Stil je zin in zoetigheden met 5 voedingsmiddelen

Heb jij het lastig omdat je een zoetekauw bent? Eet je te veel suiker? Voeg dan deze voedingsmiddelen toe aan je voedingspatroon.
Stil je zin in zoetigheden met 5 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is een opmerkelijke groep voedingsmiddelen die de kracht hebben om je zin in zoetigheden te stillen. Als jij een zoetekauw bent, zullen ze je zeker helpen.

Suiker vormt al geruime tijd een onderdeel van het menselijk voedingspatroon. Nu willen veel mensen het echter uit hun dieet schappen omdat het negatieve effecten op hun gezondheid heeft.

Van de ene dag op de andere suiker uit je dieet schrappen is echter niet zo gemakkelijk als het wellicht klinkt. Wilskracht speelt uiteraard een grote rol.

Mensen die proberen geen suiker meer te eten, voelen toch vaak een sterk verlangen naar zoetigheden. Weet je welke voedingsmiddelen in deze situatie jouw vrienden zijn?

In dit artikel zullen we de vijf beste alternatieven bespreken.

Waarom heb ik zoveel zin in zoetigheden?

Waarom heb ik zoveel zin in zoetigheden

Je zin in zoetigheden ontstaat omdat je lichaam op bepaalde momenten van de dag een daling in de bloedsuiker ervaart. De hersenen sturen dan signalen naar je lichaam om de hoeveelheid suiker aan te vullen.

Het gevolg is dat je zin in zoetigheden opgewekt wordt. Je wilt dan allerlei zoete dingen eten.

Er is een reden dat je naar dit soort voedingsmiddelen hunkert. Suiker is immers een onmiddellijke bron van glucose. Het maakt de hersenen dus gelukkig.

Stress is nog een andere factor die je zin in zoetigheden uitlokt. Wanneer jij je in stressvolle situaties bevindt, dan scheidt het lichaam meer cortisol af. Cortisol is het hormoon dat je lichaam voorbereidt om te reageren op gevaar.

Op dat moment heeft je lichaam dan meer energie nodig. Het wil dus opnieuw glucose. Wat betekent dat? Je zal dan veel zin in zoetigheden hebben.

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik zoetigheden eet?

Het effect van zoetigheden op het lichaam

De hersenen krijgen dus suiker. Ze creëren daarna een gevoel van welzijn of hyperactiviteit. Dat komt omdat de hersenen dan ook meer endorfines aanmaken.

Het is echter een effect van korte duur. Voedingsmiddelen met geraffineerde suiker bevatten immers koolhydraten die snel opgenomen worden.

Het teveel aan suiker in je bloed veroorzaakt hyperglykemie. Het lichaam zal daarop reageren door insuline aan te maken. Dit proces laat de glucose dalen. Het brengt je dus met andere woorden terug in de beginsituatie.

Het probleem is dat dit een vicieuze cirkel is. Na verloop van tijd kan de insuline een minder doeltreffend effect hebben om de bloedsuikerspiegels stabiel te houden. Het resultaat is dat je te maken kan krijgen met problemen zoals:

  • insulineresistentie
  • diabetes
  • overgewicht

Ook dit is een heel boeiend artikel:
Insulineresistentie – waarom komt het zo vaak voor?

Voedingsmiddelen die je zin in zoetigheden te stillen

De voedingswaarde in de samenstelling van bepaalde voedingsmiddelen kan je helpen om je zin in zoetigheden te stillen. Ze zijn daarnaast niet schadelijk voor je gezondheid.

Eigenlijk helpen ze je lichaam om de bloedsuikerspiegel te regelen. Dat betekent dus dat ze het risico verminderen op de ontwikkeling van problemen die te maken hebben met het eten van geraffineerde suiker.

1. Kaneel

Kaneel vermindert je zin in zoetigheden

Deze wonderbaarlijke specerij bevat etherische oliën en antioxidanten. Die elementen beschermen je lichaam tegen vele verschillende problemen en aandoeningen.

Al geruime tijd zijn mensen op de hoogte van het vermogen van kaneel om te helpen om problemen als diabetes en andere stoornissen van het metabolisme te verminderen. Dat is ook de reden waarom we aanbevelen dat je kaneelthee drinkt wanneer je zin in zoetigheden hebt.

2. Pompoen

Eet pompoen in plaats van zoetigheden

Zowel het vruchtvlees van pompoen als pompoenzaden kunnen de sterke zin in zoetigheden tegengaan. De voornaamste reden is dat ze een grote hoeveelheid voedingsvezels bevatten. Dat is een voedingsstof die de opname van koolhydraten vertraagt. Het voorkomt dus dat de bloedsuikerspiegel piekt.

3. Wortelen

Eet wortels en stil je zin in zoetigheden

Het blijkt dat de beroemde wortel een uitstekend hulpmiddel is om je zin in zoetigheden te beheersen. Wortels helpen namelijk voorkomen dat de suikerspiegels pieken door de vezels die ze bevatten.

4. Havermout

Havermout stilt je zin in zoetigheden

Havermout is één van de meest volwaardige voedingsmiddelen en hoort eigenlijk thuis in elk dieet. Sommige mensen noemen havermout zelfs ‘de koningin van de granen’. De reden is dat het enorm voedzaam is.

  • Eet havermout bij het ontbijt of als snack. Het zal je energie geven en tegelijkertijd je zin in zoetigheden stillen.

5. Noten

Met noten kalmeer je je zin in zoetigheden

Walnoten, amandelen en allerlei soorten andere noten verschaffen voedingsvezels en eiwitten. Noten (met mate) eten is dus een heel goede manier om de zin in suiker te bestrijden.

  • Bovendien voorkomen noten constipatie en verlagen ze je cholesterolgehalte.
  • Ze helpen je ook om gewicht te verliezen, mits je ze met mate eet.

Heb je het moeilijk om je zin in zoetigheden onder controle te houden? Eet je te veel suiker? Voeg dan deze voedingsmiddelen toe aan je voedingspatroon.

Je kan zien hoe voedzaam en lekker ze zijn. In plaats van pieken en dalen in je suiker te veroorzaken houden ze je glucosespiegel op peil. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Seo EH., Kim H., Kwon O., Association between total sugar intake and metabolic syndrome in middle – aged korean men and women. Nutrients, 2019.
  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.