Wat zijn de voedingsmiddelen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken?

Als je vaak last hebt van gewrichtspijn, is het nodig om een gezonde levensstijl te leiden, ook wat voeding betreft. Om dit te doen is het raadzaam de aanbevelingen van je arts op te volgen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die tot gewrichtspijn kunnen bijdragen.
Wat zijn de voedingsmiddelen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 26 februari, 2022

Vaak wordt gedacht dat gewrichtspijn veroorzaakt wordt door overbelasting of een slechte houding. Dit zijn echter niet de enige factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Voedsel kan ook een van de triggers van ongemak zijn. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen gewrichtspijn en -ontsteking kunnen veroorzaken.

Kan voeding kan een rol spelen bij het veroorzaken van gewrichtspijn?

Recent is er onderzoek dat erop wijst dat bepaalde voedingsmiddelen gewrichtspijn en -ontsteking kunnen veroorzaken. Dit lijkt vooral het geval te zijn bij mensen met aandoeningen als:

Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan de meestvoorkomende symptomen van gewrichtspijn aanzienlijk verminderen: stijfheid, zwelling, en pijn. Bovendien kan het helpen om weer in staat te zijn bepaalde activiteiten uit te voeren die je tot nu toe misschien erg moeilijk vond. Zo kan bijvoorbeeld iets eenvoudigs als een pot openen of een ladder beklimmen geen probleem meer zijn.

Het is inderdaad een hele uitdaging om deze voedingsmiddelen te vermijden omdat ze vaak erg aanwezig zijn in ons dagelijks dieet. Maar het is de moeite waard, want de verlichting die het de gewrichten kan brengen zal echt heerlijk zijn.

Daarentegen is het ook aan te raden voedingsmiddelen die typisch zijn voor het mediterrane dieet in te nemen om gewrichtspijn te helpen voorkomen. Olijfolie is in deze gevallen bijvoorbeeld aangewezen. Vergeet echter niet dat bepaalde voedingsmiddelen je problemen kunnen veroorzaken. Daarom kun je ze beter vermijden.

We denken dat je dit artikel ook wilt lezen:
Hoe helpt acupunctuur bij gewrichtspijn?

Bepaalde voedingsmiddelen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken

Voedingsmiddelen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken

Let goed op de volgende voedingsmiddelen. Het is namelijk mogelijk dat ze gewrichtsproblemen veroorzaken zonder dat je het weet.

Groenten van de nachtschadefamilie

De hele nachtschadefamilie kan een echte nachtmerrie zijn als het op gewrichtspijn aankomt. De volgende voedingsmiddelen vind je in deze categorie:

Wees afgezien hiervan op je hoede voor bepaalde gerechten die met deze voedingsmiddelen bereid worden, want ze bevatten een alkaloïde die solanine heet. Deze stof is verantwoordelijk voor het ophopen van calciumafzettingen in de weefsels. Probeer daarom deze groenten een maand lang te vermijden en kijk of je resultaten merkt.

Voedingsmiddelen met purines

Purine is een verbinding die urinezuur kan produceren en het in het lichaam kan ophopen, vooral in de gewrichten en weefsels. Daarom veroorzaakt het veel pijn en kan het tot jicht leiden. Als je last hebt van gewrichtspijn en ontstekingen, moet je stoppen met het eten van deze voedingsmiddelen:

 • Vlees en orgaanvlees: Hiertoe behoren onder andere hersenen, lever, nieren, kalfsvlees, spek, en kalkoen.
 • Vis en zeevruchten: Hiertoe behoren mosselen, kabeljauw, makreel, haring, ansjovis, tonijn, forel, en sardines,
 • Andere voedingsmiddelen die purines bevatten: dikke sauzen, industrieel bereide bouillons, erwten, spinazie, champignons, asperges, bonen, kikkererwten, en bier.

Noten en oliën

Noten en olien zouden gewrichtspijn kunnen veroorzaken

Vermijd allereerst het gebruik van andere bakolie dan extra vierge olijfolie als je last hebt van gewrichtspijn. In plaats daarvan raden sommige mensen aan lijnzaadolie
te gebruiken. De reden is dat het een gezonde olie is en ook omega 3-vetzuren bevat. Dankzij deze samenstelling kunnen ze helpen de zwelling in de gewrichten te verminderen en zo een grote verlichting geven.

Noten bevatten ook oliën die de zwelling in spieren en gewrichten kunnen vergroten, hoewel ze goed zijn voor je gezondheid. Daarom wordt aangeraden ze niet meer dan eens per week
in kleine hoeveelheden te consumeren.

Zuivel zou gewrichtspijn kunnen veroorzaken

Om te beginnen is het goed te weten dat mensen die aan artritis of gewrichtspijn lijden meer acute symptomen ervaren bij het consumeren van zuivelproducten, zodat deze symptomen milder zijn als zuivelproducten uit je dagelijkse voeding verwijderd worden.

Zuivelproducten (melk, boter, margarine, room, yoghurt, ijs) vallen allemaal binnen deze groep. De reden hiervoor ligt in een element dat caseïne heet Als je calcium en eiwit van betere kwaliteit wilt binnenkrijgen kies dan in plaats van zuivelproducten te consumeren voor deze voedingsmiddelen:

 • Tofu
 • Quinoa
 • Zwitserse snijbiet
 • Linzen
 • Spinazie
 • Amandelen

Geraffineerd tarwe- en roggemeel

Geraffineerd tarwe- en roggemeel bevatten gluten. Behalve dat ze niet geschikt zijn voor coeliakiepatiënten, veroorzaken ze ook maag-darmontstekingen. Tenslotte kunnen ze bij mensen met artritis zwelling in de gewrichten veroorzaken en de symptomen verergeren. Kies in plaats van wit meel liever volkoren.

Eieren

Eieren

Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten, maar worden afgeraden als je aan artrose lijdt omdat ze gewrichtspijn en ontsteking kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de dooier een element bevat dat arachidonzuur heet en dat bij consumptie ontstekingsverschijnselen veroorzaakt.

Als je stopt met het eten van eieren, zul je minder zwelling en pijn in de gewrichten merken. Om eiwitten aan je dieet toe te voegen kies je natuurlijk bij voorkeur plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en volkoren granen.

Sommige citrusvruchten kunnen gewrichtspijn veroorzaken

Sommige mensen met jicht of artrose hebben ongetwijfeld verbeteringen in hun gewrichten ervaren als ze stoppen met het eten van deze vruchten, hetzij rauw, hetzij gekookt:

 • Limoenen
 • Grapefruit
 • Citroenen
 • Sinaasappels
 • Mandarijnen

Om je lichaam echter de nodige hoeveelheid vitamine C te geven, kun je andere vruchten eten zoals:

 • Kiwi’s
 • Aardbeien
 • Broccoli
 • Papaja
 • Guave

Cafeïnehoudende dranken (koffie en thee)

Cafeine
Cafeïne, in matige doses, kan een positief effect op het lichaam hebben.

Cafeïne verergert ontstekingen bij mensen met artritis. Ook vermindert het drinken van meerdere koppen thee of koffie per dag het aantal mineralen en vitaminen die in het lichaam voorkomen. Hetzelfde geldt voor chocolade.

Het is niet aan te raden deze voedingsmiddelen onmiddellijk na de lunch of het avondeten te nuttigen. Cola heeft kan ook zo’n soort effect hebben.

Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe beïnvloedt cafeïne de hersenen?

Voedingsmiddelen die in je dieet opgenomen moeten worden

Volgens de bovenstaande lijst lijkt het misschien alsof je niets mag consumeren als je gewrichtspijn hebt. Er zijn echter alternatieven. Enkele daarvan zijn de volgende:

 • Havermout en volkoren granen.
 • Natuurlijke dranken zoals groene thee en zelfgemaakte vruchtensappen.
 • Fruit zoals druiven, bananen, appels, bessen, en tomaten.
 • Groenten zoals prei, uien, sla, komkommers, en wortelen.

Deskundigen bevelen het Mediterrane dieet aan

In het geval van artritis bevelen deskundigen (Engelse link) het zogenaamde Mediterrane dieet aan, dat onder andere olijfolie als hoofdbestanddeel heeft. Opgemerkt moet worden dat er aanbevelingen zijn die voor sommige gevallen wel gelden en voor andere niet, dus het is essentieel om met je arts te overleggen en diens aanwijzingen op te volgen. De hier gegeven informatie is slechts indicatief. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mayo Clinic Staff. (2017). Rheumatoid arthritis: Treatment.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/treatment/txc-20197400
 • Foods and arthritis. (n.d.).
  icahn.mssm.edu/about-us/news-and-events/study-shows-that-reducing-processed-and-fried-food-intake-lowers-related-health-risks-and-restores-bodys-defenses
 • Khanna, S., Jaiswal, K. S., & Gupta, B. (2017). Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Frontiers in nutrition, 4, 52. doi:10.3389/fnut.2017.00052
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682732/
 • Bach, J. (2015). ¿QUÉ ES LA DIETA MEDITERRÁNEA? – FUNDACIÓN DIETA MEDITERRANEA.
  https://doi.org/10.1051/e3sconf/20183303068

 • Hu, Y., Costenbader, K. H., Gao, X., Hu, F. B., Karlson, E. W., & Lu, B. (2015). Mediterranean diet and incidence of rheumatoid arthritis in women. Arthritis care & research, 67(5), 597-606.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4370793/
 • Anti-inflammatory Activity of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols: Which Role in the Prevention and Treatment of Immune-Mediated Inflammatory Diseases? (2018). Santangelo C, Vari R, Scazzocchio B, De Sanctis P, Giovannini C, D’Archivio M, Masella R.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29141574

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.