Mijn stofwisseling is veranderd! Wat te doen?
Dus je hebt het maanden achter elkaar volgehouden om je aan een zeer streng dieet te houden, elke calorie die je op je bord legde bijgehouden en toch zie je nog steeds geen verschil? Je bent niet afgevallen – niet één mager grammetje. Is je stofwisseling dan misschien veranderd?
Wat is er hier aan de hand? Je kunt naar de dokter gaan en doorverwezen worden naar een voedingsdeskundige, die een dieetschema op zal stellen aangepast op jouw persoonlijke behoeften.
Toch is het altijd verstandig om er achter te komen wat het onderliggende probleem is en welke stappen je kunt ondernemen om dit probleem op te lossen.
Een verandering in je stofwisseling kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Kom er in dit artikel achter welke factoren dit zijn.
Wat is de stofwisseling?
Waarschijnlijk hoor je voortdurend dingen over je stofwisseling, met name in verband met hoe snel of langzaam je in staat bent af te vallen. Soms hebben mensen echter de neiging om bepaalde termen te gebruiken zonder te weten waar deze termen eigenlijk echt voor staan.
Zo eenvoudig mogelijk uitgelegd verwijst de term ‘stofwisseling’ naar een reeks van chemische reacties die het lichaam helpen om energie vrij te laten en de werking van je lichaamscellen te verbeteren.
Deze doelen worden allemaal bereikt door middel van de processen van katabolisme en anabolisme. Deze processen zijn verantwoordelijk voor onder andere het volgende:
- Ademhaling en zuurstofvoorziening van je lichaamscellen.
- Versterken van de bloedsomloop.
- Reguleren van je lichaamstemperatuur.
- Je in staat te stellen om voedsel goed te verwerken en de voedingsstoffen eruit te absorberen.
- Elimineren van afvalstoffen via de urine en ontlasting.
Zoals je kunt zien is de stofwisseling vrij ingewikkeld en omvat het enkele van de meest fundamentele eigenschappen van je lichaam, die zelf weer van invloed zijn op verschillende organen.
Je stofwisseling kan met verloop van tijd veranderen en kan namelijk worden beïnvloed door factoren van buitenaf. We geven je hieronder wat meer informatie.
Waarom verandert je stofwisseling?
Hormonale veranderingen
Je stofwisseling zal met de jaren veranderen. Hoewel je genen bepalen of je een snellere of tragere stofwisseling geërfd hebt, kun je naarmate je ouder wordt het vermogen om af te vallen gemakkelijk verliezen.
Hoe komt dat?
- De jaren verstrijken en in het geval van vrouwen bijvoorbeeld, zal de overgang ervoor zorgen dat hun lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Dit veroorzaakt vervolgens allemaal kleine veranderingen.
- Veranderingen in hoe snel je stofwisseling is en een vertraagd basaal metabolisme betekenen dat je lichaam gedurende de dag minder energie nodig heeft. Alle extra energie die je lichaam niet nodig heeft, wordt daardoor omgezet in vet en als vet in het lichaam opgeslagen.
- Daarnaast verlies je ook nog eens spiermassa, waardoor je stofwisseling nog trager wordt.
Lichaamsbeweging
Misschien kon je ’s avonds vermoeid thuis en heb je het gevoel alsof je de hele dag in de weer bent geweest, maar zie je dit helemaal niet terug aan je figuur wanneer je in de spiegel kijkt.
- Met stilstaan bijvoorbeeld verbrand je maar weinig calorieën, net als met wandelen op een normaal tempo. Om veel calorieën te verbranden, moet je ervoor zorgen dat je hartslag echt een stuk omhoog gaat, dat de hartslag versneld wordt tot een geschikt en gestaag tempo (maar niet te snel).
- Dit betekent dat je cardio moet doen, oefeningen die goed zijn voor de gezondheid van je hart, omdat hierdoor je stofwisseling actief blijft.
- Als je een sedentaire leefstijl hebt of slechts middelmatig actief bent, past je lichaam zich aan op stabiele energieniveaus, waardoor je niet aan zult komen, maar je tegelijkertijd ook niet in staat zult zijn om die extra kilootjes kwijt te raken.
Het eten van bepaald voedsel
Bepaald voedsel kan, wanneer je het regelmatig consumeert, de werking van je stofwisseling beïnvloeden.
Als je lichaam gewend is geraakt aan bepaalde voedselsoorten, zoals suiker, verzadigde vetten, geraffineerde bloem, rood vlees of verwerkt voedsel, dan kan dit er voor zorgen dat de fundamentele cellulaire processen in je lichaam, waar we het eerder in dit artikel ook over hebben gehad, vertraagd worden.
Hoe kun je je stofwisseling weer op gang krijgen?
Verander je lichamelijke activiteiten en je houding
Merk je dat je lichaam er anders uitziet dan voorheen en dat het voorheen zo simpel was om af te vallen, terwijl je nu zelfs na je meest wanhopige pogingen niet meer in staat bent ook maar een kilo kwijt te raken?
- Raak niet ontmoedigd. Een gebrek aan motivatie kan er namelijk voor zorgen dat je negatieve emoties ontwikkelt die invloed kunnen hebben op je gezondheid.
- Zie het als een uitdaging. Het is een teken dat je misschien iets harder moet werken. Met die extra moeite zul je echter op een gegeven moment zeker de resultaten zien waar je naar uitkijkt.
- Het is belangrijk dat je kunt rekenen op de steun van je familie en vrienden. En dat je dokter je de juiste informatie kan geven over waarom je niet meer in staat bent om goed en gemakkelijk af te vallen.
Voedsel dat je aan je dieet moet toevoegen
- Sla nooit het ontbijt over en begin je dag iedere ochtend met een glas warm water en citroensap.
- Eet artisjokken.
- Vergeet niet om producten te eten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, zoals vette vis, noten en avocado.
- Drink gemberthee.
- Probeer saliethee.
- Drink groene thee.
- Eet mager vlees.
- Maak salades van linzen en groene groente.
- Peer
- Appel
- Hete pepertjes en chili
- Kaneel
- Grapefruit
- Sinaasappel
- Kiwi
- Papaja
- Radijsjes
- Bruine rijst
- Gewone yoghurt
Lees ook:
Afslanken met gember
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Het is belangrijk dat je elke dag een uur tijd vrijmaakt om wat cardio te doen. Als je denkt dat je dit nodig hebt, om ervoor te zorgen dat je jezelf aan je belofte houdt en je oefeningen niet uitstelt tot de volgende dag, probeer dan te trainen met een vriend(in).
Probeer dus elke dag een van de volgende oefeningen te doen:
- Wandelen in de ochtend
- Fietsen
- Zwemmen
- Dansen
Kies zelf de vorm van beweging die je het leukste vindt, zolang het er maar voor zorgt dat je hartslag omhoog gaat. Je zult al binnen een paar weken zien dat je jezelf veel beter voelt en dat je er veel beter uitziet!