Steel cut oats: wat zijn het en hoe bereid je ze?

De vezels in steel cut oats kunnen de spijsvertering stimuleren en de biodiversiteit van microbiota vergroten, wat een positieve invloed op de gezondheid heeft.
Steel cut oats: wat zijn het en hoe bereid je ze?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Steel cut oats zijn een soort haver die wordt gekenmerkt door vlokken die kleiner zijn dan de traditionele versie. Het is erg handig om ze samen met een soort drankje, zoals koffie, te consumeren. Vandaag gaan we je alles over dit voedsel vertellen, zodat je weet waarom je het in je normale dieet zou moeten opnemen.

Houd er rekening mee dat haver een van de beste granen is die er te vinden zijn. Ze worden bovendien met nauwelijks raffinage op de markt gebracht, waardoor ze een meerwaarde hebben. Bij tarwe is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat producten een hoog percentage toegevoegde suikers bevatten.

Wat zijn steel cut oats?

Wat steel cut oats onderscheidt, is dat ze in kleine stukjes worden gesneden. Ze hebben meer kooktijd nodig dan traditionele haver, maar je kunt ze ook rauw eten.

Het eindresultaat is een voedingsmiddel met een rubberachtige textuur. Het heeft ook een licht nootachtige smaak, waardoor het superieure organoleptische eigenschappen heeft.

Vanuit voedingsoogpunt heeft deze soort dezelfde kenmerken als traditionele haver. We zullen ze later bespreken om je bewust te maken van het belang van het om dit voedsel in je normale dieet op te nemen.

Nutritionele bijdrage van steel cut oats

Omgevallen zak haver

Steel cut oats kan 375 kilocalorieën per 100 gram graan leveren. Vanuit het oogpunt van macronutriënten valt hun koolhydraatgehalte op, hoewel ze een lage glycemische index hebben. Om deze reden worden ze als voedsel van goede kwaliteit beschouwd.

Haver bevat niet veel vetten in hun samenstelling, maar ze bevatten meer eiwitten dan andere granen, zoals tarwe. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze eiwitinname van lage biologische waarde is. Het is ook belangrijk om de aanwezigheid van vezels te vermelden.

Tegelijkertijd is het de moeite waard om de vitamines en mineralen uit de B-groep die in haver aanwezig zijn, speciaal te vermelden. De laatste omvatten fosfor, ijzer, koper en zink. Ze nemen allemaal deel aan meerdere fysiologische reacties die de efficiëntie van het lichaam bepalen.

Voordelen van het consumeren van steel cut oats

Nu laten we je de voordelen zien van het eten van steel cut oats en wat de wetenschap erover te zeggen heeft. Lees ze dus zorgvuldig door, misschien kun je er zelf ook van profiteren.

Een afname van darmproblemen

Haver valt op door zijn gehalte aan oplosbare vezels. Deze stof is in staat om op darmniveau te fermenteren, wat een positieve invloed op de microbiota heeft. Vanaf hier kun je positieve effecten ervaren die met een efficiëntere spijsvertering te maken hebben.

Wat duidelijk is, is dat is aangetoond dat de bèta-glucanen die haver bevat (Engelse link), nuttig zijn bij het bevorderen van bacteriële biodiversiteit in de darm. En tegelijkertijd dienen ze ook als substraat voor het ontstaan van vetzuren met een korte keten, met een ontstekingsremmend karakter.

Een verbeterd lipidenprofiel

Havervezel kan een positief effect op het lipidenprofiel van het lichaam hebben. Hoewel de invloed van voeding op cholesterol beperkt is, zijn bèta-glucanen in staat om de concentratie van lipoproteïne HDL (goede cholesterol) te verhogen.

Ze zijn daarnaast in staat om die van geoxideerd VLDL te verminderen. Een studie gepubliceerd in The Cochrane Database of Systematic Reviews ondersteunt deze bewering (Engelse link).

Haver werkt in op de immuunfunctie

Haver bevat, zoals we al zeiden, een aanzienlijke hoeveelheid zink. Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat dit mineraal de immuunfunctie kan stimuleren. Het genereert verbeteringen in de differentiatie van de cellen die het afweersysteem van het lichaam vormen.

Hoe wordt het bereid?

Houten kom met haver

Het bereiden van in steel cut oats is heel eenvoudig. Je kunt een methode volgen die op die van havermout in zijn traditionele vorm lijkt. Verwarm eenvoudig water of melk in een pan en voeg dan de granen toe.

Op middelhoog vuur ongeveer 7 minuten roeren tot er een homogeen, rubberachtig gestructureerd mengsel verkregen is. Op dit punt kan het met toppings, zoals bessen geserveerd worden. Het is het beste om geen suiker toe te voegen om de voedingswaarde niet te bederven.

Tegelijkertijd kun je ook rauwe haver aan een aantal dranken, zoals koffie toevoegen. Dit verhoogt de eigenschappen. Het is ook mogelijk om alles door een blender te doen om een gladdere, gemakkelijk te drinken halfdikke vloeistof te krijgen. Dit soort bereiding is sneller en daarom voor velen de voorkeursoptie.

Steel cut oats: een gezond voedingsmiddel

Steel cut oats zijn waarschijnlijk een van de beste koolhydraatrijke voedingsmiddelen die we kunnen vinden. Hun suikers hebben een lage glycemische index en ze bevatten veel vezels die een positieve invloed op de microbiota kunnen hebben.

Alsof dit nog niet genoeg is, is het een veelzijdig voedingsmiddel. Het kan worden gekookt, maar het kan ook worden gemalen om er smoothies van te maken. Het kan zelfs als zodanig samen met een handvol noten aan yoghurt worden toegevoegd. Dit geeft je een compleet nutritioneel eindresultaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., et al.. Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.