De symptomen van hypocalciëmie: een stille ziekte

De symptomen van hypocalciëmie worden vaak niet opgemerkt. Leer meer over deze aandoening en de symptomen in ons artikel, zodat je weet wanneer het tijd is om je huisarts te raadplagen.
De symptomen van hypocalciëmie: een stille ziekte
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 23 oktober, 2018

Hypocalciëmie is een aandoening die vooral vrouwen treft. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium in het bloed en veroorzaakt meer symptomen dan osteoporose.

De symptomen van hypocalciëmie omvatten een tintelend gevoel in de armen en benen, problemen met de concentratie, spierpijn en zelfs hartritmestoornissen.

Maar het ergste van de aandoening is dat het de levenskwaliteit aantast zonder aanwijsbare reden. Dat is waarom we een paar belangrijke aspecten willen laten zien waar je je van bewust moet zijn.

Denk eraan dat als je twijfels hebt of ongemak ervaart, je een arts moet raadplagen. Deze aandoening kan makkelijk worden vastgesteld door middel van een bloedtest.

Laten we eens naar de feiten kijken.

Wat is hypocalciëmie?

Hypocalciëmie is een onbalans in een essentieel onderdeel van het bloed: calcium.

Calcium is noodzakelijk voor meer dan sterke tanden en botten. Dit mineraal wordt gebruikt in processen in het hele lichaam die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid en welzijn.

Bloedstroom
 • Calcium helpt bepaalde hormonen bij het uitvoeren van hun taken in de nieren en darmen.
 • Dit mineraal is belangrijk voor het op de juiste manier te stollen van het bloed.
 • Calcium is ook belangrijk voor het versturen van zenuwimpulsen en spiersamentrekkingen.
 • Het draagt ook bij aan de activatie van een aantal enzymen in het lichaam.
 • Het wordt gebruikt in celmembranen om de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen te bevorderen.
 • Dit mineraal bevordert ook de absorptie van belangrijke vitaminen, zoals B12.

De symptomen van hypocalciëmie

 • Stress en angst. Je kunt problemen krijgen met het vervullen van je dagelijkse verantwoordelijkheden door moeilijkheden met de concentratie, verwarring of overstuur zijn…
 • Een ander veel voorkomend symptoom is het tintelen van de spieren. Het kan gebeuren in het gezicht of de ledematen. Het voelt bijna alsof je insecten onder je huid hebt.
 • Vermoeidheid, spierkrampen, gevoelloosheid in de handen.
 • Tandproblemen, zoals zwakke tanden.
 • Breekbaar haar, wat kan leiden tot alopecia.
 • Symptomen van hypocalciëmie kunnen ook in de huid voorkomen, vooral in de vorm van een droge huid, eczeem en dermatitis.
 • De nagels kunnen ook zwakker worden.
Haaruitval

Wat veroorzaakt hypocalciëmie?

Een van de meest voorkomende oorzaken van hypocalciëmie is een tekort aan vitamine D. Een gebrek aan dit mineraal zal bijvoorbeeld de bijschildklier aantasten en je lichaam zal het moeilijk krijgen om de vertering van calcium te reguleren.

Er zijn veel verschillende oorzaken die alleen een deskundige kan diagnosticeren:

 • Chronisch nierfalen
 • Magnesiumtekort
 • Bepaalde medicijnen (diuretica, hormoonbehandelingen en antibiotica) kunnen ook problemen veroorzaken met calciumsynthese in het lichaam.
 • Het innemen van te veel cafeïne of koolzuurhoudende dranken verhoogt ook het risico.

Hoe wordt hypocalciëmie behandeld?

De behandeling voor hypocalciëmie is iets dat alleen je arts kan vaststellen na jouw individuele situatie beoordeeld te hebben.

Deze aandoening wordt gewoonlijk oraal behandeld met calcium en vitamine D supplementen. Het doel is om het calciumniveau normaal te houden. Het probleem met een calciumsupplement is dat het kan leiden tot nierstenen als je het te veel gebruikt.

Kan hypocalciëmie worden voorkomen?

Om te beginnen moeten we iets duidelijk maken: neem nooit calciumsupplementen in zonder medisch toezicht. Alleen je arts kan beslissen of je een calciumsupplement nodig hebt. Zelfdiagnose en -behandeling is gevaarlijk en niet aan te raden.

Aangezien we niet kunnen weten hoe ons calciumniveau is zonder een test door een arts, kunnen we niet het risico nemen om een laag calciumniveau zelf te diagnosticeren en dan te verbeteren door het nemen van een supplement. Het is altijd het beste om je arts te raadplegen voor een diagnose en een behandeling die bij je past.

Vitamine D
 • We moeten ook duidelijk maken dat melk niet de enige bron van calcium is. Dit mineraal zit ook in peulvruchten zoals linzen en kikkererwten. Eieren, noten en broccoli zijn andere voedingsmiddelen waar voldoende calcium in zit.
 • Het gaat om gezond eten, een voedingspatroon dat in balans is en dat belangrijke voedingsstoffen bevat.
 • Om hypocalciëmie te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende vitamine D en magnesium binnenkrijgt.
 • Vergeet niet om aan beweging te doen. Wandelen in de zon zal je lichaam helpen met het opslaan van vitamine D.

Nogmaals: raadpleeg altijd je huisarts als je de symptomen van hypocalciëmie ervaart. Een arts zal je laten weten of je een supplement nodig hebt.

Denk er ook aan dat je goed voor de gezondheid van je schildklier moet zorgen, want die speelt een belangrijke rol in het calciumgebruik van je lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.