dit artikel geeft een overzicht van hoe je peesontsteking op een natuurlijke manier kan behandelen.

Hoe kom ik te weten wat tendinitis is?

Je hoort de term tendinitis vaak in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven komt het regelmatig voor. Het gaat om een peesontsteking, die meestal wordt veroorzaakt door overbelasting. Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking is pijn.

Het  kan een pijnlijke zwelling, roodheid van de huid en een warm gevoel rondom de pees met zich meebrengen, meestal dicht tegen het gewricht. De intensiteit van de pijn schommelt erg en piekt bij het bewegen of sporten.

Heb je de pijn gelokaliseerd, dan bevelen we je aan een arts te raadplegen die nog enkele tests kan uitvoeren.

De klassieke remedie tegen een peesontsteking bestaat gewoonlijk uit het regelmatig innemen van ontstekingsremmende pijnstillers.

Omdat de genezing vaak echter heel wat tijd vraagt, vind je in het artikel hieronder ook enkele natuurlijke ontstekingsremmende remedies die je kan toepassen zonder de ongewenste neveneffecten van pijnmedicatie.

Aangepast dieet om een peesontsteking te voorkomen

Er bestaat een breed scala aan voedingsmiddelen die kunnen helpen peesontstekingen te voorkomen of genezen. Je kan de werkzame voedingsstoffen zowel via je wekelijks menu of in de vorm van supplementen opnemen:

 • Vitamine C: Eet elke dag fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C (kiwi’s, sinaasappel, citroen, aardbei, papaja, framboos) of neem vitamine C via supplementen. Maak er een gewoonte van telkens een scheutje citroensap over je maaltijd te gieten als smaakmaker. Je kan citroensap ook gebruiken als dressing voor een salade.
 • Magnesium: De collageenproductie wordt gestimuleerd door de inname van magnesium. Collageen is essentieel voor de aanmaak van botten en kraakbeen en is ondersteunend voor het skelet in het algemeen. Je vindt magnesiumsupplementen in elke natuurwinkel als magnesiumcitraat of magnesiumchloride. Magnesiumchloride kan je echter beter vermijden als je last hebt van brandend maagzuur. Wil je magnesium via je voeding opnemen, zet dan regelmatig cacao, banaan, groene bladgroenten en gedroogd fruit op het menu.
 • Vitamine E: Ook een regelmatige dosis vitamine E helpt bij de aanmaak van collageen. Daarnaast beschermen de antioxidanten het lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine E vind je in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli en zaden, tarwekiem, gist en eigeel.
 • Bioflavonoïden zijn bioactieve stoffen die een gelijkaardige werking als antioxidanten hebben. Hoewel het geen echte vitamines zijn, worden ze ook wel eens vitamine P genoemd, omdat ze vitamine C helpen bij de aanmaak van collageen. Bioflavonoïden komen vooral voor in bessen en de schil van citrusvruchten. Het wordt aangeraden citroenen en sinaasappels bij een organische winkel te kopen, zodat je de schil veilig kan verwerken in smoothies, cakes en salades. Ook kersen, abrikozen, rozebottel en pepers bevatten hoge dosis van deze bioactieve stoffen.
Citroenwater tegen een peesontsteking

Huisgemaakte kompressen

Een peesontsteking reageert over het algemeen goed op een natuurlijke behandeling met kruiden. Een eenvoudige manier om pijn en ontsteking te verlichten is door zelfgemaakte kruidenkompressen aan te brengen. Je kan hiervoor de volgende planten gebruiken:

 • Smeerwortel (Symphitum Officinale) is van oudsher erkend als medicinale plant voor wondverzorging. De bladeren bevorderen de genezing van oppervlakkige wonden, rugpijn en zwelling. Ook brengen ze verlichting bij gewrichtspijn in de knieën en enkels. De plant kan enkel uitwendig gebruikt worden en is giftig bij inwendig gebruik.
 • Kurkuma (Curcuma Longa): In de Indische geneeskunde staat kurkuma of geelkruid reeds eeuwen bekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma is ontstekingsremmend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en gaat verstopte ademhalingswegen tegen. Het werkt bovendien antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteitsverhogend. Gebruik het poeder of de gedroogde wortel in je gerechten en geef je menu een gezondheidsbevorderende draai!
 • Arnica (Arnica Montana): Is hét natuurlijke middel bij uitstek om ontsteking en stijfheid tegen te gaan. Het stimuleert op natuurlijke wijze de lokale doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen uit spieren en gewrichten sneller afgevoerd en herstelt spierweefsel sneller.
Smeerwortel als behandeling

Hoe maak je een kompres

Om een natuurlijk kompres te maken, verzamel je bij voorkeur verse planten. Maal ze fijn met een vijzel en breng de pasta aan op de plaats van de ontsteking. Wikkel vervolgens een zwachtel om, let er op dat je het niet te strak aanspant.

Heb je de planten in gedroogde vorm, vermeng ze dan met water en laat dit even koken. Breng het op dezelfde wijze aan op de huid en omzwachtel extra met een doek om overtollig vocht op te vangen.

Van de hierboven beschreven plantenremedies is de best bekende de toepassing van Arnica. Deze plant zit vaak in gels en homeopathische medicatie. Indien je homeopathie wenst te gebruiken voor de behandeling van een peesontsteking, kies dan voor Arnica Montana 9 CH.

Plaats drie Arnica-granules onder de tong, drie maal per dag. Arnica Montana 9 CH kan helpen bij kneuzing, spierpijn, bloeduitstortingen en blauwe plekken

Kleikompressen

Ook kleikompressen verlichten de pijn veroorzaakt door ontsteking. Groene klei is een levende stof, rijk aan mineralen, sporen en enzymen, die je aan kan brengen op de huid om pijn en ontsteking te verlichten.

Dompel een katoenen doek in een kleipap en breng deze aan op de huid. Je kan de klei ook vermengen met infusies van de hierboven vermelde planten voor een uitstekend effect.

Laat het kompres twintig minuten inwerken en spoel nadien de huid goed af met lauw water. Breng deze medicinale kompressen tweemaal per week aan en behandel hiermee op eenvoudige en natuurlijke wijze tendinitis of peesontsteking. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Almekinders, L. C. (1998). Tendinitis and other chronic tendinopathies. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-199805000-00003
 • Sharma, P., & Maffulli, N. (2005). Tendon injury and tendinopathy: Healing and repair. Journal of Bone and Joint Surgery – Series A. https://doi.org/10.2106/JBJS.D.01850
 • Curtis, L. (2016). Nutritional research may be useful in treating tendon injuries. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.12.039
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.