De eigenschappen en voordelen van zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn knolgewassen met nutritionele eigenschappen en ze zijn ook een ingrediënt dat je aan verschillende bereidingen kunt toevoegen. Ontdek hier hun gezondheidsvoordelen!
De eigenschappen en voordelen van zoete aardappelen
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist je dat zoete aardappelen een voedingsmiddel zijn dat verschillende nutritionele eigenschappen heeft? Als jij een van die mensen bent die ervan houdt om zoete aardappelen te eten, dan zul je blij zijn te ontdekken dat de zoete aardappel naast zijn aangename smaak ook voordelen voor je gezondheid biedt. Ontdek er in dit artikel meer over!

Deze knol is een plant van Zuid-Amerikaanse oorsprong, maar wordt tegenwoordig in de meeste delen van de wereld verbouwd. Het is bovendien ook een voedzame en budgetvriendelijke optie.

De nutritionele eigenschappen van zoete aardappelen

Volgens deze studie (Spaanse link) is de zoete aardappel een voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. Dit komt omdat het verschillende stoffen bevat die nuttig voor het menselijk lichaam zijn. Onder hen vallen onder andere de volgende op:

 • Voedingsvezels: in staat om de peristaltiek te stimuleren.
 • Koolhydraten: voornamelijk in de vorm van zetmeel, dat tot enkelvoudige suikers wordt afgebroken en verantwoordelijk is voor de zoete smaak.
 • Vitaminen: voorlopers van vitamine A, B-complex en vitamine C.
 • Mineralen: kalium, ijzer, mangaan, magnesium.
 • Fenolische verbindingen: samen met andere antioxidanten blokkeren deze de vrije radicalen die voor cellulaire veroudering verantwoordelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van het eten van zoete aardappelen?

Zoete aardappelen in blokjes gesneden

Het menselijk lichaam moet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die zoete aardappelen bevatten. Dit is omdat als we niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van elke voedingsstof consumeren, dit schadelijk voor onze gezondheid kan zijn.

Hoewel de inhoud van deze stoffen tussen de verschillende soorten die er bestaan kan variëren, is de consumptie van allemaal positief.

Helpen bij genezing

Vanwege hun vitamine C-gehalte kunnen zoete aardappelen bloedingen helpen voorkomen en wondgenezing effectiever maken. Dit heeft te maken met het feit dat deze verbinding op het genezingsproces inwerkt.

Studies suggereren zelfs (Engelse link) dat mensen de gele zoete aardappel in de oudheid gebruikten om ziekten te behandelen die met deze voedingsstof te maken hebben. Het vitamine C-gehalte wordt met dat van bètacaroteen gecombineerd om de werking van fibroblasten te versnellen.

Bescherming van de cardiovasculaire gezondheid

Als je ze regelmatig en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet eet, dan zijn zoete aardappelen een voedingsmiddel dat een cardio-beschermend effect heeft. Met andere woorden, ze voorkomen schade aan de hartspier en bloedvaten. Dit komt door hun vitamine B6-gehalte, dat de verharding van slagaders en andere bloedvaten helpt vertragen.

Het eten van zoete aardappelen verlaagt dankzij hun kaliumgehalte ook de bloeddruk. Dit mineraal heeft in tegenstelling tot natrium bewezen een positief effect bij hypertensieve patiënten te hebben.

De lever beschermen

De anthocyanen in zoete aardappelen beschermen de leverfunctie doordat ze de eventuele veranderingen afzwakken. Deze verbindingen kunnen bloeding en celontsteking voorkomen en zelfs necrose of de dood van dit orgaan.

De lever is een weefsel met meerdere metabolische functies. Anthocyanen worden daarom onmisbaar om ervoor te zorgen dat interne processen zich goed ontwikkelen.

Het optreden van systemische ontsteking voorkomen

Zoals we al zeiden bevatten zoete aardappelen antioxidante stoffen en hun functie is om celbeschadiging door vrije radicalen te voorkomen. Dit vermindert de ontstekingsprocessen die constant in ons lichaam plaatsvinden.

In feite wijst de studie “Voedingsmiddelen met een ontstekingsremmend effect” (Spaanse link) erop dat deze verbindingen oncologische beschermers kunnen zijn. Ze kunnen daardoor de ontwikkeling van borst-, prostaat-, darm- en huidkanker verminderen. Al deze pathologieën hebben met chronische ontstekingen te maken.

Verbetering van de spijsvertering

Aangezien het zowel oplosbare als onoplosbare voedingsvezels bevat, is een van de voordelen van zoete aardappelen dat ze de spijsvertering helpen verbeteren. Deze componenten versnellen de darmtransit en voorkomen constipatie en bijbehorende symptomen.

Vezels verminderen (Spaanse link) ook de opname van cholesterol in de darm en hebben een krachtig verzadigend effect. Op deze manier reguleert het de bloedsuikerspiegel, wat de sleutel wordt in voedingsplannen voor mensen met diabetes en het voorkomen van metabole syndromen.

Hoe zoete aardappelen op 3 eenvoudige manieren te bereiden

Patat van zoete aardappelen

Gelukkig kun je zoete aardappelen op verschillende manieren bereiden, waaronder geroosterd, gepureerd, in quiches en soepen, en meer. Met al deze recepten kun je de vruchten van zoete aardappelen plukken. Met dat in gedachten willen we drie van onze favoriete methoden delen.

1. Zoete aardappelchips: een gezonde snack

Een van de varianten die je kunt maken om je typische aardappelchips te vervangen, zijn gezonde zoete aardappelchipjes. Om ze te maken heb je het volgende nodig:

 • Een schone zoete aardappel nodig (schillen niet nodig!)
 • Een theelepel olie
 • Zout
 • Kruiden

Volg de onderstaande stappen:

 • Snijd eerst de zoete aardappel in hele dunne plakjes.
 • Plaats ze vervolgens in een bakje met olie en voeg zout, specerijen of kruiden naar keuze toe.
 • Bak ze tenslotte 10 minuten in de oven. Als je ze zo knapperig mogelijk wilt maken, verwarm dan de bakplaat 5 minuten van tevoren.

2. Romige soep

Als je een fan van romige soepen met textuur bent, dan is deze optie ideaal voor jou. Je kunt het als soepbasis maken en vervolgens alle andere ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Je hebt nodig:

 • 2 geschilde zoete aardappelen
 • 1 eetlepel zaden
 • Water
 • Zout
 • Groene uien naar smaak

De stappen zijn de volgende:

 • Kook eerst de zoete aardappelen en voeg niet te veel water toe, zodat je ze niet hoeft te zeven. Kook ze vervolgens tot ze uit elkaar vallen.
 • Druk ze vervolgens plat met een vork, voeg de zaden, de gesneden groene ui, zout en kruiden toe.
 • Nu is het klaar om te eten, maar als je wilt, dan kun je kaas, ei of een soort vlees toevoegen.

3. Gepureerde zoete aardappelen

Een van de meest gebruikelijke manieren om zoete aardappelen te eten, is als puree, dus ze zijn perfect voor bij vlees of andere gerechten. Hiervoor heb je nodig:

 • 1 grote zoete aardappel
 • Zout
 • 1 eetlepel boter
 • Kruiden

De bereiding is als volgt:

 • Schil de zoete aardappel en kook deze vervolgens tot hij zacht wordt. Je kunt ze ook stomen.
 • Pureer het dan volledig met een vork, voeg het zout, de kruiden en de boter toe.
 • Meng de bereiding tot slot door elkaar. Het is nu klaar om geserveerd te worden.

Voeg zoete aardappelen aan je dieet toe om hun voordelen te verkrijgen

Zoals je kunt zien, heeft de consumptie van dit knolgewas tal van voordelen voor je gezondheid. Om deze reden raden we je aan om het in je dieet op te nemen. Houd er ook rekening mee dat het een veelzijdig voedingsmiddel is en handig om aan zowel zoete als zoute gerechten toe te voegen.

Vergeet tegelijkertijd niet dat je naast het eten van zoete aardappelen in het algemeen een gezond dieet en een actief leven moet volgen. Zolang je doorgaat met een plan voor zorg en preventie, dan kunnen voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen prima deel van je normale dieet uitmaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.