Strobing: uitleg over deze make-uptechniek

Het gezicht heeft lichtpunten en het accentueren daarvan is het doel van een make-upmethode die bekend staat als "strobing". Ontdek alle details.
Strobing: uitleg over deze make-uptechniek

Laatste update: 08 februari, 2025

Strobing is een gemakkelijke highlightingtechniek die een stralende gloed op het gezicht creëert zonder dat er lagen make-up nodig zijn. Het eindresultaat is een lichte en natuurlijke make-up look die er jong en zomers uitziet. Minimalisme en belichting staan centraal bij strobing, een make-uptrend die wordt gekenmerkt door het gebruik van belichters op strategische punten van het gezicht.

Strobing zorgt voor een subtiele afwerking terwijl het een helderheid nastreeft die er natuurlijk uitziet. Daarom gaat het weg van middelen zoals bronzers of poeders met intense tinten. Je hebt alleen de juiste kwasten nodig om het gezicht perfect te accentueren. In deze korte handleiding laten we je zien hoe je dit type make-up het makkelijkst kunt aanbrengen.

Strobing: de make-up techniek die de voorkeur geeft aan licht en functies

Ben je op zoek naar een precieze uitleg van strobing en wil je weten hoe je het kunt toepassen? Het is een techniek die zich richt op de focuspunten van het gezicht om het te verlichten zonder de natuurlijkheid ervan te verliezen. Ze specificeren dat, door gebruik te maken van een penseel, de plaatsen van het gezicht die het licht opvangen worden geaccentueerd, dat wil zeggen de volgende:

  • De wenkbrauwen.
  • Het filtrum.
  • Het hoge gedeelte van de slapen.
  • Het hoge gedeelte van de jukbeenderen.
De brug van de neus, de traanbuis en de kin zijn andere punten van de teint die door de verhelderende make-up worden bedekt.

Het doel is om reflecties te geven die je schoonheid versterken zonder je toevlucht te nemen tot overdreven pigmentaties. Daarom is de Spaanse vertaling van strobing “iluminar con destellos” (oplichten met fonkelingen). Het verwijst ook naar de term “strobing”, die bestaat uit het uitstralen van iets met kleine, zich herhalende flitsen.

Hoewel dit type make-up toepassing de voorkeur geeft aan het gebruik van highlighters, geeft het je ook de vrijheid om kleurcorrectoren toe te passen, omdat ze een vergelijkbare functie hebben: lichter maken. Als voordelen helpen de glittertjes om de jukbeenderen te accentueren, je look te openen en je voorhoofd volume te geven.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Tips voor veilige make-up rond je ogen

Een complete gids voor het aanbrengen van strobing make-up

Je vindt deze producten in poeder-, crème- of vloeibare vorm. Hoewel alle 3 de versies hetzelfde doel dienen, onderscheiden ze zich door een aantal bijzonderheden, naast de consistentie.

  • De poeders zijn traditioneel, makkelijk in gebruik en hebben een zijdezachte finish.
  • De crèmige presentatie biedt een uitstekende dekking, maar vereist meer expertise bij het aanbrengen zodat de overgang tussen kleuren niet abrupt is.
  • Vloeibare cosmetica geeft meer glans dan licht, dus wordt het meestal niet aangeraden als je naar een evenement gaat met te veel kunstlicht.

Dus, nu je de mogelijkheden van de illuminators voor het strobing-effect kent, laten we eens kijken naar een korte handleiding over hoe je jezelf een make-over kunt geven met behulp van het strobing-effect.

1. Reinig je gezicht

Het reinigen en hydrateren van je gezicht is de cruciale eerste stap voor elke make-uptrend om er vlekkeloos uit te zien. Als de teint schoon is, worden producten goed gezet en is de finish vlekkeloos. Bovendien verklein je de kans op ongewenste effecten zoals acne.

2. “Maak” een primer

Een licht laagje primer of BB cream, zo doorschijnend mogelijk, is ideaal om de huidtint te egaliseren voordat je verder gaat met highlighten. Laat matte of “zware” foundations achterwege, want die doen afbreuk aan de natuurlijkheid van highlighten met glitters.

3. Corrigeer eventuele vlekjes of onvolkomenheden in je gezicht

Nadat je de teint hebt geëgaliseerd, ga je verder met eventuele correcties. Puistjes, donkere kringen, vlekken en verwijde vaatjes zijn de meestvoorkomende onvolkomenheden op de gezichtshuid.

Om ze te corrigeren, breng je het product niet direct aan op wat je wilt camoufleren. Verdeel een beetje op een vingertop en ga verder met bijwerken. Afgezien van deze punten is een regel bij strobing om een kleurcorrector aan te brengen op de punten van het gezicht die je gaat oplichten. Probeer de hoeveelheid substantie zo klein mogelijk te houden.

4. Breng highlights aan

Dit is het grote strobing-moment: highlight en blend met een kwast boven het jukbeen. Doe hetzelfde op de slapen en boven de wenkbrauwboog. Ga verder op het tussenschot, het filtrum en de kin.

Zo accentueer je de look en stijl je de rest van je gelaatstrekken. Vergeet niet om een beetje licht te geven aan de traanbuis en onder de wenkbrauw.

5. Breng een beetje blush aan

Maak het strobing effect compleet met een beetje blush op je wangen. Maar deze stap is alleen optioneel, voor het geval je in de stemming bent voor een meer professionele look.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Hypoallergene make-up: wat zijn de voordelen?

Hoe laat je strobing make-up er beter uitzien?

Om strobing schitteringen “dromerig” te maken is het essentieel om te werken met een highlighter die 1 of 2 tinten lichter is dan je huidskleur; als je een donkere huidskleur hebt, zorgen zachte tinten ervoor dat het effect er niet kunstmatig uitziet.

Doe je make-up ook niet in een schemerige of slecht verlichte kamer. Het is essentieel dat je op een plek bent waar natuurlijk licht is, zodat je het resultaat meteen kunt zien. Zorg er ook voor dat je rimpels niet opvult met highlighters, want dan benadruk je ze alleen maar.

Vermijd glitter of metallic schaduwen en sluit de make-up af met een langhoudend fixeermiddel, want dan blijft de make-up langer zitten en is de finish fris en stralend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.