Spondylitis ankylopoetica: dieet en aanbevelingen

Vandaag delen we enkele aanbevelingen voor spondylitis ankyolpoetica, waarmee je ontstekingen en symptomen mogelijk kunt helpen verminderen.
Spondylitis ankylopoetica: dieet en aanbevelingen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Spondylitis ankylopoetica wordt ook wel axiale spondyloartritis genoemd. Het is een ziekte die gepaard gaat met artritis die de wervelkolom aantast. Deze aandoening veroorzaakt ontsteking en zwelling tussen de wervels, wat resulteert in invaliditeit en pijn.

Je kunt het met medicijnen behandelen, maar een goed dieet is ook belangrijk. Blijf lezen om meer informatie te krijgen over het dieet en aanbevelingen voor spondylitis ankylopoetica.

Je moet weten dat je veel reumatische ontstekingsprocessen kunt voorkomen of verminderen door je leefgewoonten te verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging, goede rust en een evenwichtig en gevarieerd dieet zijn daarbij essentieel.

Dieet voor spondylitis ankylopoetica

Zoals we hierboven al vermeldden, is spondylitis ankylopoetica een aandoening die ontsteking en degeneratie van kraakbeen veroorzaakt. Als het gaat om deze ziekte, is het van vitaal belang om het juiste aantal van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zal mogelijk de progressie van je symptomen helpen voorkomen.

Er zijn ook enkele verbindingen, zoals omega 3-vetzuren, die ontstekingsremmend zijn. Volgens een studie gepubliceerd in Nutrition (Engelse link) kunnen ze de effectiviteit van de behandeling van artritis verbeteren door pijn te verminderen en te voorkomen dat de aandoening erger wordt.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Volgens onderzoek gepubliceerd in Nutrients (Engelse link) staat dit mineraal garant voor een goede gezondheid van botten en gewrichten.

Je lichaam kan calcium echter niet altijd goed opnemen op darmniveau. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet om je stofwisselingsprocessen te ondersteunen.

Voedingsaanbevelingen voor spondylitis ankylopoetica

Nu gaan we enkele voedingsmiddelen met je delen die je mogelijk kunnen helpen bij het behandelen en voorkomen van klachten bij spondylitis ankylopoetica. Als je ze regelmatig in je dieet opneemt en je lijdt aan deze aandoening, dan kan je enige verbetering van je symptomen opmerken.

Vette vis

Dieet voor spondylitis ankylopoetica

Vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Zoals we eerder vermeldden, kunnen deze vetzuren helpen bij het moduleren en verlichten van je ontstekingsmechanismen. Als gevolg hiervan kunnen ze je helpen deze aandoening efficiënt te beheren. Bovendien zijn ze mogelijk nuttig om acute pijnaanvallen te voorkomen.

Kurkuma

Kurkuma bevat een fytonutriënt, curcumine genaamd. Deze fytonutriënt heeft positieve effecten op de ontstekingsbeheersing in het lichaam. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food (Engelse link) is kurkuma effectief bij de behandeling van alle processen die verband houden met artritis.

Specerijen

Een van de kenmerken van specerijen zoals chilipepers, is dat het een stof bevat die capsaïcine wordt genoemd. Hoewel deze voedingsmiddelen misschien niet geschikt zijn voor gevoelige magen, hebben ze ook het vermogen om ontstekingen in het lichaam te helpen verminderen.

Bovendien kunnen ze pijn verlichten. Normaal gesproken zullen mensen capsaïcine op de huid aanbrengen via crèmes. We raden echter ook aan om het te consumeren om te helpen tegen klachten bij spondylitis ankylopoetica.

Voedingsmiddelen die we niet aanbevelen voor spondylitis ankylopoetica

Net zoals er producten en voedingsstoffen zijn die je symptomen kunnen verlichten, zijn er andere die ze kunnen verergeren. Deze lijst zal dienen als een gids om je te helpen bij het maken van een voedingsplan.

Suiker

Grote hoeveelheden enkelvoudige suikers kunnen ontstekingen veroorzaken. Dit komt door de stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor de alvleesklier harder moet werken. Het consumeren van te veel suiker kan je pijn en stijfheid vergroten. Daarom moet je het gebruik van suiker zo veel mogelijk vermijden.

Worsten

Voedingsmiddelen die we niet aanbevelen voor spondylitis ankylopoetica

Worsten bevatten over het algemeen veel additieven. Hoewel deze additieven veilig zijn om te eten, kunnen ze bij sommige mensen een toename van ontstekingen veroorzaken. Daarom kun je ze beter vermijden.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn slecht voor spondylitis ankylopoetica

Over het algemeen moet je ultrabewerkte voedingsmiddelen uit je eetpatroon elimineren. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel suiker en transvetzuren. Deze kunnen je gezondheidstoestand verslechteren en je ontstekingsmechanismen laten toenemen. Als gevolg hiervan kunnen ze je pijn verergeren.

Alcohol

Alcoholinname verhoogt de belasting van je lever omdat dit orgaan de alcohol later zal moeten metaboliseren en elimineren. Dit veroorzaakt een toename van de algemene ontsteking in het lichaam, wat contraproductief kan zijn als het gaat om spondylitis ankylopoetica of een ander type artritis.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is het verbeteren van je voedingsgewoonten een van de sleutels om te voorkomen dat deze aandoening verergert. Daarnaast raden we aan om meer vers voedsel te eten, zoals groenten en vis.

Een andere van onze aanbevelingen is dat je de hoeveelheid ultrabewerkte voedingsmiddelen die je consumeert moet verminderen. Het is ook belangrijk om alcohol zo veel mogelijk te vermijden.

Daarnaast raden we aan om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam goed blijft functioneren. Bovendien moet je ’s nachts optimaal rusten, omdat je lichaam dan beschadigde weefsels probeert te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.e4. doi: 10.1016/j.nut.2017.06.023. Epub 2017 Jul 8. PMID: 28965775.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.