Hypoallergene make-up: wat zijn de voordelen?

Hypoallergene make-up is make-up die is ontworpen om irritatie of allergische reacties bij een gevoelige huid te voorkomen. Leer er hier alles over.
Hypoallergene make-up: wat zijn de voordelen?

Laatste update: 09 juni, 2023

Hypoallergene make-up is tegenwoordig erg populair. Het wordt gezocht door mensen met een gevoelige huid of die reacties hebben vertoond op artikelen die dit label niet dragen.

Het probleem is dat het begrip hypoallergeen erg algemeen is. In de praktijk is het niet geregeld. Veel van de beste cosmeticamerken hebben dergelijke lijnen. Maar in hoeverre maken ze waar wat ze beloven?

Als hypoallergene make-up echt is, biedt het grote voordelen voor mensen met een gevoelige huid. In dat geval worden bestanddelen die mogelijk irritatie of allergieën kunnen veroorzaken geëlimineerd of verminderd.

Wat is hypoallergene make-up?

Hypoallergene make-up bestaat uit cosmetische producten die volgens de fabrikanten minder irriterende of mogelijk allergene stoffen bevatten dan normale make-up. In theorie zijn ze getest om deze eigenschappen te garanderen.

Cosmetica worden gemaakt met veel verschillende bestanddelen, zoals pigmenten, emulgatoren, metalen, harsen, conserveringsmiddelen, mineralen en parfums. Sommige mensen met een gevoelige huid reageren negatief op een of meer van deze bestanddelen.

In deze gevallen kunnen ontstekingen, jeuk, roodheid, eczeem en traanvorming optreden. Kortom, er is sprake van een vorm van irritatie die ernstig wordt. Degenen die hypoallergene make-up produceren verminderen of elimineren de bestanddelen die deze problemen het meest veroorzaken. Met name een of meer van de volgende:

 • Alcohol
 • Retinol
 • Petroleum
 • Ftalaten
 • Sulfaten
 • Aluminium
 • Geuren
 • Parabenen
 • Diëthanolamine
 • Polyethyleenglycol
 • Synthetische kleurstoffen

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Nude make-up: hoe het aan te brengen zonder te falen

Waarom zou je het gebruiken?

Vrouw met uitslag
Make-up allergieën kunnen optreden in het gebied waar ze worden aangebracht of in gebieden van de huid in de buurt van het contactpunt met de stof.

Hypoallergene make-up is gemaakt voor de gevoelige, door acne geteisterde of door littekens geteisterde huid. Het is ook voor mensen die allergisch zijn voor sommige bestanddelen van normale cosmetica. Iedereen kan dit type product echter gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat geen van deze cosmetica 100% neutraal is. Toch verminderen ze meestal de kans op irritatie of allergische reacties (Spaanse link). In elk geval zijn er ook mensen die dit soort make-up niet kunnen verdragen.

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van oog- en lipproducten. Hieronder vallen oogschaduw, potloden, afsluitende poeders, illuminators, mascara, enz. Het beste is om er zeker van te zijn dat ze geen zware metalen (Spaanse link) bevatten.

De juiste hypoallergene make-up kiezen om de voordelen ervan te benutten

Er is geen gestandaardiseerde regelgeving voor hypoallergene make-up. Dit betekent dat er geen specifieke parameters zijn vastgesteld om te bepalen of een cosmeticum hypoallergene eigenschappen heeft of niet. Daarom kunnen we alleen bevestigen wat elke fabrikant op het etiket vermeldt.

Dat gezegd hebbende, de beste manier om na te gaan of een product geschikt is voor de gevoelige of tere huid is door goed naar het etiket te kijken. Het is belangrijk om te kijken of het bestanddelen bevat die irritatie kunnen veroorzaken en in welke verhouding.

Idealiter is het voor degenen die allergische reacties op cosmetica hebben ervaren duidelijk welk element of ingrediënt dit effect veroorzaakt. Als dit niet is vastgesteld, moet de hele lijst van risicovolle ingrediënten in ogenschouw worden genomen, en ervoor worden gezorgd dat make-up wordt gebruikt die deze niet of slechts in een minimaal aandeel bevat.

Producten gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals aloëvera of amandelolie, staan dichter bij hypoallergene make-up. Al deze artikelen zijn meestal minder agressief voor de huid.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Dot eyeliner: de make-up trend die triomfeert op TikTok

Enkele tips voor het kiezen van hyperallergene producten

Hypoallergene make-up
Etiketten kunnen verwarrend zijn.

De belangrijkste aanbeveling is om het etiket heel goed te lezen voordat je hypoallergene make-up koopt. In het bijzonder is voorzichtigheid geboden bij het kopen van producten die de volgende stoffen in hoge mate bevatten:

 • Alcohol
 • Retinol
 • Aluminium
 • Alfahydroxyzuren
 • Etherische oliën
 • Natuurlijke of synthetische geurstoffen
 • Chemische zonnebrandcrème

Bovenstaande zijn de elementen die het vaakst irritatie veroorzaken. Belangrijk is dat, als ze aanwezig zijn, hun percentage heel laag is in verhouding tot de andere bestanddelen. Als het aandeel hoog is, is het niet echt hypoallergene make-up.

Neem de tijd om ze grondig te bekijken en alle ingrediënten te kennen.

Hypoallergene make-up kan worden aanbevolen door een arts

Hypoallergene make-up is meestal iets duurder dan klassieke make-up. Het prijsverschil hoeft echter niet erg groot te zijn.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat meer dan een paar bedrijven het label hypoallergene make-up gebruiken als verkooppraatje, maar niet garanderen dat ze daadwerkelijk minder agressief zijn. Laat je daarom niet misleiden en zie bij twijfel af van de aankoop van deze producten.

Mensen die huidproblemen hebben, vooral als die ernstig zijn, moeten een dermatoloog raadplegen voordat ze cosmetica kopen. Een arts zal specifieke producten kunnen aanbevelen die geen kwaad kunnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.