Natuurlijke zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Conventionele zepen kunnen soms te agressief zijn voor een gevoelige huid en dermatitis. Daarom presenteren we deze zeep gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
Natuurlijke zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 13 februari, 2023

Het artikel van vandaag brengt je een recept voor een zelfgemaakte zeep die geweldig is voor de gevoelige huid en dermatitis kan tegengaan. Het helpt je huid te hydrateren om te voorkomen dat deze aandoening erger wordt. Je weet het misschien niet, maar mensen met een gevoelige huid of dermatitis moeten zo veel mogelijk natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruiken.

Commerciële zepen zijn niet schadelijk, het is alleen zo dat ze vaak stoffen bevatten die prima zijn voor een normale huid, maar te agressief voor gevoelige types.

Het artikel van vandaag laat je zien hoe je een eenvoudige zelfgemaakte zeep kunt bereiden met natuurlijke ingrediënten die verzachtende, balancerende en hydraterende eigenschappen hebben. Bovendien is het heel gemakkelijk te maken. Dus heb je er zin in? Lees dan snel verder.

Hoe behandel je een gevoelige huid of dermatitis

Je moet heel kieskeurig zijn als het gaat om cosmetische en huidverzorgingsproducten die je aanbrengt op een gevoelige huid of een huid met dermatitis, omdat ze op veel ingrediënten kunnen reageren.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten dermatitis zijn, elk met zijn eigen specifieke oorzaken en behandelingen. De term “dermatitis” is gewoon een algemene term die verwijst naar huidirritatie.

Maar ongeacht je type dermatitis of als je een gevoelige huid hebt, is het altijd aan te raden om je huid gehydrateerd te houden. Daarom presenteren we vandaag deze zeep die je zou kunnen helpen.

Ingrediënten voor een reep zelfgemaakte zeep voor de behandeling van een gevoelige huid

Glycerine

Deze plantaardige verbinding wordt veel gebruikt in alle soorten cosmetische producten. Het is dus perfect voor zelfgemaakte zeep om de gevoelige huid te behandelen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het British Journal of Dermatology hydrateert glycerine of glycerol je huid. Bovendien verbetert het de elasticiteit van de huid en beschermt het tegen bedreigingen van buitenaf.

Op deze manier kan het helpen de gevoelige huid en dermatitis te hydrateren en de conditie ervan te verbeteren. Wij raden je aan zuivere, vaste glycerine te kopen of een reep ongeparfumeerde glycerinezeep.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Flex skincare: de Koreaanse trend voor een porseleinen huid

Cacaoboter

Cacaoboter

Studies tonen aan dat de polyfenolen (plantaardige verbindingen) in cacao gunstig zijn voor het verbeteren van de spierspanning en elasticiteit. In combinatie met glycerine kunnen ze daarom veel doen voor het uiterlijk van je huid.

Cacaoboter is een ingrediënt dat zeer rijk is aan oliën en daardoor zeer voedzaam. Zo zorgt het ook voor extra hydratatie van de huid. Het heeft ook het voordeel dat het je zelfgemaakte zeep helpt stollen.

Etherische olie van lavendel

Deze olie wordt al heel lang gebruikt in huidverzorgingsproducten. Niet alleen om zijn geur, maar ook om zijn hydraterende eigenschappen die de huid helpen voeden.

Bovendien voorkomt het volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice littekens door bij te dragen aan de collageensynthese.

Daarom kan het, gecombineerd met de rest van de ingrediënten, helpen je huid zowel stevig als gehydrateerd te houden. Dit maakt het een essentieel ingrediënt in deze zelfgemaakte zeep voor de tere huid.

Amandelolie

Amandelolie
Amandelolie schijnt te helpen oorsmeer te verzachten als het zich ophoopt in het oor.

Koudgeperste amandelolie is een zeer voedende olie, die zachtheid en hydratatie biedt. Verschillende studies hebben etherische oliën, waaronder amandelolie, geanalyseerd.

De conclusie is dat ze verzachtende eigenschappen hebben, die helpen de huid te hydrateren en te kalmeren. Daarnaast hebben ze ook een zekere fotoprotectieve werking tegen zonlicht.

Zo helpt deze crème je niet alleen je gevoelige huid te verzorgen, maar biedt hij ook extra bescherming tegen Uv-stralen. Daarmee bedoelen we niet dat het zonnebrandcrème moet vervangen, maar het kan een extra hulp zijn.

Witte, rode of roze klei

Deze drie kleipoeders zijn de beste opties voor de gevoelige huid en dermatitis. In feite wordt deze stof al lang gebruikt in dermatologische producten.

Dit is niet precies vanwege de directe voordelen voor de huid, maar omdat het de werking van crèmes en lotions versterkt. Hoe? Uit onderzoek (Engelse link) blijkt dat klei bijdraagt aan het stabiliseren van de mengsels van crèmes en lotions, wat de opname ervan bevordert.

Met andere woorden, de klei zorgt ervoor dat alle ingrediënten zich goed mengen en stollen, waardoor de eigenschappen ervan door de huid kunnen worden opgenomen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zelfgemaakte make-up remover voor een gevoelige huid

Bereidingswijze van deze zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Natuurlijke zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Om deze zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid en dermatitis te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 tablet glycerine
 • 15 druppels etherische olie van lavendel
 • 4 el. cacaoboter
 • 2 eetlepels amandelolie
 • 2 flinke eetlepels wit, roze of rood kleipoeder

Bereiding

 • Doe de glycerine en cacaoboter in een dubbele ketel tot ze smelten.
 • Als ze een min of meer vloeibare consistentie hebben, zet je het vuur lager om warm te worden en voeg je de amandelolie en de poederklei toe.
 • Meng goed, haal van het vuur en voeg de essentiële lavendelolie toe.
 • Giet dit mengsel in een mal die je voor zeep gebruikt. Zodra dit mengsel is afgekoeld, is je zeep klaar!

Hoe gebruik je deze zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid?

Tot slot raden we je aan deze zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid en dermatitis elke dag aan te brengen om je huid gehydrateerd te houden. Hoewel het een natuurlijke zeep is, raden we je aan om hem, als je een gevoelige huid hebt, altijd voorzichtig en voorzichtig aan te brengen, om te voorkomen dat overmatige wrijving je huid beschadigt.

Je kunt hem gebruiken onder de douche en zelfs dagelijks om je handen te wassen en ze extra bescherming te bieden. Dit deel van het lichaam is een van de meest blootgestelde aan stoffen van buitenaf. Daarom is het belangrijk om er speciale aandacht aan te besteden.

Voordat ik je verlaat, volgt hier nog een laatste advies. Als je dermatitis hebt, ga dan naar een dermatoloog. Vochtinbrenging en huidverzorging zijn heilzaam, maar het is geen behandeling voor deze aandoening. Wil je het probleem bij de wortel aanpakken, dan heb je een gespecialiseerde behandeling nodig.

Al met al kan deze zeep een geweldige aanvulling zijn, vooral als je een tere huid hebt. Zoals je hebt gezien, zal het je helpen je huid te verzorgen en irritaties, droogte of wondjes te voorkomen, probeer het en begin de vruchten ervan te plukken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
 • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
 • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
 • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
 • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
 • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.