7 tekenen dat je te veel suiker eet
Is er een manier om te zien of je te veel suiker binnenkrijgt? Geloof het of niet, het antwoord is ja. Zelfs als je het niet beseft, geeft je lichaam je signalen dat je voeding niet gezond voor het is. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat de lichamelijke of psychische problemen die ze ervaren te wijten kunnen zijn aan dat ze te veel suiker eten.
Daarom willen we vandaag 7 tekenen presenteren dat je te veel suiker consumeert om je te helpen dit probleem te leren opsporen. Laten we beginnen!
Tekenen dat je te veel suiker consumeert
Overmatige suikerconsumptie is een van de gewoonten die na verloop van tijd je gezondheid aanzienlijk kunnen aantasten. Maar eerst en vooral is het belangrijk te verduidelijken dat wanneer we het over suiker hebben, we het hebben over geraffineerde suiker en niet over een natuurlijke suikersoort (die bijvoorbeeld in fruit voorkomt).
Deze laatste wordt ook wel “intrinsieke suiker” genoemd en, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde, is er geen bewijs dat ze schadelijk is voor onze gezondheid. In feite is deze suikersoort noodzakelijk voor onze voeding.
De zogenaamde “vrije” suikers daarentegen kunnen in grote hoeveelheden wel schadelijk zijn voor de gezondheid . Daarom willen we je vandaag 7 tekenen geven die je waarschuwen dat je te veel suiker binnenkrijgt.
1. Constante honger
Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Hospital Nutrition (Spaanse link), geeft suiker een groter gevoel van verzadiging dan koolhydraten.
Deze verzadiging is echter van korte duur. Daarom is de kans groot dat je kort daarna weer honger krijgt en weer gaat snoepen. Dit, in combinatie met gebrek aan beweging en slechte voeding, kan ertoe leiden dat je te zwaar of zwaarlijvig wordt.
Dus als je ondanks het eten steeds honger voelt, kan dat komen doordat je te veel suiker en geen echte voedingsstoffen binnenkrijgt.
2. Je moe voelen omdat je te veel suiker binnenkrijgt
Het is waar dat glucosedranken in het algemeen juist verstrekt worden om energie te geven en vermoeidheid en moeheid te voorkomen. In feite bevatten veel sportdranken suikers.
De gevolgen op lange termijn van te veel suiker zijn echter minder duidelijk. In feite bleek uit een experiment van onderzoekers van de Cardiff Metropolitan University (Engelse link) dat personen die hun inname van geraffineerde suikers verminderden hun vermoeidheidsniveau en algemene stemming verbeterden.
Hoewel de studie zelf de deur openzette voor verder onderzoek naar dit onderwerp, is ze toch erg interessant en verhelderend. Dus, als je je voortdurend zonder duidelijke reden moe voelt, kan het zijn omdat je voeding te rijk is aan kunstmatige suiker.
We denken dat dit artikel je ook zal bevallen:
Voeding en vermoeidheid: de gevolgen van een onevenwichtig dieet
3. Zwakke tanden
We weten zeker dat je moeder je toen je klein was altijd vertelde dat als je te veel snoep at, je tanden zouden uitvallen. Wel, ze had gelijk. Onderzoek (Engelse link) toont aan dat te veel suiker in combinatie met een slechte mondhygiëne je glazuur verzwakt.
Hoe gebeurt dit? Wel, allereerst moet je weten dat je mond vol zit met bacteriën, sommige goede en sommige slechte. Wat suiker doet is dat het als voedsel dient voor schadelijke bacteriën die uiteindelijk je glazuur afslijten en je tanden verzwakken.
Dit kan, als het niet gecontroleerd wordt, leiden tot voortdurende gaatjes in het gebit of tanden die gemakkelijk afbreken als je bijvoorbeeld iets hards eet.
4. Verouderde huid doordat je te veel suiker consumeert
Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinics in Dermatology (Engelse link), kan een verouderende huid een ander teken zijn dat je te veel suiker consumeert.
Dit komt doordat het moleculen aanmaakt die bekend staan als AGES (advanced glycation end products), die het collageen en de elastine van de huid beschadigen. Daardoor veroudert je huid sneller.
5. Gewrichtspijn
Hoewel dit een zeldzamer symptoom is, kan overmatige consumptie van dit zoete ingrediënt zelfs tot gewrichtspijn leiden. In feite associëren sommige onderzoeken (Engelse link) overmatige inname van koolzuurhoudende dranken (met veel suikers) met een verhoogde kans op het ontstaan van reumatoïde artritis bij vrouwen.
Dit komt weer door de AGES moleculen waar we het over gehad hebben. Deze veroorzaken ontstekingen, die kunnen ontaarden in langdurige gewrichtspijn.
6. Gewichtstoename
Je zult waarschijnlijk niet verbaasd zijn deze te lezen, maar als je te veel suiker binnenkrijgt, is de kans groot dat je aankomt, vooral als je niet (voldoende) beweegt. In feite hebben we al gezien dat het een tijdelijk gevoel van volheid geeft, waardoor je meer gaat eten en dus aankomt. We hebben je ook verteld dat het in verband staat met overgewicht en zwaarlijvigheid.
7. Concentratieproblemen
De effecten van de ophoping van suiker in het bloed worden ook waargenomen in cognitieve vermogens en het concentratievermogen.
Als je te veel suiker binnenkrijgt, is het gebruikelijk dat je steeds meer nodig hebt. Dit kan ertoe leiden dat je hersenen niet goed functioneren als je bloedsuikerspiegel daalt, omdat ze die nodig hebben om energie te leveren om te werken.
Er kunnen dus perioden zijn dat je plotseling het gevoel hebt dat je geest mistig is en dat je je niet kunt concentreren. In feite brengen verschillende studies (Engelse link) overmatige suikerconsumptie in verband met bepaalde cognitieve disfuncties.
Lees ook dit artikel:
Moeten we suiker consumeren? Ontdek de waarheid
Waarom je moet stoppen met het consumeren van te veel suiker
Kun je je herkennen in deze symptomen? Consumeer je te veel suikerhoudende voedingsmiddelen?
Zo ja, dan kun je maar beter beginnen met actie te ondernemen. Hoewel het in het begin gemakkelijk over het hoofd te zien is, kan het eten van te veel suiker, als het ongecontroleerd blijft, leiden tot het ontstaan van ernstiger ziekten dan de hier genoemde, zoals hart- en vaatproblemen.
Daarom moet je opletten en beginnen je inname van kunstmatige suiker te verminderen.
Bedenk ook dat suiker verslavend is: hoe meer je consumeert, hoe meer je het nodig hebt. Volgens deskundigen komt dit omdat het dopamine vrijmaakt (een hormoon dat samenhangt met welzijn en genot), wat verslaving opwekt. Dus, als dit bij jou het geval is, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk ingrijpt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20–39. Available at: https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019. Accessed 22/04/2020.
- Danby, F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in Dermatology, 28(4), 409–411. Available at: https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.018. Accessed 22/04/2020.
- Hu, Y., Costenbader, K. H., Gao, X., Al-Daabil, M., Sparks, J. A., Solomon, D. H., … Lu, B. (2014). Sugar-sweetened soda consumption and risk of developing rheumatoid arthritis in women. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(3), 959–967. Available at: https://doi.org/10.3945/ajcn.114.086918. Accessed 22/04/2020.
- Kendig, M. D. (2014). Cognitive and behavioural effects of sugar consumption in rodents. A review. Appetite, 80, 41–54. Available at: https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.04.028. Accessed 22/04/2020.
- Lisbona Catalán, A., Palma Milla, S., Parra Ramírez, P., & Gómez Candela, C. (2013). Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutrición Hospitalaria, 28, 81-87. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000010. Accessed 22/04/2020.
- Major, O. (2015). The effect of a low refined and added sugar diet on mood and fatigue levels (Doctoral dissertation, Cardiff Metropolitan University). Available at: https://repository.cardiffmet.ac.uk/handle/10369/7021. Accessed 22/04/2020.
- Organización Mundial de la Salud (2015). Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. Available at: https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1. Accessed 22/04/2020.
- Sheiham, A., & James, W. P. T. (2015). Diet and Dental Caries. Journal of Dental Research, 94(10), 1341–1347. Available at: https://doi.org/10.1177/0022034515590377. Accessed 22/04/2020.